WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγετε πριν τη γυμναστική (και ποιες να προτιμάτε)


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιανουαρίου 2022

Οι τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγετε πριν τη γυμναστική (και ποιες να προτιμάτε)
Το τι πρέπει να τρώτε πριν από τη γυμναστική είναι αρκετά σημαντικό, αλλά και το τι δεν  πρέπει να φάτε πριν την άσκηση είναι εξίσου βασικό.

Η άσκηση απαιτεί μεγάλο όγκο αίματος προς τους μύες που πρέπει να λειτουργήσουν. Κατά συνέπεια, η ροή του αίματος στο στομάχι μειώνεται.

Γι αυτό και το στομάχι σας δεν πρέπει να δουλεύει πολύ, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακά προβλήματα.

Ενώ μερικοί μπορεί να έχουν «γερό στομάχι» και να τρώνε ό,τι θέλουν την προπόνηση, ωστόσο οι περισσότεροι καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις παρακάτω τροφές πριν τη γυμναστική.

Φασόλια

Σκεφτείτε: μπιφτέκια με μαύρα φασόλια, σούπα φασόλια και μπουρίτο με λαχανικά. Φασόλια η τροφή που όσο περισσότερο τρώτε…. όλοι ξέρετε τι θα γίνει μετά. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγετε τα φασόλια πριν την άσκηση, γιατί μπορεί να έχετε στομαχικές διαταραχές. Ο μεγαλύτερος ένοχος για αυτές τις ενοχλήσεις; Ο δύσπεπτος υδατάνθρακας, ραφινόζη, του οποίου τα φασόλια είναι πλούσια πηγή.

Σταυρανθή λαχανικά

Όταν λέμε σταυρανθή λαχανικά εννοούμε το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι. Ενώ αυτά τα λαχανικά είναι πολύ υγιεινά και περιέχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, έχουν επίσης θείο το οποίο μπορεί να προκαλέσει αέρια σε μερικούς ανθρώπους. Αυτά τα λαχανικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ραφινόζη, γεγονός που καθιστά την κατανάλωση ενός μπολ με σταυρανθή λαχανικά πριν από την προπόνηση διπλή σύγχυση για το πεπτικό.

Γάλα

Εάν είστε ευαίσθητοι ή δυσανεκτικοί σε ένα συγκεκριμένο φαγητό, όπως στο γάλα, είναι σημαντικό να το αποφύγετε πριν ασκηθείτε, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντερικές κράμπες. Τα σκληρά τυριά, το γιαούρτι, το κεφίρ και το γάλα χωρίς λακτόζη είναι νόστιμες γαλακτοκομικές επιλογές για όσους χρειάζονται μια δίαιτα χαμηλή σε λακτόζη.

Λιπαρά τηγανητά τρόφιμα

Πριν πάτε στο γυμναστήριο, αποφύγετε τα λιπαρά τηγανητά τρόφιμα, καθώς έχουν κορεσμένα λίπη που παραμένουν στο πεπτικό σύστημα περισσότερο και είναι πιο δύσκολο να τα χωνέψετε. Αυτές οι τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, κράμπες και διάρροια.

Αλκοόλ

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί, αλλά το αλκοόλ δεν μετράει σε αυτόν τον καθημερινό στόχο. Τα αλκοολούχα ποτά όχι μόνο έχουν διουρητικές ιδιότητες, αλλά αφυδατώνουν και καταστέλλουν την οξείδωση του λίπους, καθιστώντας δυσκολότερη την αύξηση της μυϊκής μάζας. Και, φυσικά, η άσκηση υπό την επήρεια αλκόολ μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

Φυσικούς χυμούς

Ενώ ο χυμός περιέχει υδατάνθρακες και υγρά, σημαντικά και τα δυο για πριν την προπόνηση, το να πιείτε όμως ένα ποτήρι χυμό αμέσως πριν από την άσκηση μπορεί να μην είναι η πιο έξυπνη ιδέα. Ο χυμός φρούτων είναι πλούσιος σε φρουκτόζη, ένα σάκχαρο που δεν αφομοιώνεται τόσο γρήγορα και θα μπορούσε να προκαλέσει κράμπες στο στομάχι, ειδικά σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ευαισθησία στη φρουκτόζη. Φυσικά οι χυμοί, όπως το πορτοκάλι ή το κεράσι, είναι εξαιρετικές επιλογές για τα δραστήρια άτομα, καθώς παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα, αλλά είναι καλύτερο να τους καταναλώνετε ως μέρος ενός γεύματος ή σαν smoothie μία ώρα ή και περισσότερο πριν από την άσκηση ή/και μετά την προπόνηση.

Τι να φάτε πριν την άσκηση

Μια καλή επιλογή είναι οι απλοι υδατάνθρακες, οι οποίοι χωνεύονται εύκολα, όπως είναι μια φέτα φρυγανιά με μαρμελάδα, ένα μικρό μήλο ή μπανάνα, μια χούφτα σταφίδες. Εάν έχετε τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν από την προπόνηση, ακολουθούν ορισμένες πιο ικανοποιητικές επιλογές:

  • Πλιγούρι βρώμης με φρέσκα μούρα και βούτυρο ξηρών καρπών

  • Σάντουιτς γαλοπούλας σε ψωμί ολικής αλέσεως

  • Bagel με μπανάνα και φυστικοβούτυρο

  • Μπολ ρυζιού με λαχανικά (μη σταυρανθή), κοτόπουλο ή σολομό

  • Μπολ γιαουρτιού ή smoothie

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.