WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα βούτυρο


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Φεβρουαρίου 2022

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα βούτυρο
pexels
Είτε το μαγειρεύετε, είτε το αλείφετε στο ψωμί, το βούτυρο έχει απασχολήσει πολλούς εδώ και χρόνια, κυρίως για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία μας.

Το βούτυρο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα ή κρέμα γάλακτος, που διαχωρίζει το στερεό και το υγρό βουτυρόγαλα και το αποτέλεσμα είναι ένα αυτό που αγοράζετε. Βγαίνει σε αλατισμένες και ανάλατες ποικιλίες και θεωρείται από πολλούς αδιαπραγμάτευτο συστατικό στο μαγείρεμα.

Ίσως λοιπόν αναρωτιέστε γιατί κάτι τόσο γευστικό θα μπορούσε να είναι τόσο κακό για την υγεία. Όμως το πόσο κακό μπορεί να μας κάνει το βούτυρο είναι υπό συζήτηση ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνετε. Αν λοιπόν το χρησιμοποιείτε με μέτρο, μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τι θα συμβεί όμως στο σώμα σας εάν τρώτε βούτυρο κάθε μέρα;

Θα πάρετε λιποδιαλυτές βιταμίνες

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται μέσω του λίπους και αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό καθώς και στο ήπαρ και αποτελούνται από τις Α, D, Ε και Κ.

Τα οφέλη αυτών των βιταμινών είναι τα εξής:

  • Η βιταμίνη Α συμβάλει στην καλή λειτουργία της όρασης, τη σωστή ανάπτυξη των ιστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα, όπως και τη δέσμευσή τους από τα οστά.

  • Η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτική και προστατεύει τα κύτταρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια από την καταστροφή.

  • Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των τροφών σε ενέργεια, την πήξη του αίματος και τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών.

Το βούτυρο είναι πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α, Κ και Ε. Επίσης η βιταμίνη Α που προέρχεται από το βούτυρο απορροφάται πιο εύκολα, σε σχέση με άλλες διατροφικές πηγές.

Σε μια ισορροπημένη διατροφή χρειαζόμαστε τόσο λιποδιαλυτές όσο και υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Όμως η υπερβολική ποσότητα λιποδιαλυτών βιταμινών μπορεί να είναι τοξική, ενώ η υπερβολική ποσότητα συγκεκριμένων υδατοδιαλυτών βιταμινών μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Θα βοηθήσετε στην πρόληψη της τερηδόνας

Μπορεί να φαίνεται απίθανο ένα τόσο νόστιμο άλειμμα όπως το βούτυρο να έχει αντίκτυπο στα δόντια σας. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι το βούτυρο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ενίσχυση των δοντιών σας και στην πρόληψη της τερηδόνας.

Η Β12 στο βούτυρο θεωρείται μια βιταμίνη που καταπολεμά τις περιοδοντικές ασθένειες και που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτών των ενοχλητικών πληγών και να διατηρήσει τα ούλα σας υγιή. Στην πραγματικότητα, ασθένειες των ούλων όπως η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα μπορεί να αναπτυχθούν εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Β12.

Το δέρμα σας μπορεί να λάμπει

Καλά το διαβάζετε - το βούτυρο μπορεί να προσφέρει στο σώμα σας μια υγιή όψη από μέσα προς τα έξω. Οι βιταμίνες που βρίσκονται στο βούτυρο μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος - σε σημείο που μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ακόμη και στο πρόσωπό τους ως τοπική θεραπεία.

Συγκεκριμένα η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στο βούτυρο δρα ως προστατευτικός παράγοντας από τις βλάβες από τις ακτίνες UV και επίσης μπορεί να μειώσει μειώνει τη φλεγμονή στο δέρμα σας.

Θα αυξηθεί η πρόσληψη των θερμίδων σας

Ένα από τα κύρια προβλήματα με το βούτυρο είναι ότι είναι υψηλό σε θερμίδες - περίπου 102 θερμίδες σε μια κουταλιά της σούπας, παρόμοια με μια μέτρια μπανάνα. Έτσι αν το παρακάνετε, θα πάρετε επιπλέον θερμίδες.

Θεωρητικά, η προσθήκη μίας μερίδας βούτυρο την ημέρα στη διατροφή σας χωρίς να κάνετε άλλες αλλαγές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους περίπου 4,5 κιλών κατά τη διάρκεια ενός έτους. Εάν όμως το καταναλώνετε με μέτρο μπορεί να είναι μέρος της διατροφή σας χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας.

Μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων

Εάν έχετε κάνει ποτέ εξέταση αίματος, πιθανότατα έχετε ακούσει για τα τριγλυκερίδια. Αυτά είναι λίπη (ή λιπίδια) που βρίσκονται στο αίμα σας. Το σώμα σας μετατρέπει τις θερμίδες που δεν χρειάζεστε άμεσα σε τριγλυκερίδια, τα οποία αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα και απελευθερώνονται όταν θέλετε ενέργεια.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα λίπη που τρώμε, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου, είναι σε μορφή τριγλυκεριδίων.Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα τριγλυκερίδια.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων; Μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αρτηριοσκλήρωση και αντίστοιχες καρδιακές παθήσεις, όπως όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη. Η παγκρεατίτιδα - φλεγμονή του παγκρέατος - είναι επίσης μια πιθανότητα.

Εάν όμως αντικαταστήσετε το βούτυρο με πιο υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο ή άλλα εναλλακτικά έλαια, μπορεί να κρατήσετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας μειωμένα. Η άσκηση, η απώλεια βάρους, η αποφυγή της ζάχαρης και των επεξεργασμένων υδατανθράκων και ο περιορισμός του αλκοόλ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.