WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιανουαρίου 2022

Ποιες τροφές να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Μπορείτε να ενδώσετε σε αυτήν τη σαλάτα τόνου που τόσο λαχταράτε; Τι γίνεται με το κρασί και το τυρί, μπορείτε να τσιμπήσετε ένα μικρό κομμάτι μπρι; Αυτές είναι μερικές απορίες που έχουν οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι διατροφικές επιλογές στην εγκυμοσύνη βοηθούν στην ανάπτυξη του μωρού και στην πρόληψη επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν λόγω διατροφικών ελλείψεων. Η προσθήκη ορισμένων τροφών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει επίσης κάποια προβλήματα εγκυμοσύνης όπως κόπωση, ναυτία, αδυναμία.

Οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να συμπεριλαμβάνουν βασικά μικροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους μέσω διαιτητικών πηγών, και όχι με τη μορφή συμπληρωμάτων (έως ότου συνταγογραφηθούν από ειδικούς), καθώς μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες στο έμβρυο.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν και κάποιες τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να κρατήσετε το μωρό σας υγιές.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Αλλαντικά

Η κύρια ανησυχία για το επεξεργασμένο κρέας είναι τα νιτρικά άλατα, ένα συντηρητικό που βοηθάει στην πρόληψη της ανάπτυξης των βακτηρίων και προσθέτει χρώμα, αλλά επίσης έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για τις έγκυες γυναίκες, μια ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για το επεξεργασμένο κρέας, είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται λιστέρια. Οι έγκυες είναι 13-15 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν από λιστέρια, λόγω των ορμονών και επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ωμά αυγά, ψάρια και κρέας

Πείτε αντίο στο σούσι και στο ταρτάρ. Ενώ το ωμό ψάρι και το κρέας είναι πιο εύκολο να αποφευχθούν, μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσετε πού αλλού μπορεί να βρεθούν τα ωμά αυγά. Για παράδειγμα η σαλάτα του Καίσαρα και κάποιες εμπορικές μαγιονέζες γίνονται με ωμά αυγά. Άρα, καλό είναι να ελέγχετε την ετικέτα, πριν αγοράσετε ένα προϊόν από το σούπερ μάρκετ.

Αλκοόλ

Η κύρια ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι η ανάπτυξη της εκ γενετής ανωμαλίας και του φάσματος διαταραχών που συνδέονται με τον εμβρυϊκό αλκοολισμό (FASD).

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (ACOG) και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP), συμβουλεύουν ότι καμία ποσότητα αλκοόλης δεν είναι ασφαλής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και ενώ δεν θα πρέπει η έγκυος να ανησυχεί για την κατανάλωση αλκοόλ πριν μάθει για την εγκυμοσύνη της, θα ήταν συνετό να το διακόψει στη συνέχεια.

Η μούχλα στα τυριά, στο νωπό γάλα

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε όλα τα τυριά, αλλά κάποια δεν πρέπει να τα καταναλώνετε. Τα τυριά που έχουν μούχλα, όπως το μπρι, το καμαμπέρ, το ροκφόρ, και άλλες ποικιλίες, πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμούσνης, όπως και όλα τα μη παστεριωμένα προϊόντα.

Τα καφεϊνούχα ροφήματα

Οι έρευνες , όσο αφορά την καφεΐνη και την εγκυμοσύνη συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την αποτελεσματικότητα της αποφυγής της καφεΐνης. Ωστόσο, αν πρόκειται να πιείτε καφέ, να είστε επιλεκτικές σχετικά με το είδος. Ψάξτε για φρεσκοτριμμένο καφέ και να είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.

Σε γενικές γραμμές, 200 mg καφεΐνης ημερησίως, είναι η μέγιστη ποσότητα που μια έγκυος γυναίκα πρέπει να καταναλώνει - και αυτό περιλαμβάνει την καφεΐνη και από άλλες πηγές, όπως η σοκολάτα, το τσάι κλπ. Η καφεΐνη σε υπερβολικές ποσότητες συνδέεται με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση - και, κατά το πρώτο τρίμηνο, με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Έτσι γενικά ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα, είναι αποδεκτή δοσολογία.

Ψάρια με υδράργυρο

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ψάρια που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Η κατανάλωση υδραργύρου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει συνδεθεί με αναπτυξιακές καθυστερήσεις και εγκεφαλική βλάβη. Ένα δείγμα από αυτά τα είδη ψαριών είναι: ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σκουμπρί. Όσο αφορά τις κονσέρβες τόνου, ο γενικός κανόνας είναι πως η έγκυος επιτρέπεται να φάει μια μικρή ποσότητα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, χωρίς να χρειαστεί να ανησυχήσει. Επίσης, τα οστρακοειδή προκαλούν ανησυχία για όλους, και θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άπλυτα λαχανικά

Ναι, τα λαχανικά είναι ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι πλένονται, για να αποφευχθεί η πιθανή έκθεση σε τοξοπλάσμωση.

Η διατροφή της εγκύου είναι σημαντική, αλλά δεν χρειάζεται να σας γίνει εμμονή. Αυτό που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το έμβρυο είναι μια συνολικά κακή διατροφή, κατά τη διάρκεια της κύησης και όχι μια μέρα που αποφασίσατε να χαρίσετε μερικές γαστρονομικές απολαύσεις στον εαυτό σας.