WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί αν τρώτε κάθε μέρα καρύδα; Θα αλλάξει η ζωή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Ιανουαρίου 2022

Τι θα συμβεί αν τρώτε κάθε μέρα καρύδα; Θα αλλάξει η ζωή σας
pexels
Η καρύδα ως τροφή δεν είναι καθόλου νέα, όμως εξυμνείται πάρα πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Την καρύδα τη βρίσκουμε πλέον σε διάφορες μορφές, φρέσκια, αποξηραμένη, σε αλεύρι ή και σε έλαιο. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό μας και περιέχει καλά λιπαρά οξέα, καθώς και σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. Επίσης προσφέρει σημαντικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επιπλέον έχει ευχάριστη γεύση, γι αυτό και αρέσει σε αρκετούς. Με απλά λόγια η καρύδα είναι ένα δώρο της φύσης. Τι θα συμβεί όμως εάν την καταναλώνετε σε καθημερινή βάση;

Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως εάν έχετε πολλαπλές τροφικές αλλεργίες, η καρύδα θα σας αλλάξει τη ζωή.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι εξαιρετικά συχνές. Περισσότερα από 170 τρόφιμα έχουν βρεθεί ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάποιου είδους τροφική αλλεργία ή ευαισθησία.

Υπάρχουν οκτώ κύριες κατηγορίες τροφίμων που προκαλούν δυσάρεστες αντιδράσεις, μία από αυτές είναι τα γαλακτοκομικά. Και η πιο συνηθισμένη ενόχληση είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, που αφορά την κατάσταση κατά την οποία ένα άτοµο αδυνατεί να µεταβολίσει τη λακτόζη.

Τα άτοµα µε δυσανεξία στη λακτόζη αντιµετωπίζουν διάφορα δυσάρεστα συµπτώµατα, όπως ναυτία, δυσπεψία, φούσκωµα στο στοµάχι, κοιλιακό πόνο ή κολικούς, αποβολή αερίων, ακόµη και διάρροια, µετά από κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκοµικών προϊόντων.

Εάν λοιπόν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη είναι σημαντικό να βρείτε εναλλακτικές λύσεις και η τροφή που είναι πιο κοντά στα γαλακτοκομικά είναι το γάλα καρύδας, το οποίο θα σας αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο.

Υπάρχουν όμως κι άλλα οφέλη που μπορεί να αποκομίσετε από την καθημερινή κατανάλωση καρύδας όπως είναι τα παρακάτω.

Μείωση της φλεγμονής και του πρηξίματος

Η καρύδα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει με το φούσκωμα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί εάν καταναλώνετε τροφές που ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η καρύδα μείωσε τη φλεγμονή και το πρήξιμο σε αρουραίους και ποντίκια.

Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Η καρύδα περιέχει λαυρικό οξύ το οποίο σύμφωνα με πολλές μελέτες συνδέεται με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της πίεσης του αίματος και της πιθανότητας εναπόθεσης λιπιδίων στα τοιχώματα των αγγείων, μια διαδικασία που αποτελεί το πρώτο στάδιο σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα τη στένωση των αγγείων και τη δυσκολία της ροής του αίματος από αυτά.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η καρύδα συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς περιέχει αντιμυκητιασικές, αντιπαρασιτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Εν κατακλείδι τα προϊόντα καρύδας μπορούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή για πολλούς ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τις ενοχλήσεις που μπορεί να προκαλέσουν τα γαλακτοκομικά, αλλά και για εκείνους που σκέφτονται να γίνουν vegan. Όποια κι αν είναι η περίπτωση, η καρύδα είναι μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή με νόστιμη γεύση. Δοκιμάστε να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας – μπορεί να εκπλαγείτε από τα οφέλη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.