WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφικές διαταραχές: 7 πράγματα που θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Ιουνίου 2022

Διατροφικές διαταραχές: 7 πράγματα που θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν
Όταν ήμουν πιο νέα  είχα μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το τι είναι οι διατροφικές διαταραχές, μια άποψη που διαμορφώθηκε από ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει και που νομίζω ότι είχε σκοπό να μας φοβίσει για να μην αναπτύξει κανένας διατροφικές διαταραχές.  

Καθώς άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για τη διαισθητική διατροφή και την υγεία, ένιωσα πολλή ντροπή συνειδητοποιώντας πόσο είχα παρεξηγήσει τις διατροφικές διαταραχές και τη διαταραγμένη διατροφή. Τώρα νιώθω θυμό, γιατί συνειδητοποιώ ότι δεν έφτεγε οτι δεν άκουγα, αλλά επειδή δεν με ενημέρωσαν σωστά. Υπάρχουν τόσες πολλές παρανοήσεις σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές στον γενικό πληθυσμό, και αυτό έχει δημιουργήσει έναν κόσμο που είναι πραγματικά επικίνδυνος για όσους έχουν διατροφικές διαταραχές ή διατρέχουν κίνδυνο. Αποτρέπει τους ανθρώπους τόσο από το να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται αλλά να λαμβάνουν επαρκή φροντίδα όταν τη χρειάζονται.

Έτσι λοιπόν θα ήθελα να κατανοήσουν οι άνθρωποι περισσότερα πράγματα σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές, για να βοηθήσω να καταρρίψουμε τους μύθους και τις παρεξηγήσεις.

Τι θα ήθελα να καταλάβουν περισσότεροι άνθρωποι σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται σε κάθε βάρος και μέγεθος.

Όταν ακούτε διατροφική διαταραχή, τι σας έρχεται στο μυαλό; Μια αδύνατη νεαρή γυναίκα; Όμως οι διατροφικές διαταραχές δεν έχουν συγκεκριμένη εμφάνιση ή μέγεθος. Όλες οι διατροφικές διαταραχές - ανορεξία, βουλιμία, διαταραχή υπερφαγίας, ARFID κ.λπ. - μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε βάρος ή μέγεθος.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές δεν είναι λιποβαρείς. Ωστόσο, η ιδέα ότι κάποιος πρέπει να είναι πολύ αδύνατος για να είναι άρρωστος» και να θέλει βοήθεια είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για τη λήψη θεραπείας. Εάν το φαγητό επηρεάζει την ψυχική και σωματική σας υγεία, τότε μπορεί να έχετε διατροφική διαταραχή.

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι επιλογή

Συχνά βλέπω τις διατροφικές διαταραχές να παρουσιάζονται όταν κάποιος ακολουθεί εμμονικά μια πολύ αυστηρή δίαιτα. Μερικές φορές, έτσι αναπτύσσεται μια διατροφική διαταραχή, αλλά η πραγματικότητα πολύ πιο περίπλοκη, γιατί παίζει σημαντικό ρόλο και η γενετική.

Το τραύμα είναι ένας άλλος εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας στις διατροφικές διαταραχές που συνήθως παραβλέπεται. Η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με ανορεξία, βουλιμία και διαταραχή υπερφαγίας έχουν βιώσει προσωπικό τραύμα. Για πολλούς επιζώντες από τραύματα, οι διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που τους βοήθησε να επιβιώσουν από μερικά δύσκολα πράγματα.

Όλοι ανεξαρτήτους φύλου μπορεί να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές θεωρούνται ως γυναικείο πρόβλημα και ενώ οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο (εν μέρει λόγω των μεγαλύτερων κοινωνικών πιέσεων), το 25% των ατόμων με ανορεξία και βουλιμία και το 35% των ατόμων με διαταραχή υπερφαγίας είναι άνδρες. Οι άνδρες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από μια διατροφική διαταραχή, επειδή συχνά διαγιγνώσκονται αργότερα.

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν και άλλες χρόνιες ασθένειες

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά συχνά ξεχνιέται - οι άνθρωποι που παλεύουν με μια διατροφική διαταραχή έχουν σχεδόν πάντα άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις, είτε πρόκειται για διάγνωση ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή άγχος, είτε για άλλη ιατρική κατάσταση όπως IBS ή διαβήτη.

Ο περιορισμός δεν αφορά μόνο το βάρος και τις θερμίδες

Η ορθορεξία, μια εμμονή με την «καθαρή» διατροφή, μπορεί να μην αποτελεί επίσημη ιατρική διάγνωση και να μην έχει καταχωρηθεί στο DSM-IV, ωστόσο είναι μια πάθηση που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Επίσης, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος επίσημη διάγνωση για να υποφέρει και να του δοθεί βοήθεια.

Δυστυχώς, επειδή η καθαρή διατροφή έχει γίνει τόσο πολιτιστικά αποδεκτή, πολλοί άνθρωποι που παλεύουν με την ορθορεξία μπορεί να μην συνειδητοποιούν πόσο άρρωστοι είναι, επειδή επαινούνται οι περιοριστικές διατροφικές τους συμπεριφορές.

Η υπερφαγία είναι μια διατροφική διαταραχή και δεν αντιμετωπίζεται με δίαιτα

Επειδή η λέξη υπερφαγία έχει γίνει μια τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενη φράση στο λεξικό μας και επειδή συνδέεται με μεγάλα μεγέθη, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η διαταραχή υπερφαγίας είναι στην πραγματικότητα μια διατροφική διαταραχή απειλητική για τη ζωή.

Χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε σημείο ακραίας σωματικής ενόχλησης, που συνοδεύεται από μια αίσθηση βαθιάς ντροπής και αίσθημα εκτός ελέγχου. Άτομα όλων των μεγεθών σώματος μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπερφαγία και δεν αντιμετωπίζεται με δίαιτα ή περιορισμούς. Στην πραγματικότητα, ο περιορισμός της τροφής επιδεινώνει το πρόβλημα.

Εάν το φαγητό επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, χρειάζεστε βοήθεια

Δεν έχει σημασία αν ταιριάζετε απόλυτα στα κριτήρια μιας διαγνωσμένης διατροφικής διαταραχής. Εάν μοιάζετε με το πώς θα πρέπει να είναι κάποιος με διατροφική διαταραχή ή εάν το φαγητό επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, τότε χρειάζεστε βοήθεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.