WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω φυστικοβούτυρο;


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Ιουνίου 2022

Γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω φυστικοβούτυρο;
pexels
Μόνο μια κουταλιά φυστικοβούτυρο δεν είναι ποτέ αρκετή....Γιατί όμως δεν μπορούμε να σταματήσουμε να το τρώμε;

Φυστικοβούτυρο. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, μια μόνο κουταλιά και φαινομενικά, λύνει όλα τα προβλήματα. Πεινάμε; Φυστικοβούτυρο. Είμαστε αγχωμένοι; Φυστικοβούτυρο. Κουρασμένοι; Φυστικοβούτυρο. Δεν έχετε τίποτα να φορέσετε; Φυστικοβούτυρο. Εντάξει, ίσως υπερβάλω με το τελευταίο, αλλά καταλαβαίνετε...

Από τότε που κάποιος στη δεκαετία του '80 διαφήμισε το φυστικοβούτυρο αλειμμένο σε ραβδιά σέλινου ή σε φέτες μήλου, αυτή η απλή τροφή έγινε ο κρυπτονίτης των ατόμων που θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Γιατί μοιάζει να είναι διεγερτικό και μπορεί να είναι δύσκολο να το τρώτε με μέτρο – ειδικά όταν το καταναλώνετε κατευθείαν από το βάζο.

Jenny.Gr
Pexels

Τι είναι το φυστικοβούτυρο;

Καταρχάς, τα αράπικα φιστίκια είναι όσπρια, αλλά θεωρούνται ξηροί καρποί από θρεπτική και μαγειρική άποψη. Όταν επεξεργάζονται για να μετατραπούν σε βούτυρο, δημιουργούν τη χρυσή τριάδα αλατιού, γλυκού και λίπους. Το φυστικοβούτυρο είναι μια θρεπτική τροφή που περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα όπως Ε, Β3, Β6, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Αλλά είναι σήμαντικο να γνωρίζετε πως δεν δημιουργούνται όλα τα φυστικοβούτυρα το ίδιο. Αν λοιπόν θέλετε να τρώτε «αληθινό» φυστικοβούτυρο , ψάξτε για 100% φιστίκια με λίγο αλάτι ως το μόνο επιπλέον συστατικό.

Jenny.Gr
Pexels

Γιατί όμως λαχταράμε τόσο πολύ το φυστικοβούτυρο;

Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να λαχταρά λίπος, ειδικά επειδή είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για να μπορούμε να ζούμε και να απορροφάμε τα θρεπτικά συστατικά. Πλέον γνωρίζουμε ότι το να βγάλουμε το καλό λίπος από τη διατροφή μας, δεν είναι υγιεινό. Το φυστικοβούτυρο λοιπόν ανήκει στα υγιή λίπη- αλλά να θυμάστε πως το κλειδί με την ισορροπημένη διατροφή είναι η ποικιλία. Έτσι λοιπόν η εναλλαγή των υγιών λιπών, για παράδειγμα, βούτυρο αμυγδάλου, αβοκάντο, ταχίνι, χούμους κ.λπ., θα προσφέρει μόνο καλά στην υγεία σας.

Παρόλα αυτά πολλοί δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε φυστικοβούτυρο και όταν ξεκινήσουν τελειώνουν όλο το βάζο. Μάλιστα πολλες φορές το τρώνε κρυφά –όταν κανείς δεν κοιτάζει– επειδή νιώθουν ντροπή που το κάνουν. Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, τότε είναι πιθανό ότι ο λόγος που δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε φυστικοβούτυρο είναι ότι το θεωρείτε «κακό» ή απαγορευμένο φαγητό.

Εάν πιστεύετε ότι το φυστικοβούτυρο είναι «παχυντικό», σχεδόν προετοιμάζεστε για μια κακή σχέση με αυτό το νόστιμο (και απόλυτα) υγιεινό τρόφιμο. Σίγουρα, το να τρώτε όλο το βάζο δεν θα σας βοηθήσει στις προσπάθειες απώλειας βάρους, αλλά η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι το να απαγορεύσετε στον εαυτό σας να το φάτε θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι όσο πιο ανεξέλεγκτοι αισθάνεστε για ένα συγκεκριμένο φαγητό (όπως το φυστικοβούτυρο), τόσο περισσότερες ενοχές νιώθετε όταν το φάτε. Και αυτό σας κάνει να κολλήσετε σε έναν φαύλο κύκλο υπερφαγίας.

Επαναλαμβάνω εάν θέλετε να αισθάνεστε φυσιολογικά γύρω από το φυστικοβούτυρο και γενικά γύρω από το φαγητό, τότε είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να το φάει και να το απολαύσει. Όπως για κάθε τρόφιμο, εάν πιστεύετε ότι πρέπει να το περιορίσετε ή να το αποφύγετε, θα συνεχίσετε να αισθάνεστε εκτός ελέγχου γύρω από αυτό το φαγητό.

Εάν όμως απολαμβάνετε όλες τις τροφές, τότε το σώμα μας μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και να καταλάβει ότι το φαγητό είναι απόλαυση.

Και μη ξεχνάτε πως η δημιουργία μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να χτίσετε τη συνολική υγεία σας, ανεξάρτητα από το σωματικό σας βάρος. Το μέγεθος του σώματός σας είναι πραγματικά το λιγότερο ενδιαφέρον πράγμα για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.