WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη D: Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή της στην καρδιά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Φεβρουαρίου 2022

Βιταμίνη D: Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή της στην καρδιά;
Η βιταμίνη D μπορεί να είναι πιο γνωστή ως το θρεπτικό συστατικό που χτίζει γερά οστά, παρόλα αυτά δεν σας βοηθάει μόνο στο να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ασβέστιό σας, αλλά προσφέρει επίσης μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, η βιταμίνη D είναι πιο σημαντική από ό,τι νομίζετε. Και αυτό γιατί οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να υπάρχει μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να υπερδιπλασιάσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal αποκάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και καρδιακών παθήσεων. Αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη εξέτασε τα δεδομένα 267.000 συμμετεχόντων, εξετάζοντας τόσο τα επίπεδα βιταμίνης D όσο και παράγοντες που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια συσχέτιση μεταξύ των δύο - οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο για υψηλότερη αρτηριακή πίεση και παράγοντες καρδιαγγειακής νόσου, ενώ όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ο κίνδυνος ήταν ο υψηλότερος.

Πόσο συχνή είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Τα πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των ενηλίκων. Ωστόσο, η σοβαρή ανεπάρκεια είναι σπάνια. Οι περισσότεροι που έχουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορούν να τη λάβουν μέσω συμπληρωμάτων (απλώς φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε νέα συμπληρώματα διατροφής).

Επίσης για να πάρετε περισσότερη βιταμίνη D, μπορείτε να συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε αυτό το θρεπτικό συστατικό, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα, τα αυγά και το σκουμπρί.

Τέλος μια πράξη τόσο απλή όσο το να περνάτε λίγα λεπτά έξω στον ήλιο κάθε μέρα μπορεί επίσης να ανεβάσει τα επίπεδά της D (απλώς μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.