WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάντε αυτό το τεστ για να δείτε αν πάσχετε από ορθορεξία


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Ιουνίου 2022

Κάντε αυτό το τεστ για να δείτε αν πάσχετε από ορθορεξία
Το σημερινό άρθρο περιλαμβάνει ένα κουίζ ορθορεξίας για να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν το ενδιαφέρον σας για τη διατροφή θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό τους για το πώς μοιάζει μια διατροφική διαταραχή - μια πολύ αδύνατη νεαρή γυναίκα, που δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Και όχι μια χαρούμενη και αθλητική γυναίκα που μοιράζεται φωτογραφίες στο διαδίκτυο με τις πολύχρωμες σαλάτες και τον πράσινο χυμό της για να τις δει ο κόσμος. Η οποία όμως στην πραγματικότητα τρώει μόνο λαχανικά, φρούτα, πράσινους χυμούς και περιστασιακά δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, και σκέφτεται συνεχώς το φαγητό. Ωστόσο, η εμμονή της δεν είναι να αδυνατίσει, αλλά να είναι υγιής. Και το πιο πιθανό είναι πως η συγκεκριμένη γυναίκα πάσχει από ορθορεξία.

Η νευρική ορθορεξία (orthorexia nervosa) δεν αποτελεί επίσημη ιατρική διάγνωση, δεν έχει καταχωρηθεί στο DSM-IV, ωστόσο είναι μια πάθηση που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Επίσης, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος επίσημη διάγνωση για να υποφέρει και να του δοθεί βοήθεια.

Η ορθορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία το άτομο αποκτά εμμονή με την υγιεινή ή «καθαρή» διατροφή, αντί για την απώλεια βάρους. Αντί ο εγκέφαλος να προσηλώνεται στις θερμίδες, προσηλώνεται στην «καθαριότητα», που συχνά οδηγεί σε αποκοπή ενός αυξανόμενου αριθμού ομάδων τροφίμων, καταναγκαστικό έλεγχο των συστατικών και ακραία αγωνία όταν δεν υπάρχουν "ασφαλή' τρόφιμα. Ο υποσιτισμός και οι ιατρικές συνέπειες της ορθορεξίας μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές με την ανορεξία.

Το ορθορεξικό άτομο, καταναλώνει υπερβολική ενέργεια γύρω από την οργάνωση της τροφής του, νιώθει ενοχές αν κάνει κάποια παρασπονδία, συζητάει υπερβολικά για θέματα διατροφής και fitness, απορεί που οι άλλοι άνθρωποι τρέφονται με πιο χαλαρό τρόπο, και νιώθει ασφαλές και «υπό έλεγχο» μόνο όταν ακολουθεί το «σωστό» πρόγραμμα άσκησης και διατροφής.

Κάντε αυτό το τεστ για την ορθορεξία

Αν ανησυχείτε ότι το ενδιαφέρον σας για την υγιεινή διατροφή μπορεί να μην είναι σε υγιή πλαίσια, τότε μπορείτε να κάνετε το παρακάτω κουίζ ορθορεξίας, που δημιουργήθηκε από τον Δρ Steven Bratman, ο οποίος πρωτοχρησιμοποιήσε τον όρο.

Ξοδεύετε 3 ή περισσότερες ώρες την ημέρα σκεπτόμενοι (ή μιλώντας) για το φαγητό;

Καταναλώνετε τη μέρα σας διαβάζοντας blogs διατροφής; Όταν κάνετε παρέα με τους φίλους σας, το θέμα της συζήτησης πηγαίνει γρήγορα στη δίαιτα; Υπάρχουν ένα σωρό βιβλία διατροφής δίπλα στο κρεβάτι σας; Περνάτε ώρες σκεπτόμενοι τι θα φάτε στο επόμενο γεύμα σας; Είναι φυσιολογικό να σκέφτεστε το φαγητό, αλλά όταν η σκέψη απορροφά πολύτιμο χώρο για άλλα ενδιαφέροντα, τότε γίνεται πρόβλημα.

Προγραμματίζετε τα γεύματά σας εκ των προτέρων;

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τον προγραμματισμό ή την προετοιμασία γευμάτων. Το να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαθέσιμο φαγητό μπορεί να είναι χρήσιμο. Ωστόσο, ο προγραμματισμός των γευμάτων γίνεται πρόβλημα όταν ο σκοπός είναι η δημιουργία της «τέλειας» δίαιτας. Είναι το πρόγραμμα γευμάτων σας άκαμπτο ή υπάρχει ευελιξία; Σχεδιάζετε με βάση το φαγητό που απολαμβάνετε ή σχεδιάζετε με βάση τους περιορισμούς που έχετε στο μυαλό σας;

Είναι πιο σημαντική η διατροφική αξία του γεύματός σας από την ευχαρίστηση που λαμβάνετε από την κατανάλωση του;

Η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη των διατροφικών σας αποφάσεων και μερικές φορές μπορεί να είναι ακόμη και η προτεραιότητα. Αλλά αν η ευχαρίστηση υποτιμάται συνήθως, αυτό είναι ανησυχητικό.

Έχει μειωθεί η ποιότητα της ζωής σας καθώς αυξήθηκε η ποιότητα της διατροφής σας;

Όταν έχετε εμμονή με την υγιεινή διατροφή, είναι δύσκολο να έχετε χρόνο ή ενέργεια για άλλα πράγματα στη ζωή - φίλους, σχέσεις, φροντίδα του εαυτού σας, ύπνος, χόμπι κ.λπ.

Έχετε γίνει πιο αυστηροί με τον εαυτό σας τελευταία;

Πρώτα ήταν η ζάχαρη, μετά ήταν τα γαλακτοκομικά και μετά ήταν το άσπρο αλεύρι. Καθώς εφαρμόζετε όλο και περισσότερους διατροφικούς κανόνες, όλο και λιγότερα τρόφιμα θεωρούνται υγιεινά για κατανάλωση, έως ότου η διατροφή σας φτάσει στο σημείο να είναι ανεπαρκής.

Ενισχύεται η αυτοεκτίμησή σας από την υγιεινή διατροφή;

Νιώθετε ηθικά ανώτεροι λόγω του τρόπου που τρώτε; Όταν επαινείτε συνέχεια τον εαυτό επειδή ακολουθεί ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο, τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Έχετε απαρνηθεί το φαγητό που απολαμβάνατε για να φάτε το φαγητό που πιστεύετε ότι είναι σωστό;

Όλοι έχουμε τροφές που αγαπάμε και που μπορεί να μην είναι εξαιρετικά θρεπτικές, αλλά τις απολαμβάνουμε περιστασιακά γιατί μας παρέχουν ευχαρίστηση ή κοινωνική σύνδεση. Αν δεν έχετε κάποιο θέμα υγείας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαρνηθείτε τις αγαπημένες σας τροφές.

Η διατροφή σας, σας δυσκολεύει να φάτε έξω και σας κάνει αν απομονωθείτε από τους φίλους και την οικογένεια;

Θα ακυρώνατε τα σχέδια με κάποιον αν επέλεγε ένα εστιατόριο που δεν θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικές σας ανάγκες; Εάν η σκέψη να παραβιάσετε τους κανόνες διατροφής σας είναι πιο οδυνηρή από το να χάσετε τις φιλίες σας, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Νιώθετε ένοχοι όταν ξεφεύγετε από τη διατροφή σας;

Αν δεν κλέψατε φαγητό από κάποιον, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ενοχές που τρώτε.

Νιώθετε ότι έχετε τον απόλυτο έλεγχο όταν τρώτε υγιεινά;

Το να έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε ό,τι υπάρχει στο πιάτο σας δίνει την ψευδαίσθηση ότι έχετε τον απόλυτο έλεγχο στη ζωή. Αλλά η ζωή είναι απρόβλεπτή και περίπλοκη, και ενώ μπορεί να νιώθετε πιο άνετα όταν ακολουθείτε τους κανόνες, η πραγματική ζωή δεν είναι πάντα έτσι.

Εάν απαντήσατε ναι σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε μπορεί να υπάρχουν ορισμένα διατροφικά θέματα που αξίζει να τα σκεφτείτε λίγο πιο σοβαρά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.