WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκζεμα και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Μαρτίου 2022

Έκζεμα και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ερυθρότητα, φαγούρα, ξεφλουδισμένο δέρμα – το έκζεμα δεν είναι διασκεδαστικό.

Παραδόξως, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για το έκζεμα και τη διατροφή. Και αυτό γιατί η έρευνα δεν είναι αρκετά έγκυρη ώστε να προτείνει μια συγκεκριμένη θεραπευτική διατροφή για το έκζεμα.

Τι προκαλεί το έκζεμα;

Το έκζεμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά, αλλά συχνά, φαίνεται να μην έχει εξωτερικό έναυσμα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι μεταξύ 2-18% των ενηλίκων έχουν έκζεμα και αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι σε άνοδο .

Θεωρείται ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στο έκζεμα, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας του δερματικού φραγμού, των ανοσολογικών παραγόντων και των περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής .

Ωστοσο υπάρχουν εκπληκτικά λίγα στοιχεία για το έκζεμα και τη διατροφή. Όταν ξεκίνησα την έρευνά μου, έκανα μια ενδελεχή ανασκόπηση στο PubMed με όσες περισσότερες λέξεις-κλειδιά κατάφερα σκεφτώ και δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο λίγες δοκιμές εξετάζουν την επίδραση της διατροφής και του τρόπου ζωής στο έκζεμα ενηλίκων.

Αυτό λοιπόν που προτείνουν οι περισσότερες έρευνες είναι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης επειδή το έκζεμα είναι μια διαταραχή αλλεργικού τύπου, είναι λογικό να παίζει ρόλο και η τροφική αλλεργία. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα που μοιάζουν με έκζεμα μπορεί να είναι χαρακτηριστικό της ευαισθησίας στη γλουτένη. Άλλοι αναφέρουν ότι βελτιώνουν το έκζεμά τους με μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά, αν και τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι υπάρχουν κάποια οφέλη. Παρόλα αυτά δεν βλάπτει να διερευνήσετε τις ατομικές σας αντιδράσεις, αλλά είναι σημαντικό να το κάνετε συστηματικά.

Τι να τρώτε όταν έχετε έκζεμα

Επειδή η έρευνα δεν είναι αρκετά έγκυρη για να προτείνει μια συγκεκριμένη θεραπευτική διατροφή, πρέπει να ακολουθήσετε μια προσέγγιση για την υποστήριξη της πεπτικής και ανοσοποιητικής υγείας μέσω μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής, ώστε το σώμα σας να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιές και ανθεκτικό γίνεται.

Τι είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή; Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι αυτή που βασίζεται σε ολόκληρα φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ενώ καλό είναι να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και τα ραφιναρισμένα αλεύρια και σάκχαρα.

Συχνά εκπλήσσομαι από το πόσα άρθρα περιγράφουν μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα ως αυτή «χωρίς σόγια, γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα και καλαμπόκι», όταν η συντριπτική πλειονότητα των φλεγμονωδών προβλημάτων μας προέρχεται από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων. Πιστεύω ότι η καλύτερη διατροφική λύση είναι η λιγότερο περιοριστική.

Επίσης ενώ ελάχιστα κλινικά στοιχεία υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο έκζεμα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι αξίζει να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα … γιατί σίγουρα δεν θα σας βλάψει.

Εν κατακλείδι παρόλο που δεν υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες όσο αφορά τη διατροφή και το έκζεμα, ωστόσο το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με την καλύτερη δυνατή διατροφή. Καταναλώστε αρκετές φυτικές τροφές, κοιμηθείτε καλά, γυμναστείτε και προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.