WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για τη θεραπεία της σοβαρής και χρόνιας καούρας


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Μαΐου 2022

Συμβουλές για τη θεραπεία της σοβαρής και χρόνιας καούρας
pexels
Εάν αισθάνεστε άβολα ανάμεσα από το στήθος σας κάθε φορά που τελειώνετε ένα γεύμα, μπορεί να έχετε χρόνια καούρα.

Η καούρα συμβαίνει όταν το οξύ από το στομάχι διαρρέει στον ευαίσθητο ιστό του οισοφάγου σας, προκαλώντας πόνο και κάψιμο. Και εάν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο σύμπτωμα τότε χρειάζεστε θεραπεία, γιατί διαφορετικά μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο και ακόμη και να οδηγήσει σε καρκίνο.

Δείτε μερικούς απλούς τρόπους για να θεραπεύσετε μια σοβαρή και χρόνια καούρα

Πείτε αντίο στα τσιγάρα

Το κάπνισμα κάνει το σώμα σας να παράγει λιγότερο σάλιο, ένα υγρό που βοηθά στην εξάλειψη του στομαχικού οξέος, οδηγώντας σε κάψιμο στον οισοφάγο. Ο καπνός μπορεί επίσης να κάνει το στομάχι σας να παράγει περισσότερο οξύ και να χαλαρώσει τους μυς στο κάτω άκρο του οισοφάγου, προκαλώντας το δυσάρεστο συναίσθημα της καούρας. Το μάσημα τσίχλας και το πιπίλισμα παστίλιων μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε περισσότερο σάλιο.

Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν πυροδότηση της καούρας

Για πολλούς ανθρώπους, οι τροφές που πυροδοτούν τα συμπτώματα της καούρας είναι τα πικάντικα και πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα, η σοκολάτα, η μέντα, ο καφές, τα εσπεριδοειδή ή χυμοί, τα προϊόντα ντομάτας, τα ανθρακούχα ποτά και τα κρεμμύδια.

Μην ξαπλώνετε αφού φάτε

Εάν χρειάζεστε μια απογευματινή σιέστα, ξαπλώστε σε όρθια θέση (ή σχεδόν όρθια) σε μια καρέκλα. Φάτε το δείπνο σας τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν πάτε για ύπνο και μην κάνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας το μεγαλύτερο σας.

Σηκώστε το κεφάλι του κρεβατιού σας

Εάν το πάνω μέρος του κρεβατιού σας είναι ψηλότερα από το κάτω μέρος, είναι πιο δύσκολο για το οξύ να ανέβει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με ένα ξύλο κάτω από το κρεβάτι ή μια σφήνα αφρού κάτω από το στρώμα.

Προσέχετε ποια φάρμακα χρησιμοποιείτε

Η ασπιρίνη , η ιβουπροφαίνη και άλλα φάρμακα, όπως ορισμένα ηρεμιστικά και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση , μπορούν να προκαλέσουν καούρα . Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν κάποιο από τα φάρμακά σας μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά της καούρας. Μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο που μπορείτε να πάρετε.

Τρώτε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το στομάχι σας παράγει οξύ με βάση το πόση τροφή τρώτε. Λιγότερο φαγητό σημαίνει λιγότερο οξύ. Μην υπερφορτώνετε το στομάχι σας.

Περιορίστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να χαλαρώσει τους μυς γύρω από το κάτω άκρο του οισοφάγου σας, διευκολύνοντας τη δημιουργία οξέος.

Φορέστε φαρδιά ρούχα

Τα στενά ρούχα, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών, μπορεί να προκαλέσουν ώθηση του περιεχομένου του στομάχου προς τα πάνω.

Εάν έχετε χρόνια σοβαρή καούρα, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα. Τα αντιόξινα είναι συνήθως ο πρώτος τύπος φαρμάκων που συνιστούν οι γιατροί για τη χρόνια καούρα. Λειτουργούν εξαλείφοντας το οξύ στο στομάχι σας. Τα αντιόξινα δρουν αμέσως, αλλά δεν διαρκούν πολύ. Επίσης, δεν βοηθούν στην επούλωση του κατεστραμμένου οισοφάγου.

Ψάξτε επίσης για προϊόντα που έχουν άλατα μαγνησίου και αλουμινίου, γιατί είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν διάρροια και δυσκοιλιότητα .

Τέλος για τη θεραπεία της χρόνιας καούρας μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα από ένα είδη φαρμάκων. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το καλύτερο σχέδιο θεραπείας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις παρενέργειες όλων των φαρμάκων που παίρνετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.