WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης και μας φτιάχνουν τη διάθεση


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Φεβρουαρίου 2022

4 τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης και μας φτιάχνουν τη διάθεση
pexels
Εάν έχετε ψάξει τρόπους για να τονώσετε έστω και λίγο τη διάθεσή σας, πιθανότατα έχετε ακούσει για τη σεροτονίνη, γνωστή και ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο που συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία.

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται από τα νευρικά κύτταρα και επικοινωνεί με άλλα κύτταρα του σώματος. Αν και σίγουρα δεν είναι η μόνη χημική ουσία που συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης (η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες επίσης), είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για την αίσθηση της ευτυχίας. Και το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν τρόποι για να αυξήσετε τη σεροτονίνη σας φυσικά μέσω της διατροφής.

Πιο συγκεκριμένα η σεροτονίνη παράγεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη. (Ναι, το ίδιο αμινοξύ που μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε.) Η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης,.

Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν πέντε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη που μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση.

Αυγά

Τα αυγά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα που ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης, όχι μόνο επειδή περιέχουν τρυπτοφάνη αλλά και επειδή είναι πλούσια σε χολίνη (μια βιταμίνη Β) και σε πρωτεΐνη. Η χολίνη συνδέεται άμεσα με την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, ενώ η πρωτεΐνη δίνει στο σώμα ενέργεια. (Το αίσθημα εξάντλησης και λύπης συχνά πάνε χέρι-χέρι.)

Τυρί

Το τυρί μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση, όχι μόνο λόγω της γεύσης, αλλά επειδή περιέχει τρυπτοφάνη. Το τσένταρ είναι το είδος τυριού με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτό το αμινοξύ.

Τοφού (και άλλα προϊόντα σόγιας)

Τα προϊόντα σόγιας έχουν επίσης τρυπτοφάνη και πρωτεΐνη. Μια μελέτη, η οποία παρακολούθησε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατά τη διάρκεια δύο ετών, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση τόφου συνδέθηκε με μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Μια άλλη μελέτη, τόσο σε γυναίκες πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση, έδειξε τα ίδια αποτελέσματα. Επομένως, σίγουρα δεν χρειάζεται να βασίζεστε σε ζωικά προϊόντα για τη φυσική ενίσχυση της σεροτονίνης.

Λιπαρά ψάρια

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε τρυπτοφάνη και πρωτεΐνη, περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία ωφελούν άμεσα τον εγκέφαλο (συμπεριλαμβανομένης αύξησης της διάθεσης). Το ψάρι περιέχει επίσης βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που είναι πιο δύσκολο να ληφθεί τον χειμώνα και συνδέεται επίσης με τη διάθεση. Τέλος ο τόνος, ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια έχουν την περισσότερη τρυπτοφάνη από τα υπόλοιπα ψάρια.

Ακριβώς όπως υπάρχουν τροφές που συνδέονται με τη βελτίωση της διάθεσης, είναι επίσης σημαντικό να προσέχουμε ορισμένες τροφές που μπορούν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα τρόφιμα που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας, επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και την ικανότητα να σκέφτεστε καθαρά και να διαχειρίζεστε το στρες. Έτσι, όταν επιλέγετε τις τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης με σκοπό να υποστηρίξετε τη ψυχική σας υγεία, είναι σημαντικό να σκεφτείτε και τι θα ήταν καλό να τρώτε σε μικρότερη ποσότητα.

Τέλος είναι σημαντικό να τονίσω ότι η σεροτονίνη είναι μόνο ένας παράγοντας όσον αφορά τη διάθεση. Επίσης, δεν υπάρχει υποκατάστατο της επαγγελματικής βοήθειας — ούτε είναι ντροπή να τη ζητήσετε. Αλλά η σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας είναι υπαρκτή και είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε. Εξάλλου, είμαστε ό,τι τρώμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.