WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι κυριότεροι λόγοι που έχετε πρησμένα δάχτυλα


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Απριλίου 2022

Οι κυριότεροι λόγοι που έχετε πρησμένα δάχτυλα
unsplash
Τα πρησμένα δάχτυλα είναι συνήθως αβλαβή, αλλά μερικές φορές μπορεί να σηματοδοτούν κάτι περισσότερο.

Έχετε αρθρίτιδα και φλεγμονή στις αρθρώσεις; Τότε ίσως τα δάχτυλά σας να πρήζονται και να μοιάζουν με μικρά λουκάνικα. Ή μήπως έχετε φάει αλμυρά φαγητά και τώρα η βέρα σας έχει κολλήσει στο δάχτυλό σας;

Τα δάχτυλα πρήζονται για πολλούς λόγους και πολλούς από αυτούς είναι αβλαβείς. Αλλά μερικές φορές το πρήξιμο, ιατρικά γνωστό ως δακτυλίτιδα, δείχνει πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας. Εδώ είναι μερικές από τις κοινές αιτίες πρησμένων δακτύλων και πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας.

Έχει ζέστη έξω

Η θερμότητα προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που επιτρέπει τη διαφυγή περισσότερης θερμότητας μέσω του δέρματός σας, ώστε να μπορείτε να παραμένετε δροσεροί. Καθώς τα αγγεία τεντώνονται, μέρος του υγρού τους μπορεί να διαρρεύσει στους μαλακούς ιστούς σας και να προκαλέσει πρήξιμο.

Αυτό το είδος οιδήματος τείνει να υποχωρεί καθώς χρησιμοποιείτε τα χέρια σας και συνεχίζετε την τακτική σας δραστηριότητα. Αλλά αν παρατηρήσετε πρήξιμο μόνο στα χέρια και τα δάχτυλά σας (και όχι στα πόδια), συνοδευόμενο από πόνο ή αδύναμο κράτημα, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι δεν φταίει μόνο η ζέστη και πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Καταναλώνετε πολύ αλάτι

Τα πολλά πατατάκια ή οτιδήποτε πολύ αλμυρό μπορεί να είναι η αιτία πίσω από τα πρησμένα δάχτυλα. Το σώμα σας θέλει να διατηρεί μια σταθερή ισορροπία αλατιού-νερού, επομένως όταν αυξάνεται το νάτριο, οργανισμός αντισταθμίζει αυτή την αύξηση με τη συγκράτηση περισσότερου νερού, οδηγώντας σε πρήξιμο.

Συνήθως, το ήπιο πρήξιμο που προκαλείται από τα αλμυρά τρόφιμα υποχωρεί από μόνο του μέσα σε μια μέρα, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο ανάλογα με το πόσο επιπλέον αλάτι έχετε καταναλώσει. Εάν μειώσετε το αλάτι και το πρήξιμο επιμένει, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Μπορεί να έχετε οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα

Εάν οι αρθρώσεις των δακτύλων μεγεθύνονται (για παράδειγμα δεν μπορείτε να βάλετε δαχτυλίδια πάνω από τις αρθρώσεις σας), μπορεί να φταίει η οστεοαρθρίτιδα, ειδικά αν τα πρησμένα δάχτυλα εμφανίζονται το πρωί. Αυτή η μορφή αρθρίτιδας που σχετίζεται με την ηλικία προκαλείται από τη φθορά των προστατευτικών ιστών στο τέλος των αρθρώσεων. Η οστεοαρθρίτιδα συχνά, αλλά όχι πάντα, συνοδεύεται από πόνο και δυσκαμψία.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ), μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει την επένδυση των αρθρώσεων, μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα. Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, η ΡΑ δεν σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Το πρήξιμο σε άτομα με ρευματοειδής αρθρίτιδα συμβαίνει συχνά στους καρπούς και τις αρθρώσεις των δακτύλων. Η ΡΑ μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των αρθρώσεων καθώς και φλεγμονή μεταξύ των αρθρώσεων.

Θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της έντονης γυμναστικής

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα δάχτυλα και τα χέρια σας μπορεί να διογκωθούν επειδή τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα σας ανταποκρίνονται στις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις των μυών σας. Όταν πρόκειται για την άσκηση, το σώμα μας παράγει θερμότητα και έτσι το αγγειακό σύστημα επιτρέπει να απελευθερωθεί περισσότερο υγρό στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επανέρχεται στην αρχική του θερμοκρασία.

Θα μπορούσαν να ελλοχεύουν προβλήματα με τους νεφρούς

Εάν οι νεφροί σας αποτυγχάνουν να αφαιρέσουν τα υπερβολικά υγρά -γνωστά και ως οίδημα- το σώμα σας θα τα διατηρήσει, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρησμένα χέρια.

Το οίδημα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, αλλά το πρήξιμο εμφανίζεται κυρίως στα χέρια, τα πόδια και τους αστραγάλους σας. Η υπέρταση και ο διαβήτης είναι ορισμένες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους νεφρούς

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.