WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το «να τρως λιγότερο και να κινείσαι περισσότερο» είναι μια από τις χειρότερες συμβουλές


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Μαΐου 2022

Γιατί το «να τρως λιγότερο και να κινείσαι περισσότερο» είναι μια από τις χειρότερες συμβουλές
pexels
Από όλες τις συμβουλές απώλειας βάρους που έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, το «να τρώτε λιγότερο και να κινήστε περισσότερο» είναι ίσως από τις χειρότερες.

Έχω κάνεις άπειρες συζητήσεις με πολλούς ανθρώπους για αυτή τη φράση, κυρίως επειδή συχνά χρησιμοποιείται ως μια αυθαίρετη συμβουλή στον οποιοδήποτε. Η κατάφωρη υπεραπλούστευση ενός πολύπλοκου ζητήματος λέγοντας σε κάποιον ότι για να χάσει βάρος, χρειάζεται απλώς να «ράψει» το στόμα του και να ξεκινήσει να κινείται, είναι τόσο φυσιολογική όσο και προσβλητική.

Κανείς δεν αρνείται ότι οι θερμίδες παίζουν ρόλο στο βάρος. Εάν τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού θα αυξηθεί και το σωματικό σας βάρος. Εάν τρώτε λιγότερο θα χάσετε κιλά.Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα που θέλω να θίξω.

Η συγκεκριμένη φράση αντικατοπτρίζει τον ανίδεο και συχνά παθητικό επιθετικό τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τα άτομα που είναι υπέρβαρα. Έχει επίσης να κάνει με το πώς πολλοί από εμάς δεν καταλαβαίνουμε πόσο μπορεί να πληγώσουν κάποιον αυτές οι λέξεις. Λες και το μόνο που έχει σημασία είναι το μέγεθος του σώματος, όχι η συνολική σωματική και συναισθηματική υγεία.

"Απλώς να τρώτε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο". Ακούγεται εύκολο. Αλλά για κάποιον που δέχεται αυτό το σχόλιο, μπορεί να σημαίνει τα εξής παρακάτω:

  • Δεν έχεις θέληση. Είσαι αδύναμος.

  • Δεν έχεις αρκετά κίνητρα για να κάνεις αλλαγές.

  • Είσαι τεμπέλης και λαίμαργος.

Όσο περισσότερο πιστεύουμε ότι το βάρος αφορά ανθρώπους που δεν θέλουν να κάνουν αυτές τις «εύκολες» επιλογές, τόσο περισσότερο τροφοδοτούμε τη βιομηχανία της δίαιτας, ενώ ταυτόχρονα υπονοούμε ότι οι παχύσαρκοι είναι απλώς κατεστραμμένοι και τεμπέληδες.

Όταν λέτε σε κάποιους να τρώνε λιγότερο και να κινούνται περισσότερο, κάνετε τις ακόλουθες υποθέσεις.

Υπόθεση #1: Το βάρος τους οφείλεται στο ότι τρώνε όλη μέρα

Σωματικά, το βάρος καθορίζεται από πολλά πράγματα, κυρίως από τη γενετική. Οι ορμόνες, οι μύες και η σύσταση του σώματος παίζουν επίσης ρόλο. Τα φάρμακα που λαμβάνει ένα άτομο μπορεί επίσης να είναι ένας τεράστιος παράγοντας για το βάρος κάποιου.

Υπόθεση #2: Η σωματική δραστηριότητα είναι η απάντηση στην αύξηση του βάρους

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλοί δραστήριοι παχύσαρκοι άνθρωποι που ζουν υγιεινά και ευτυχισμένα. Το να κινείσαι περισσότερο, όσο ασαφές και αν ακούγεται, μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα, αλλά ένα κιλό μυϊκής μάζας καίει μόνο 4 περισσότερες θερμίδες σε ηρεμία.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα επισημαίνει πως όταν αυξάνουμε το επίπεδο δραστηριότητάς μας, το σώμα μας προσπαθεί να το αντισταθμίσει καίγοντας λιγότερες θερμίδες. Και όχι, δεν σας λέω να μην ασκηθείτε, απλά η απώλεια βάρους είναι πιο πολύπλοκη από όσο πιστεύετε.

Υπόθεση #3: Όλοι πρέπει να βλέπουμε το φαγητό αποκλειστικά ως καύσιμο

Ενώ το να τρώτε λιγότερο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, το να πείτε σε κάποιον να μειώσει τις θερμίδες μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει ακολουθήσει μια περιοριστική δίαιτα. Αυτό όμως δεν λύνει πραγματικά τα προβλήματα ενός ατόμου σχετικά με το φαγητό. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι είναι υπέρβαροι όχι επειδή αγαπούν το φαγητό, αλλά επειδή τρώνε για άλλους λόγους εκτός από την πείνα.

Τρώμε για διάφορους λόγους. Το φαγητό είναι πολιτισμός. Είναι κοινότητα. Είναι αναμνήσεις, αγάπη, οικογένεια, γεύση. Οι βασικές πεποιθήσεις ενός ατόμου καθοδηγούν τις επιλογές του σχετικά με το φαγητό. Και οι αρνητικές πεποιθήσεις σχετικά με το φαγητό μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σχέση μας τόσο με το σώμα μας όσο και με τις τροφές.

Επίσης μερικές φορές οι άνθρωποι τρώνε επειδή το φαγητό τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς. Κάποιος που βιώνει μια απώλεια ή που έχει κατάθλιψη και άγχος συχνά τρώει επειδή προσπαθεί να επαναφέρει τις ευχάριστες αναμνήσεις που συνδέονται με ορισμένα τρόφιμα.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου ένα άτομο θα φάει επειδή βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο υπερβολικής πείνας λόγω της δίαιτας. Ακολουθεί για παράδειγμα μια δίαιτα έως ότου το σώμα του δεν μπορεί να αντέξει αυτό το επίπεδο θερμιδικού περιορισμού. Το αποτέλεσμα είναι η υπερκατανάλωση τροφής, η οποία δεν οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν έχει «δύναμη θέλησης», αλλά στην έμφυτη ορμή του σώματος να αποτρέψει την πείνα.

Αυτό λοιπόν που θα πρότεινα είναι όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού, να λάβουν την κατάλληλη βοήθεια ώστε να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.