WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ευρυαγγείες: Εύκολη και ανώδυνη αντιμετώπιση    


JTeam

1 Μαρτίου 2022

Ευρυαγγείες: Εύκολη και ανώδυνη αντιμετώπιση    
Για πολλούς ασθενείς ο λόγος που τους ενοχλούν οι ευρυαγγείες είναι καθαρά αισθητικός, επειδή αναγκάζονται να προσαρμόσουν το ντύσιμό τους και να κρύψουν τα πόδια τους.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι ευρυαγγείες δεν είναι απλά εκείνες οι μικρές αντιαισθητικές φλέβες που δε μας αρέσουν πάνω μας αλλά μια εκδήλωση Φλεβικής Ανεπάρκειας. Ας δούμε τι πραγματικά πρέπει να ξέρουμε για τις ευρυαγγείες και να τις δούμε με «άλλο μάτι».

Ο αγγειοχειρουργός, κ. Νικόλαος Τσεκούρας μας δίνει τις απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις ευρυαγγείες και μας ενημερώνει αναλυτικά γιατί είναι σημαντικό οι ασθενείς να επισκεφτούν τον ειδικό μόλις δουν τα πρώτα σημάδια να εμφανίζονται.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν συνήθως οι ασθενείς με ευρυαγγείες;

Ξεκινώντας, θα περιγράφαμε τις ευρυαγγείες ως τις μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε, παθολογικά διατεταμένες φλέβες, οι οποίες εμφανίζονται κάτω από την επιδερμίδα, συχνότερα στην περιοχή των ποδιών, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως το πρόσωπο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ευρυαγγείες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και το βασικότερο πρόβλημα που προκαλούν είναι η αντιαισθητική εικόνα των κάτω άκρων που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής ενός ασθενή.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, οι ασθενείς μας παραπονιούνται συνήθως για αίσθημα βάρους των ποδιών, αίσθημα καύσους, κνησμό, νυχτερινές κράμπες, ή ήπιο οίδημα στην περιοχή των αστραγάλων. Έχει παρατηρηθεί πως τα συμπτώματα είναι ήπια το πρωί και γίνονται πιο έντονα όσο περνάει η ώρα.

Άρα, οι ευρυαγγείες δεν είναι είναι απλά ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα;

Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι το γεγονός πως οι ευρυαγγείες, όπως και οι κιρσοί, είναι εκδηλώσεις του ίδιου νοσήματος, δηλαδή της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στους 4 ασθενείς που παρουσιάζουν ευρυαγγείες πάσχει από ανεπάρκεια κεντρικού φλεβικού στελέχους όπως η μείζονα ή η ελάσσονα σαφηνή φλέβα χωρίς να έχουν κιρσούς, ούτε καμία άλλη κλινική εκδήλωση φλεβικής ανεπάρκειας!

Εάν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η ανεπάρκεια των κεντρικών φλεβικών στελεχών, η επακόλουθη θεραπεία των ευρυαγγειών τους έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να ελέγξουμε τις ευρυαγγείες και να έχουμε ακριβή διάγνωση του προβλήματος;

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος (triplex) των κεντρικών φλεβικών στελεχών του επιπολής φλεβικού δικτύου είναι σχεδόν πάντα απαραίτητος για την λεπτομερή διάγνωση του προβλήματος. Αυτός ο διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητος, τόσο για τους κιρσούς, όσο και για τις ευρυαγγείες, αφού και οι δύο ασθένειες είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς υποδηλώνουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.
Η εικόνα των ευρυαγγειών που θα μας υποψιάσει για παρουσία ανεπάρκειας, σε κεντρικότερο φλεβικό τμήμα, είναι μία από τις ακόλουθες:

 • Εκτεταμένες ευρυαγγείες, διάσπαρτες σε πολλές περιοχές.
 • Εκτεταμένες ευρυαγγείες στην περιοχή του έσω αστραγάλου.
 • Ιστορικό πολλαπλών υποτροπών των ευρυαγγειών
 • Μη αποτελεσματική θεραπεία των ευρυαγγειών

Πώς σχετίζεται η εγκυμοσύνη με τις ευρυαγγείες;

Έχει παρατηρηθεί πως στην εγκυμοσύνη συχνά εμφανίζονται ευρυαγγείες (αλλά και κιρσοί), όμως το γεγονός δεν θα πρέπει να σας αγχώνει, καθώς δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη του εμβρύου, ούτε και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Αν κάτι σας προβληματίζει, μια επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό μπορεί να σας λύσει κάθε απορία και σίγουρα θα σας καθησυχάσει.

Με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε οριστικά από τις ευρυαγγείες; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία;

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας αρκετές διαφορετικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών και ο συνδυασμός τους μπορούν να προσφέρουν άριστο αποτέλεσμα για κάθε ασθενή. Οι πλέον σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης ευρυαγγειών είναι:

1.Η σκληροθεραπεία
2.Το δερματικό Laser
3.Η θερμοπηξία ( RF)

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και το καλύτερο αποτέλεσμα προκύπτει από τον κατάλληλο συνδυασμό των παραπάνω θεραπειών. Η εξειδικευμένη διάγνωση του προβλήματος, η καλή επικοινωνία μεταξύ ιατρού και ασθενή, οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενούς και η καλή χρήση των ενδεδειγμένων τεχνικών, μπορεί να προσφέρει άριστο αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά:

 • Σε περίπτωση ανεπάρκειας κεντρικών φλεβικών στελεχών, η θεραπεία τους πρέπει να προηγείται της θεραπείας των ευρυαγγειών.
 • Η σκληροθεραπεία αποτελεί την βάση θεραπείας των ευρυαγγειών, ιδιαίτερα στις πρώτες συνεδρίες, όπου αντιμετωπίζονται οι μεγαλύτερες διαμέτρου ευρυαγγείες.
 • Το δερματικό laser και η θερμοπηξία συνδυάζονται με τη σκληροθεραπεία επιτρέποντας την αισθητική ολοκλήρωση των θεραπειών.

Υπάρχει κάποιος τρόπος ή συμβουλή για να προλάβουμε τον σχηματισμό ευρυαγγειών;

Για να διατηρήσετε την ελαστικότητα των αγγείων και τη καλή λειτουργία των φλεβών, μπορείτε να υιοθετήσετε απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, όπως:

 • Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία αλλά και τις πολλές ώρες καθισμένοι στην καρέκλα.
 • Ελέγξτε το βάρος σας και γενικά, υιοθετήστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής και άσκησης.
 • Υιοθετήστε απλές και ευεργετικές συνήθειες, όπως π.χ το ήπιο περπάτημα που βοηθά και δεν επιβαρύνει την φλεβική κυκλοφορία.
 • Αν αναγκαστικά πρέπει να στέκεστε ή να κάθεστε πολλές ώρες. π.χ λόγω εργασίας, επικοινωνήστε με τον αγγειοχειρουργό σας για συνιστώμενες μεθόδους πρόληψης.

Αν δείτε τις ευρυαγγείες να κάνουν την εμφάνισή τους, μην καθυστερείτε την επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό, καθώς όσο προχωράει το πρόβλημα τόσο πιο περίπλοκη θα είναι και η θεραπεία τους.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.
Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191

Ακολουθήστε τον κο Τσεκούρα σε Instagram, Facebook & YouTube.