WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνετε όταν πηγαίνετε για ύπνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Μαρτίου 2022

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνετε όταν πηγαίνετε για ύπνο
Πραγματικά δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν σχετικά με τη σημασία του ποιοτικού ύπνου.

Και ενώ η ιδανική ποσότητα ύπνου για όλους κάθε βράδυ μπορεί να διαφέρει, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7 έως 9 ώρες για να είναι υγιείς. Δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων δεν πληροί αυτές τις απαιτήσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Αρχικά, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών και γενικής έλλειψης κινήτρων, όταν πρόκειται για σωματική άσκηση.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένα περιστατικά καρδιακών παθήσεων , υψηλής αρτηριακής πίεσης και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να κοιμάστε κάθε βράδυ, ίσως είναι καιρός να επαναξιολογήσετε ορισμένες από τις βραδινές σας συνήθειες, έτσι ώστε να μπορέσετε να έχετε ξανά έναν ποιητικό ύπνο.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τα λάθη που κάνετε πριν πάτε για ύπνο

Κοιμάστε με αναμμένα φώτα

Είναι εύκολο να φανταστείτε τη σκηνή: είστε στο κρεβάτι μετά από μια κουραστική μέρα και έχετε κάθε πρόθεση να σηκωθείτε για να σβήσετε τα φώτα, αλλά είναι πολύ μακριά. Καταλήγετε να παρασυρθείτε σε έναν ελαφρύ ύπνο, για να ξυπνήσετε περίπου μία ώρα αργότερα με τα φώτα να χτυπούν στα μάτια σας.

Το να κρατάτε τα φώτα αναμμένα πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να φαίνεται αρκετά αθώο, αλλά η επιστήμη έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για να αποδείξει το αντίθετο. Σύμφωνα με ειδικούς στο Sleep Foundation, το φως είναι το πιο σημαντικό εξωτερικό στοιχείο που επηρεάζει τον ύπνο.

Το φως επηρεάζει τόσο τον κιρκάδιο ρυθμό, που είναι ο φυσικός κύκλος ύπνου και εγρήγορσης του σώματός μας, όσο και τη ρύθμιση της ορμόνης μελατονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το πότε θα κοιμηθούμε. Ενώ οι πρόγονοί μας κοιμόντουσαν το σούρουπο και ξυπνούσαν την αυγή με τους φυσικούς κύκλους, οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία εξωτερικών διαταραχών που παρεμβαίνουν στις φυσικές πηγές φωτός και μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

Η καλύτερη συμβουλή; Κοιμηθείτε σε όσο περισσότερο σκοτάδι μπορείτε. Αυτό σημαίνει να κλείσετε τα φώτα του δωματίου, της τηλεόρασης αλλά και του κινητού σας.

Βλέπετε τηλεόραση πριν τον ύπνο

Η υπερβολική παρακολούθηση σειρών του Netflix έχει γίνει κάτι σαν εθισμός. Όταν ξεκινάτε ένα επεισόδιο, μπορεί να είναι δελεαστικό να ολοκληρώσετε ολόκληρη τη σειρά μέχρι το τέλος, και συχνά αυτοί οι μαραθώνιοι μπορεί να εκτείνονται όλη νύχτα, μέχρι να αποφασίσετε αργά το βράδυ να ξεκολλήσετε από τον καναπέ και να πάτε στο κρεβάτι (ή να αποκοιμηθείτε ακριβώς εκεί).

Λοιπόν, συγγνώμη, λάτρεις του Netflix, αλλά κανένα από αυτά τα δύο πράγματα δεν είναι καλό, διότι η παρακολούθηση τηλεόρασης πριν τον ύπνο μπορεί μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλό σας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο το να κοιμηθείτε σωστά. Έτσι ενώ νομίζετε ότι έχετε κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ, η αλήθεια είναι ότι δεν έχετε ξεκουραστεί.

Χρησιμοποιείτε την τεχνολογία πριν τον ύπνο

Στο ίδιο πνεύμα με την παρακολούθηση τηλεόρασης πριν τον ύπνο, η χρήση τεχνολογίας όπως ο υπολογιστής, το tablet ή το κινητό σας μπορεί να έχει παρόμοιο αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου σας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η χρήση της τεχνολογίας στο κρεβάτι δεν ευνοεί τον ύπνο και ένας από τους κύριους λόγους είναι η επίδραση ενός τύπου φωτός που ονομάζεται "μπλε φως" και το οποίο εκπέμπεται από τις περισσότερες συσκευές.

Πιο συγκεκριμένα το μπλε φως εκπέμπει «πολύ σύντομα κύματα υψηλής ενέργειας», τα οποία μπορεί να βλάψουν τα μάτια με διάφορους τρόπους. Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει για την επίδραση που έχει το μπλε φως στην όρασή σας, όμως πώς επηρεάζει τον ύπνο σας; Έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φως μπορεί να περιορίσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που είναι άμεσα υπεύθυνη για την υπνηλία.

Οι ειδικοί συνιστούν την πλήρη εξάλειψη της τεχνολογίας από την κρεβατοκάμαρα. Εάν όμως επιμένετε να τη χρησιμοποιείτε, μια εναλλακτική θα ήταν να αλλάξετε τις συσκευές σας σε "νυχτερινή λειτουργία" ή να ενεργοποιήσετε τος αποκλεισμό του μπλε φωτός.

Μένετε στο κρεβάτι όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Έτσι, επιτέλους πήγατε για ύπνο ανυπόμονοι και έτοιμοι να αποκοιμηθείτε — μόνο που δεν μπορείτε. Μέχρι τώρα, έχουν περάσει μια ή δύο ώρες, χωρίς να σας πάρει ο ύπνος. Λοιπόν τι κάνετε; Συνεχίζετε να είστε ξαπλωμένοι και ελπίζετε για το καλύτερο; Ή σηκώνεστε και κινείστε και περιμένετε μέχρι να κουραστείτε; Οι ειδικοί συνιστούν το δεύτερο.

Εάν είστε στο κρεβάτι και προσπαθείτε να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά μήπως ξανακοιμηθείτε, πριν προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Είναι καλύτερο να μην παρακολουθείτε το ρολόι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς μπορεί να σας αγχώσει περισσότερο. Αλλά αν έχουν περάσει 20 λεπτά χωρίς να αποκοιμηθείτε, τότε είναι καλύτερο να σηκωθείτε.

Γιατί να σηκωθείτε; Διότι σύμφωνα με τους ειδικούς η παραμονή στο κρεβάτι για αρκετό χρονικό διάστημα ενισχύει την αϋπνία και μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό.

Σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ

Εάν πολλά βράδια σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ, ίσως είναι καλύτερο να το ξανασκεφτείτε. Και αυτό γιατί τα στρώματα κατασκευάστηκαν για να υποστηρίζουν σωστά το σώμα σας καθώς κοιμάστε, ενώ οι καναπέδες δεν κατασκευάστηκαν για αυτό τον σκοπό και μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση όταν κοιμόμαστε για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Επιπλέον, επειδή τα στρώματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να στηρίζουν τη σπονδυλική σας στήλη (ενώ οι καναπέδες δεν είναι), είναι πιθανό να αισθανθείτε πόνο στην πλάτη και στον αυχένα λόγω της έλλειψης στήριξης και της συμπιεσμένης θέσης στην οποία μπορεί να βρεθείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.