WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δαμάσκηνα: Τα σημαντικότερα οφέλη τους στην υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Απριλίου 2022

Δαμάσκηνα: Τα σημαντικότερα οφέλη τους στην υγεία μας
Η γνωστή καθαρτική δράση τους έχει κάνει τα δαμάσκηνα ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα.

Εκτός από τη γλυκιά τους γεύση, τα δαμάσκηνα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου αρκετών χρόνιων ασθενειών.

Ας δούμε όμως αναλυτικά γιατί είναι τόσο σημαντικό να εντάξουμε τα δαμάσκηνα στη διατροφή μας.

Βελτίωση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος

Τα δαμάσκηνα είναι μια καλή πηγή τόσο αδιάλυτων όσο και διαλυτών φυτικών ινών. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση των κινήσεων του εντέρου σας, ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Η κατανάλωση μιας ή δύο μερίδων δαμάσκηνων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος μέσω της προώθησης των τακτικών κινήσεων του εντέρου.

Υγεία των οστών

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των δαμάσκηνων μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας και στη διατήρηση της υγιούς οστικής πυκνότητας. Οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ στα δαμάσκηνα συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της υγείας των οστών.

Αντιοξειδωτική προστασία

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε δύο καφεοϋλκινικά οξέα — νεοχλωρογενικό οξύ (3-καφεοϋλκινικό οξύ) και χλωρογενικό οξύ (5-καφεοϋλκινικό οξύ). Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και LDL χοληστερόλης στο αίμα σας, ενώ προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Βάλτε στόχο να καταναλώνετε 5-6 δαμάσκηνα κάθε μέρα. Μπορείτε να τα φάτε ως σνακ, να τα προσθέσετε στο πλιγούρι, στα δημητριακά, στο γιαούρτι ή να τα χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική και στο ψήσιμο. Ή ακόμα και σε ένα smoothie.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.