WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ουρολοίμωξη: Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να προφυλαχθείτε


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Μαΐου 2022

Ουρολοίμωξη: Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να προφυλαχθείτε
unsplash
Αν είχατε ποτέ ουρολοίμωξη (UTI), ξέρετε πόσο ενοχλητική και επώδυνη μπορεί να είναι.

Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε τη φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων οργάνων που χρησιμεύουν στην παραγωγή των ούρων, τη μεταφορά τους, την αποθήκευση και την απέκκρισή τους.

Σύμφωνα με το National Kidney Foundation, μια στις πέντε γυναίκες βιώνουν μια ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και ενώ η συγκεκριμένη λοίμωξη εμφανίζεται και στα δύο φύλα, δημιουργεί πολύ συχνά πρόβλημα στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μικρότερη ουρήθρα, κάτι που καθιστά πολύ εύκολη την πρόσβαση των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη. Αν και το ουροποιητικό σύστημα μπορεί και καταπολεμά τα βακτήρια, ωστόσο όταν η άμυνα του οργανισμού αποδυναμώνεται, δημιουργούνται οι ουρολοιμώξεις.

Τα κυριότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι

  • Πόνος ή κάψιμο όταν ουρείτε: Το πρώτο σημάδι της ουρολοίμωξης είναι ο πόνος ή το κάψιμο κάθε φορά που ουρείτε. Ωστόσο εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσιάσετε άλλα συμπτώματα, πιθανότητα το σώμα σας έχει ήδη αποβάλει τα βακτήρια.

  • Νιώθετε συνέχεια την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα: Τα βακτήρια ερεθίζουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι χρειάζεστε απεγνωσμένα να ουρήσετε, ενώ στην πραγματικότητα η κύστη σας δεν είναι γεμάτη.

  • Αποχρωματισμένα ούρα: Το χρώμα που έχουν τα ούρα σας μπορεί να σας αποκαλύψει πολλά για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένου και εάν έχετε ουρολοίμωξη. Το πολύ κίτρινο ή πολύ διαυγές είναι λόγος ανησυχίας. Τα κόκκινα ή τα καστανά ούρα είναι επίσης ενδείξεις μόλυνσης. Πριν πανικοβληθείτε, εξετάστε τι φάγατε τις τελευταίες 24 ώρες. Για παράδειγμα τα παντζάρια αλλά και κάποιες άλλες τροφές μπορεί να χρωματίσουν ροζ τα ούρα σας.

  • Πίεση, κράμπες ή πόνο γύρω από την ουροδόχο κύστη / πύελο: Οι μεγαλύτερες γυναίκες, ειδικότερα, μπορεί να έχουν κράμπες, πίεση ή κοιλιακό άλγος όταν έχουν ουρολοίμωξη. Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ εύκολο να αγνοηθούν ή να αποδίδονται σε κάτι άλλο, αλλά είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

  • Κόπωση: Ένα σύμπτωμα της ουρολοίμωξης αλλά και άλλων λοιμώξεων είναι η κόπωση, αφού προκαλείται απελευθέρωση της ιντερλευκίνης, λευκών αιμοσφαιρίων, που μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα της κόπωσης.

  • Πυρετός: Σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα ο πυρετός αποτελεί ένδειξη ότι η μόλυνση έχει γίνει πιο σοβαρή και μπορεί να έχει επηρεάσει τους νεφρούς.

Εάν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα μαζί με πυρετό, επισκεφτείτε επειγόντως τον γιατρό σας.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίστε ουρολοίμωξη

Να πίνετε αρκετό νερό

Εάν δεν ενυδατώνεστε σωστά βάζετε τον εαυτό σας σε 50% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης. Η ποσότητα νερού που χρειάζεστε καθημερινά εξαρτάται από τη φυσική σας δραστηριότητα, το περιβάλλον, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε και άλλες συνθήκες υγείας. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 2,7 λίτρα και οι άνδρες περίπου 3,7 λίτρα υγρών την ημέρα.

Να ουρείτε μετά τη σεξουαλική επαφή

Καλό είναι να επισκέπτεστε την τουαλέτα πριν και μετά το σεξ, και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της επαφής, τα βακτήρια μετακινούνται και μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Και η ούρηση πριν και μετά την επαφή ξεπλένει τα βακτήρια.

Μην κρατάτε τα ούρα σας για πολλή ώρα

Ιδανικά, θα πρέπει να αποφεύγετε να κρατάτε τα ούρα σας. Εάν περνάτε πάνω από 4 ώρες χωρίς να επισκεφτείτε την τουαλέτα, έχετε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε ουρολοίμωξη. Τα βακτήρια έχουν περισσότερες ευκαιρίες να προκαλέσουν μόλυνση στην ουροδόχο κύστη όταν δεν την αδειάζετε αρκετά συχνά.

Τέλος είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα αρωματικά προϊόντα. Τα διαφράγματα και τα σπερματοκτόνα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Έάν έχετε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.