WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί ο καφές μας οδηγεί κατευθείαν στην τουαλέτα; Οι επιστήμονες εξηγούν


JTeam

5 Απριλίου 2022

Γιατί ο καφές μας οδηγεί κατευθείαν στην τουαλέτα; Οι επιστήμονες εξηγούν
Imdb
Όχι, δεν είμαστε οι μόνοι που αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα όταν πίνουμε καφέ. Δε φταίμε εμείς, φταίει εκείνος

Για πολλούς, ο καφές δεν είναι μόνο μία αγαπημένη πρωινή συνήθεια - είναι και λόγος συχνότερων επισκέψεων στην τουαλέτα. Αν πιστεύατε ότι δε συμβαίνει σε άλλους και ντρεπόσασταν να το παραδεχτείτε, ήρθε η ώρα να το μάθετε από εμάς: Δεν είστε οι μόνοι, δεν είστε μόνοι.

Παρότι, στην πραγματικότητα, δε μας ξυπνά αλλά μας δίνει ταχυκαρδία με ταυτόχρονη νύστα, πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα. Κι όμως, δεν είχε γίνει αρκετή έρευνα για τις αιτίες πίσω από τις οποίες επηρεάζει τόσο τις κινήσεις του εντέρου μας. Αυτό δεν είναι τυχαίο.

Μιλώντας στο CNN, ο Kyle Staller, γαστρεντερολόγος του Γενικού Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, εξήγησε ότι «σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε αυτήν του καφέ και των κινήσεων του εντέρου, δεν υπήρξε ποτέ η ιατρική ανάγκη για σοβαρή διερεύνηση».

«Ίσως είναι και προφανές, δηλαδή δε χρειάζεται να γίνουν και τόσες έρευνες για να καταλήξουμε στο ότι ο καφές προκαλεί συχνότερες κενώσεις, εφόσον αυτό παρατηρείται στην καθημερινότητα τόσων ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον Staller, ο οποίος είναι επίσης βοηθός καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Harvard, μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές είναι πιο αποτελεσματικός από το ζεστό νερό, σε ό,τι αφορά το έντερό μας. Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως «ολοκληρωτικό παράγοντα της φυσιολογικής πέψης».

Είναι μαγικός ο καφές, λοιπόν; Μάλλον όχι. Παρακάτω, θα δούμε τις εξηγήσεις που δίνουν τώρα οι επιστήμονες.

Ο καφές προκαλεί συσπάσεις στο παχύ έντερο

Το παχύ έντερο συσπάται με τρεις τρόπους που, μαζί, οδηγούν στην κένωση. Ο συγχρονισμός και συχνότητα των συσπάσεων επηρεάζονται από μυϊκούς, νευρικούς και χημικούς παράγοντες.

Ο καφές μπορεί να πυροδοτήσει τις κινήσεις αυτές μέσα σε λίγα λεπτά – το επιβεβαίωσε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1998. Οι συμμετέχοντες ήπιαν ζεστό καφέ, ντεκαφεϊνέ, νερό και γεύμα, σε τυχαία σειρά. Στο 60% τους, παρατηρήθηκε πως ο κανονικός καφές ενεργοποίησε την κινητικότητα του εντέρου πιο αποτελεσματικά, ενώ ήταν κατά 23% πιο δραστικός από τον ντεκαφεϊνέ.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι το έντερο ενεργοποιείται 4 λεπτά μετά την κατανάλωση σκέτου καφέ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν είναι ο καφές καθαυτός που μας οδηγεί στην τουαλέτα, αλλά οι χημικές αντιδράσεις που προκαλεί.

Ο καφές επηρεάζει τις ορμόνες και το γαστρικό οξύ

Ο καφές συμβάλλει στην έκκριση της ορμόνης γαστρίνης, σύμφωνα με τον Saller, η οποία οδηγεί στην παραγωγή γαστρικού οξέος. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στην πέψη της τροφής και ενεργοποιεί την εντερική δραστηριότητα.

Σε μελέτη του 2009, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν είτε σκέτο καφέ, είτε γεύμα. Βρέθηκε ότι οι πρώτοι χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο να χωνέψουν την τροφή που έφαγαν νωρίτερα και επισκέφθηκαν την τουαλέτα γρηγορότερα από τους δεύτερους.

Καταλήγουμε στο εξής λοιπόν: Όχι, δεν είμαστε οι μόνοι που αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα όταν πίνουμε καφέ. Δε φταίμε εμείς, φταίει εκείνος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.