WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το λεμόνι, το λάχανο και άλλες 3 τροφές που δεν είναι τόσο θαυματουργές όσο νομίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Μαρτίου 2022

Το λεμόνι, το λάχανο και άλλες 3 τροφές που δεν είναι τόσο θαυματουργές όσο νομίζετε
pexels
Το διαδίκτυο κατακλύζεται από τροφές που πιστεύεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Σκέφτομαι την κανέλα που θεραπεύει τον καρκίνο ή ακόμα και το μέλι που μειώνει την κακή χοληστερόλη. Όμως τίποτα από αυτά δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Αν το φαγητό μπορούσε να μας γιατρέψει από τα πάντα, δεν θα υπήρχαν ασθένειες. Έτσι λοιπόν σήμερα θα σας παρουσιάσω πέντε τροφές που δεν θεραπεύουν.

Το λάχανο δεν είναι αντικαταθλιπτικό

Στα κείμενα της παραδοσιακής ιρανικής ιατρικής, το λάχανο είχε συνταγογραφηθεί για να διώξει τη μελαγχολία. Παρόλα αυτά σύμφωνα με το Στατιστικό Ινστιτούτο του Κεμπέκ, το 12,2% των κατοίκων του Κεμπέκ θα βιώσουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη ψυχική ασθένεια που δεν θεραπεύεται με ένα λάχανο.

Το νερό με λεμόνι δεν εξισορροπεί το pH του αίματος

Η οξύτητα και η αλκαλικότητα εκφράζονται με την κλίμακα pH, που κυμαίνεται μεταξύ 0 (πολύ όξινο) και 14 (πολύ βασικό ή αλκαλικό). Το σώμα μας διατηρεί το pH του αίματος μεταξύ 7,35 και 7,45. Η οξέωση (υπερβολή οξέων) ή η αλκάλωση (πλεόνασμα βάσεων) είναι σημάδι μιας σοβαρής παθολογικής κατάστασης, ακόμη και θανατηφόρα. Το νερό με λεμόνι δεν αντικαθιστά την ιατρική περίθαλψη.

Η αγκινάρα δεν καθαρίζει τους νεφρούς

Καμία μελέτη δεν έχει μετρήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αγκινάρας στους νεφρούς. Ωστόσο, η βιομηχανία της δίαιτας προσπαθεί να πείσει ότι οι νεφροί σας είναι χρειάζονται αποτοξίνωση. Η ανεπαρκής λειτουργία των νεφρών μάλλον μαρτυρεί νεφρική νόσο που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η αγκινάρα δεν αντικαθιστά την ιατρική φροντίδα.

Το μήλο δεν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Για υγιή παιδιά και ενήλικες, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να δείχνουν την ικανότητα ορισμένων τροφών να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα διατηρήσει την υγεία ή θα αποκαταστήσει ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα με τη βοήθεια τω θρεπτικών τροφών. Αλλά το μήλο όχι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανοσία έναντι των λοιμώξεων.

Τα σταφύλια δεν ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες

Τα αποτελέσματα μιας μεμονωμένης μελέτης σε 20 ανθρώπους έδειξαν ελαφρά βελτίωση στο εύρος της μνήμης, μετά την κατανάλωση 230 ml χυμού σταφυλιού. Όπως καταλαβαίνετε η συγκεκριμένη μελέτη είναι μόνο μια και φυσικά έχει πολλά κενά. Η βελτίωση της μνήμης είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και όχι μόνο ενός τροφίμου.

Το λάχανο, το λεμόνι, η αγκινάρα, το μήλο και τα σταφύλια δεν έχουν μαγικές δυνάμεις. Ένα μόνο τρόφιμο δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο για μια θεραπεία. Αυτό που μετράει είναι τι τρώτε συνολικά και όχι εάν καταναλώνετε τροφές που θεωρούνται –λανθασμένα- καλές ή κακές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.