WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεταβολική υγεία: Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντική


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Ιουνίου 2022

Μεταβολική υγεία: Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντική
pexels
Σήμερα θα κατανοήσετε την έννοια της μεταβολικής υγείας και θα μάθετε πώς θα μπορούσατε να τη βελτιώσετε.

Μπορεί να έχετε δει πολλά σχέδια διατροφής στο διαδίκτυο που επιμένουν να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας με ορισμένες τροφές μς σκοπό να χάσετε βάρος. Αυτός ο μεταβολισμός στον οποίο αναφέρονται είναι η ικανότητα του σώματός σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά και ενέργεια από την πέψη των τροφίμων. Αυτή η διαδικασία εξυπηρετεί τον σκοπό της ανάπτυξης και των διαφόρων λειτουργιών του σώματος. Όταν οι μεταβολικές διεργασίες σας λειτουργούν σωστά, υπάρχει μικρός κίνδυνος να αναπτύξετε ασθένειες.

Σήμερα θα σας βοηθήσω να κατανοήσετε την έννοια της μεταβολικής υγείας και θα μάθετε πώς θα μπορούσατε να τη βελτιώσετε.

Μεταβολική υγεία

Ένας υγιής μεταβολισμός διασφαλίζει ότι το σώμα σας επεξεργάζεται την τροφή χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου, τη χοληστερόλη, την ινσουλίνη και τις φλεγμονές. Επιπλέον, μειώνει την πιθανότητα να αναπτύξετε καταστάσεις που μπορούν να αλλάξουν τις λειτουργίες και τη σχέση του σώματός σας με το φαγητό.

Η μεταβολική υγεία, με απλά λόγια, είναι η απουσία μεταβολικών ασθενειών. Η καλή λειτουργία του μεταβολισμού αποτρέπει από προβλήματα υγείας όπως υψηλό σάκχαρο αίματος, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, λιπώδες ήπαρ, προβλήματα με τους νεφρούς, τη χοληστερόλη κ.λπ.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταβολική σας υγεία είναι αρκετοί. Μερικοί από αυτούς είναι η γενετική, η ηλικιακή ομάδα, το φύλο, οι διατροφικές συνήθειες, η σωματική δραστηριότητα, η ποιότητα του ύπνου, οι συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, το άγχος και η ψυχική υγεία. Δεν υπάρχει μια κοινή λύση για τη βελτίωση της μεταβολικής σας υγείας, καθώς η μεταβολική υγεία του καθενός είναι μοναδική. Ωστόσο, υπάρχουν εξατομικευμένα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε.

Σημασία της μεταβολικής υγείας

Η μεταβολική σας υγεία είναι ύψιστης προτεραιότητας για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια βιώσιμη ζωή. Σας αποτρέπει από τον κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σας.

Οι μεταβολικές διαταραχές είναι ασθένειες που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή ένζυμα. Επιπλέον, η λειτουργία του κυττάρου να ολοκληρώσει τις απαραίτητες βιοχημικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν τη σύνθεση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων επηρεάζεται επίσης από τις μεταβολικές διαταραχές.

Η μεταβολική υγεία είναι όπως το κέλυφος για μια χελώνα. Το κέλυφος προστατεύει τη χελώνα από τους θηρευτές της, όπως η μεταβολική υγεία σας προστατεύει από μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης. Ως εκ τούτου, η διατροφή και η φροντίδα είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί το κέλυφος γερό και υγιές.

Ομοίως, η κατανάλωση των τροφών που σας ωφελούν και η σωματική δραστηριότητα που σας ταιριάζει θα συμβάλουν στη σωστή διαχείριση της μεταβολικής υγείας. Αλλά, και πάλι, όπως μπορείτε να καταλάβετε εδώ, η εξατομίκευση είναι το κλειδί.

Μπορεί το μεταβολικό σύνδρομο να επηρεάσει τη μεταβολική υγεία;

Το μεταβολικό σύνδρομο και η μεταβολική υγεία έχουν άμεση συσχέτιση. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων. Είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα άνω των 50 ετών. Ωστόσο, με το άγχος και τον ακανόνιστο τρόπο ζωής, το μεταβολικό σύνδρομο δεν περιορίζεται πλέον σε ηλικίες.

Η αντιμετώπισή του απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και επαναλαμβανόμενες παθολογικές εξετάσεις. Δυστυχώς, μπορεί να μην υπάρχει ακόμη πλήρης θεραπεία, αλλά η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων είναι εφικτή.

Τα περισσότερα σημάδια του μεταβολικού συνδρόμου συνήθως δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, άλλα συμπτώματα διαβήτη ή οριακός διαβήτης.

  • Υψηλή πίεση του αίματος

  • Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακής χοληστερόλης

  • Το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος

  • Αυξημένο σπλαχνικό λίπος

Τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου μπορούν να διαταράξουν τη μεταβολική λειτουργία και να κάνουν το σώμα σας ευάλωτο σε μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Τρόποι για να βελτιώσετε τη μεταβολική σας υγεία

Η γνώση της μεταβολικής σας υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε.

Η μείωση της επεξεργασμένης ζάχαρης, των επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων και των κονσερβοποιημένων τροφίμων θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση των περιττών διακυμάνσεων της γλυκόζης. Αντίθετα, μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση καταναλώστε φυτικών ινών, όπως σπόρους, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιπλέον, να πίνετε αρκετό νερό και υγρά και να καταναλώνετε πρωτεΐνη, υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες.

Αποφύγετε να ακολουθείτε τις δίαιτες της μόδας ή μην τρώτε τίποτα για πολλές ώρες.

Θα μπορούσατε να τρώτε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι για την καλή υγεία του εντέρου.

Η άσκηση ή οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας για περίπου 30 λεπτά την ημέρα βοηθάει στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής πίεσης και διατηρεί την καρδιά σας υγιή.

Η έλλειψη ύπνου ή ο υπερβολικός ύπνος είναι επιβλαβής για τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Το να έχετε ένα πρόγραμμα ύπνου που δεν είναι τακτικό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του μεταβολισμού. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες το βράδυ. Η έρευνα δείχνει ότι η διαταραχή του ύπνου, η οποία περιλαμβάνει σύντομο, κακής ποιότητας και ακανόνιστο ύπνο, αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, ιδιαίτερα της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Η υγεία είναι συνειδητή επιλογή. Όλοι ξέρουμε τι είναι σωστό για εμάς. Ωστόσο, απλώς δεν καταλαβαίνουμε τον τρόπο με τον οποίο η μεταβολική μας υγεία επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη υγεία μας. Με την τεχνολογία και τον πλούτο γνώσεων γύρω μας, η προσέγγισή μας στην υγεία έχει υποστεί μια αλλαγή. Περνάμε από τα γενικά σχέδια απώλειας βάρους σε συγκεκριμένους στόχους υγείας. Επιπλέον, κοιτάμε πέρα ​​από το βάρος, μας ενδιαφέρει περισσότερο η συνολική υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.