WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί νιώθετε φουσκωμένοι ενώ δεν τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί νιώθετε φουσκωμένοι ενώ δεν τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού και τι μπορείτε να κάνετε
unsplash
Ίσως το στομάχι σας να φαίνεται πιο πρησμένο από εχθές ή απλά να μην αισθάνεστε τόσο καλά.

Όποια και αν είναι η αίσθηση, το φούσκωμα μετά το φαγητό μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό, ειδικά αν συνοδεύεται από υπερβολικά αέρια. Αν και μπορεί να νιώθετε σαν να είστε οι μόνοι που νιώθετε έτσι, η αλήθεια είναι ότι το φούσκωμα είναι πολύ συχνό.

Τα καλά νέα; Συνήθως δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό και μπορεί ακόμη και να διαταράξει την καθημερινότητά σας. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διώξετε το φούσκωμα μετά το φαγητό.

Συμπτώματα φουσκώματος μετά το φαγητό.

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Μετεωρισμός

  • Δυσπεψία ή δυσφορία στο στομάχι

  • Γουργούρισμα στο στομάχι σας

Γιατί νιώθετε φουσκωμένοι μετά το φαγητό

Το φούσκωμα εμφανίζεται για διάφορους λόγους , αλλά είναι ιδιαίτερα συχνό μετά το φαγητό, λόγω του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας αφομοιώνει την τροφή.

Ορισμένα τρόφιμα προκαλούν υπερβολική παραγωγή αερίου λόγω των διαφόρων ενώσεων που περιέχουν. Όταν οι τροφές πέπτονται, παράγουν υποπροϊόντα όπως υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Το μπρόκολο, τα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες γνωστές για την πρόκληση αερίων.

Τα φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα μήλα, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φούσκωμα.

Μερικοί άνθρωποι θα φουσκώσουν μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών λόγω έλλειψης συγκεκριμένων ενζύμων για τη διάσπαση συγκεκριμένων συστατικών των τροφίμων.

Η δυσανεξία στη λακτόζη, για παράδειγμα, συνδέεται με την ανεπαρκή λακτάση για τη διάσπαση του σακχάρου του γάλακτος, η οποία οδηγεί σε αέρια.

Ακόμη και φαινομενικά άσχετες συνήθειες, όπως η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, το μάσημα τσίχλας και το κάπνισμα μπορεί να είναι ένοχοι, επειδή προκαλούν υπερβολική συσσώρευση αερίων στο στομάχι και τα έντερα.

Πώς να αποφύγετε το φούσκωμα μετά το φαγητό

Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι θα νιώσετε έτσι κι αλλιώς φουσκωμένοι μετά από ένα γεύμα, υπάρχουν τρόποι να το μειώσετε ή ακόμα και να το αποφύγετε εντελώς.

Μην το παρακάνετε με τις φυτικές ίνες

Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή σας, καλό είναι να μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα.

Η μείωση της πρόσληψης φυτικών ινών σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του φουσκώματος μετά το φαγητό.

Περιορίστε το λίπος

Οι τροφές με πολλά λιπαρά σας κρατούν χορτάτους επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, αλλά αυτή η αργή διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει την κένωση του στομάχου και να προκαλέσει αισθήματα φουσκώματος .

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τις τροφές με λιπαρά, αλλά εάν παρατηρήσετε ότι έχετε φούσκωμα, καλό είναι να τις περιορίσετε.

Ασκηθείτε

Αναζητήστε έναν τρόπο να κάνετε κάποια απλή κίνηση ή ακόμα και μια ελαφριά προπόνηση. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μετά από ένα γεύμα - όπως μια βόλτα ή η χρήση στατικού ποδηλάτου - βοήθησε στην απομάκρυνση των αερίων και στη μείωση του φούσκωμα στους συμμετέχοντες.

Ρωτήστε τον γιατρό σας

Το συνεχές φούσκωμα μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει. Εάν τίποτα δεν φαίνεται να ανακουφίζει το φούσκωμα σας - ή εάν έχετε άλλα συμπτώματα όπως έντονο πόνο, έμετο, διάρροια ή αιμορραγία - τότε είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Επιπλέον, εάν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε πάντα φουσκωμένοι μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου, μπορεί να είναι σημάδι τροφικής αλλεργίας ή δυσανεξίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.