WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς οι συνήθειες ύπνου επηρεάζουν το υγιές βάρος στα παιδιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Μαρτίου 2022

Πώς οι συνήθειες ύπνου επηρεάζουν το υγιές βάρος στα παιδιά
unsplash paige-cody
Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά, μπορεί να κάνετε λάθος. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (National Sleep Foundation), τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται λιγότερο από όσο αντιλαμβάνονται οι γονείς τους.

Έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με τη διατροφή και την άσκηση για την υγεία του παιδιού – και μιλάμε για κάτι περισσότερο από ένα απλό κρυολόγημα ή μια γρίπη. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί, αλλά ο πολύ λίγος ύπνος συνδέεται τόσο με τα περιττά κιλά όσο και με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει αυτή την επίδραση στο σωματικό βάρος σε παιδιά όλων των ηλικιών – ακόμη και σε βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Μια θεωρία για την αύξηση βάρους είναι ότι ο ανεπαρκής ύπνος διαταράσσει τα επίπεδα ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Έτσι, ο πολύ λίγος ύπνος σημαίνει μεγαλύτερες μερίδες φαγητού και περισσότερα σνακ.

Όταν τα παιδιά έχουν πολλές δραστηριότητες, επιβαρύνονται με τις εργασίες του σχολείου, στέλνουν συνεχώς μηνύματα ή συνδέονται στο διαδίκτυο κάτι πρέπει να θυσιάσουν. Και δυστυχώς, αυτό είναι συχνά μια ή δύο ώρες ύπνου που βγαίνει από τη λίστα προτεραιοτήτων.

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται επαρκώς δεν έχουν την ενέργεια και τη συγκέντρωση για να παίξουν και να κάνουν τις σχολικές εργασίες. Είναι πιο πιθανό να κάθονται μπροστά στην τηλεόραση και δεν διεγείρουν ούτε το μυαλό ούτε το σώμα τους.

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Εάν οι γονείς δεν κάνουν τον ύπνο προτεραιότητα για τους εαυτούς τους, πιθανότατα δεν θα το κάνουν ούτε και για και τα παιδιά τους.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο:

  • Περιορίστε τις δραστηριότητες μετά το σχολείο σε έναν διαχειρίσιμο αριθμό.
  • Ορίστε τακτικές ώρες ύπνου.
  • Περιορίστε τις μη απαραίτητες δραστηριότητες - τηλεόραση, υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια, γραπτά μηνύματα κ.λπ.
  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα περίπου 30 λεπτά πριν τον ύπνο κάνοντας ήσυχες, χαλαρωτικές δραστηριότητες με τα παιδιά σας, όπως το διάβασμα, το να ακούτε μουσική ή να μιλάτε για την ημέρα τους, για να τα βοηθήσετε να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για ύπνο.
  • Θέστε προτεραιότητες για τα μικρά παιδιά και βοηθήστε τα μεγαλύτερα παιδιά να θέσουν τις δικές τους.

Σύμφωνα με την American Academy of Pediatrics, οι ανάγκες ύπνου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και μειώνονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Ακολουθεί μια σειρά αναγκών ύπνου ανά ηλικία:

  • Νεογέννητα: 0 έως 2 μηνών: 12 έως 18 ώρες ύπνου
  • Βρέφη: 4 έως 12 μηνών: 12 έως 16 ώρες ύπνου
  • Νήπια: 1 έως 2 ετώ ν: 11 έως 14 ώρες ύπνου
  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας 3 έως 5 ετών: 10 έως 13 ώρες ύπνου
  • Παιδιά σχολικής ηλικίας 6 έως 12 ετών: 9 έως 12 ώρες ύπνου
  • Έφηβοι 13 έως 18 ετών: 8 έως 10 ώρες ύπνου
  • Ενήλικες: 18 ετών και άνω: 7 έως 9 ώρες ύπνου

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.