WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο φαύλος κύκλος της δίαιτας


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Απριλίου 2022

Ο φαύλος κύκλος της δίαιτας
pexels
Η κοινωνία μας συχνά δίνει υπερβολική σημασία στο σωματικό βάρος.

Το πρόβλημα είναι διπλό: το μέσο βάρος του γενικού πληθυσμού έχει αυξηθεί και ταυτόχρονα, η εξιδανίκευση του αδύνατου σωματότυπου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ενασχόληση με το σωματικό βάρος.

Για αυτό και σήμερα σας παρουσιάζω τον φαύλο κύκλο της δίαιτας

Η επιθυμία για απώλεια βάρους

Τα αποτελέσματα έρευνας 1.000 κατοίκων του Κεμπέκ αναφέρουν ότι το 62% των γυναικών με κανονικό βάρος προσπαθούσαν να ελέγξουν ή να χάσουν κιλά, σε σύγκριση με το 44% των ανδρών στην ίδια κατηγορία βάρους. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν την ύπαρξη πολλών δυσαρεστημένων ανθρώπων με το σώμα τους, ιδιαίτερα των γυναικών.

Αυτή η συνεχόμενη προσπάθεια απώλειας βάρους τείνει να οδηγήσει σε δίαιτες αδυνατίσματος και κυκλικές διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος.

Απώλεια βάρους

Βραχυπρόθεσμα, η απώλεια 5 έως 10% του αρχικού σας βάρους έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία και σε χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ωστόσο, η μακροχρόνια συντήρηση απώλειας βάρους είναι αμελητέα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 86-94% των ατόμων που ακολούθησαν μια δίαιτα αδυνατίσματος ανέκτησαν το χαμένο βάρος δύο ή περισσότερα χρόνια μετά το τέλος της δίαιτας.

Ακόμη και πριν ξεκινήσει η απώλεια βάρους, το να νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο της διατροφής και του σωματικού σας βάρους έχει θετική επίδραση στην αυτοεκτίμηση, αλλά είναι προσωρινό. Μακροπρόθεσμα, τα άτομα που δεν μπορούν να επιτύχουν ή να διατηρήσουν το επιθυμητό βάρος θα κατηγορήσουν τους εαυτούς τους για την αποτυχία, χωρίς απαραίτητα να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη δίαιτα αδυνατίσματος. Έτσι, οι πολλές προσπάθειες απώλειας βάρους κινδυνεύουν να μειώσουν την αυτοεκτίμηση και να αυξήσουν τη δυσαρέσκεια του σώματος.

Το αίσθημα της στέρησης

Η απώλεια βάρους δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Σε ψυχολογικό επίπεδο, μεταξύ των ανθρώπων που περιορίζουν οικειοθελώς την πρόσληψη τροφής για να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος, οι περισσότεροι θα νιώσουν ένα αίσθημα στέρησης. Αυτό το αίσθημα έχει ως αποτέλεσμα να προάγει τις εμμονικές σκέψεις για τα "απαγορευμένα τρόφιμα" αλλά και να οδηγεί πολλές φορές στην υπερκατανάλωση τροφής.

Ανάκτηση χαμένου βάρους

Ενώ ο στόχος των διαιτών απώλειας βάρους είναι η απώλεια κιλών, αυτή η στρατηγική φαίνεται να προωθεί τη μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να θεωρηθεί μια απλή δεξαμενή θερμίδων που μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατά βούληση, όπως προτείνουν οι δίαιτες αδυνατίσματος. Το σωματικό βάρος είναι πολύ πιο περίπλοκο, επηρεάζεται από βιολογικούς, περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες.

Οι δίαιτες απώλειας βάρους επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής για να μειώσουν το σωματικό βάρος. Ωστόσο, μόνο οι μόνιμες αλλαγές στις συνήθειες και τις συμπεριφορές μπορούν να δημιουργήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος μακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.