WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η πιο αναπάντεχη παρενέργεια ανεπάρκειας μαγνησίου


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Μαΐου 2022

Η πιο αναπάντεχη παρενέργεια ανεπάρκειας μαγνησίου
Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία.

Το μαγνήσιο είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι μύες, της δημιουργίας DNA και πρωτεΐνης, της εξισορρόπησης του νευρικού σας συστήματος, ενώ βοηθάει επίσης το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.

Εκτός όμως από τις βασικές σωματικές λειτουργίες, το μαγνήσιο επηρεάζει επίσης την ψυχική σας υγεία, και κυρίως τη διάθεσή σας. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο PLoS One διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν συμπληρώματα μαγνησίου για έξι εβδομάδες ανέφεραν βελτίωση στα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Η ύπαρξη ισορροπημένης ποσότητας μαγνησίου στο σώμα σας έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά την αρτηριακή σας πίεση, τη δύναμη των οστών, το σάκχαρο του αίματος και την ποιότητα του ύπνου. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθάει στην αποφυγή των ημικρανιών και αποτρέπει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS).

Εκτός όμως από τα παραπάνω συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου, αυτό το σημαντικό μέταλλο μπορεί να έχει ένα ακόμη σύμπτωμα που ίσως δεν το περιμένατε. Ποιο είναι αυτό;

Το αναπάντεχο σύμπτωμα έλλειψης μαγνησίου

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να κάνει ολόκληρο το σύστημά σας να νιώθει ένταση. Σκεφτείτε το μαγνήσιο ως το ορυκτό της χαλάρωσης. Πρέπει να έχετε μαγνήσιο για να παράγουν τα κύτταρα σας ενέργεια, να σταθεροποιήσουν τις μεμβράνες και να βοηθήσουν τους μυς να χαλαρώσουν. Χωρίς την κατάλληλη ποσότητα μαγνησίου, μπορεί να βιώσετε μια συνολική αίσθηση έντασης τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα σας.

Πόσο μαγνήσιο χρειαζόμαστε

Οι άνδρες πρέπει να λαμβάνουν ως και 420 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου την ημέρα και οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε έως και 320 χιλιοστόγραμμα. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο όπως το αβοκάντο, το φυστικοβούτυρο, ο σολομός, το σπανάκι, τα μαύρα φασόλια, τα αμύγδαλα, το καστανό ρύζι και το σκόρδο. Τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι επίσης ευρέως διαθέσιμα, αλλά καλύτερα να επικοινωνήσετε πρώτα με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να σας προτείνει τι θα ήταν καλύτερο για τις ατομικές σας ανάγκες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.