WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 λόγοι για τους οποίους το τυρί είναι καλό για την υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Μαΐου 2022

4 λόγοι για τους οποίους το τυρί είναι καλό για την υγεία μας
Είναι το άρθρο που όλοι περιμέναμε: Τα οφέλη του τυριού για την υγεία, σύμφωνα με την επιστήμη.

Η παλιά αντίληψη είναι ότι το τυρί είναι ανθυγιεινό, λόγω όλων των κορεσμένων λιπαρών που περιέχει. Όμως νεότερη έρευνα αμφισβητεί τη σχέση μεταξύ κορεσμένου λίπους και καρδιακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τυριού (πάντα σε μέτρια ποσότητα) συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Εδώ είναι 4 οφέλη του τυριού για την υγεία

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το τυρί μπορεί να εξηγήσει το λεγόμενο γαλλικό παράδοξο - ότι οι Γάλλοι έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων παρά τη λατρεία τους για το τυρί και άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο.

Επίσης υπάρχει και μια έκθεση του 2016 που ανέλυσε αποτελέσματα από 31 προοπτικές μελέτες κοόρτης, ο οποίες εξέτασαν το πόσα γαλακτοκομικά κατανάλωναν οι συμμετέχοντες με το αν εμφάνισαν καρδιαγγειακή νόσο. Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι η κατανάλωση σχεδόν 50 γραμμαρίων τυριού καθημερινά συσχετίστηκε με 18 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένα άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι η κατανάλωση 14 γραμμαρίων τυριού την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 13%.

Προστατεύει από τον διαβήτη

Η κατανάλωση 10 γραμμαρίων τυριού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 8 τοις εκατό, σύμφωνα με μια ανάλυση μελετών κοόρτης στο American Journal of Clinical Nutrition .

Υπάρχουν περισσότερα καλά νέα από την ίδια μελέτη - τα άτομα που έτρωγαν περίπου 3/4 του φλιτζανιού γιαούρτι καθημερινά είχαν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο. Μια άλλη μελέτη στο AJCN, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν λίγο λιγότερο από 50 γραμμάρια τυρί μείωσαν επίσης τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ενισχύει τη μυϊκή σας μάζα

Εάν τρώτε σχεδόν ένα φλιτζάνι τυρί ρικότα την ημέρα για 12 εβδομάδες θα ενισχύσετε τη μυϊκή σας μάζα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Clinical Interventions in Aging.

Ίσως λοιπόν έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να έχουμε τύψεις κάθε φορά που απολαμβάνουμε λίγο νόστιμο τυρί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.