WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μπορούμε να λαμβάνουμε 300 λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα, με μια συνήθεια που έχουμε όλοι


JTeam

8 Φεβρουαρίου 2022

Πώς μπορούμε να λαμβάνουμε 300 λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα, με μια συνήθεια που έχουμε όλοι
Chase Yi on Unsplash
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι χωρίς δίαιτα, χωρίς γυμναστική, μόνο με ύπνο, μπορούμε να χάσουμε 4 κιλά τον χρόνο

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να χάσετε βάρος στον ύπνο σας; Γιατί μπορείτε, αν απλώς κοιμηθείτε περισσότερες ώρες. Δεν το λέμε εμείς, αλλά μία νέα έρευνα.

Στα πειράματα συμμετείχαν νεαροί υπέρβαροι ενήλικες, που κοιμούνταν κατά μέσο όρο 6,5 ώρες. Όταν ξεκίνησαν να κοιμούνται για 8,5 ώρες, για διάστημα δύο εβδομάδων, βρέθηκε ότι περιόρισαν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 270 θερμίδες περίπου – κάποιοι έφτασαν έχω τις 500.

«Αυτό ανατρέπει τα δεδομένα στη βιομηχανία της απώλειας βάρους», εξήγησε η πνευμονολόγος Esra Tasali, η οποία είναι διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου για τον Ύπνο στο Πανεπιστήμιο του Chicago.

Εξετάζοντας τους αριθμούς, οι ειδικοί κατέληξαν πως μόνο με 270 λιγότερες θερμίδες την ημέρα, μπορεί κανείς να χάσει περίπου 12 κιλά σε τρία χρόνια. Χωρίς δίαιτα, χωρίς γυμναστική – μόνο αν κοιμάται λίγο παραπάνω.

«Μία μικρή παρέμβαση που κάνετε στον εαυτό σας για να αυξήσετε ή να διατηρήσετε τη διάρκεια του ύπνου σας, ώστε να μη στερείστε την ξεκούραση, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απόκτηση υγιούς βάρους», εξήγησε η Tasali στο CNN.

Επειδή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πραγματικές συνθήκες κι όχι σε κάποιο εργαστήριο ύπνου, ενώ η πρόσληψη θερμίδων τους μετριόταν με ειδικά τεστ ούρων, τα αποτελέσματα είναι απόλυτα έγκυρα.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι όσο αυξάνεται η ποσότητα του ύπνου, μειώνεται η πρόσληψη ενέργειας κι αυτό οδηγεί σε μείωση του βάρους», τόνισε ο ψυχολόγος Bhanuprakash Kolla, ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα – απλώς εξέτασε τα συμπεράσματα. «Είναι πιθανό πως, αν το πείραμα είχε μεγαλύτερη διάρκεια, θα βλέπαμε μεγαλύτερες αλλαγές στο βάρος (των συμμετεχόντων)».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.