WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Ιουνίου 2022

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D
Πλέον ακούμε όλο και περισσότερο για τα οφέλη της βιταμίνης D και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, και στην Ελλάδα, λαμβάνουν συμπληρώματα για να διασφαλίσουν ότι παίρνουν την κατάλληλη ποσότητα.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά και από ορισμένες τροφές. Και ενώ ακούγοντας ήλιος και βιταμίνη D, θα περίμενε κανείς στην ηλιόλουστη Ελλάδα, να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ανεπάρκειας, παρόλα αυτά μελέτες δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη. Και τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με μια πληθώρα κινδύνων για την υγεία.

Η ανεπάρκεια αφορά όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα, αλλά τα ποσοστά ανεβαίνουν πολύ στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες περίπου το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Επειδή θα μπορούσε να είστε ανάμεσα σε αυτό το ποσοστό, παρακάτω θα δείτε τα κυριότερα σημάδια ανεπάρκειας της D.

Ιδρώνετε συχνά

Εάν έξω δεν κάνει ζέστη αλλά εσείς ιδρώνετε τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας και να εξετάσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D. Το ίδιο επίσης ισχύει και στα νεογνά, όπου ένα ιδρωμένο μέτωπο αποτελεί ένα από τα πρώτα αισθητά συμπτώματα.

Νιώθετε μια ξαφνική αδυναμία

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να σας δημιουργήσει εξάντληση ακόμα και αν κοιμάστε αρκετές ώρες τα βράδια. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι έχουν έλλειψη της D παρατηρούν βελτιώσεις στο αίσθημα της κόπωσης αφού αυξήσουν τα επίπεδα της. Επιπλέον μι ια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Tulsa διαπίστωσε ότι οι αθλητές που είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους δεν μπορούσαν να σηκώσουν τόσο πολύ βάρος, να τρέξουν τόσο γρήγορα ή να πηδήξουν τόσο μακριά σε σχέση με εκείνους που είχαν φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης. Αυτό οφείλεται επειδή η βιταμίνη D βοηθάει στις συσπάσεις των μυών.

Νιώθετε μια θλίψη

Πολλά πράγματα μπορεί να σας μειώσουν τη διάθεση και να νιώθετε θλίψη μέχρι και κατάθλιψη. Όμως όλο και περισσότερες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με έλλειψη της βιταμίνης D, ειδικά όταν πρόκειται για εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συνδέονται μεταξύ τους, οι συγγραφείς εξηγούν ότι η βιταμίνη D μπορεί να λειτουργήσει στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου και να επηρεάσει τις ίδιες ορμόνες, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που επηρεάζουν τη διάθεση.

Έχετε εύθραυστα οστά

Η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να επιταχύνει ή να επιδεινώσει την οστεοπόρωση, μια κατάσταση στην οποία τα οστά σας γίνονται εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε κάταγμα.

Έχετε μυϊκούς πόνους

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες. Εάν ο πόνος διαρκεί αρκετές εβδομάδες, ρωτήστε το γιατρό σας αν η έλλειψη μπορεί να είναι η αιτία.

Πώς όμως μπορείτε να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε την έλλειψη της βιταμίνης D.

Μόνο μέσω του φαγητού η πρόληψη δεν είναι αρκετή, αφού πολύ λίγες τροφές περιέχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, ενώ οι εμπλουτισμένες τροφές δεν καλύπτουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες. Γι αυτό εάν έχετε έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα. Οι κυριότερες μορφές συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3). Συνιστάται η χορήγηση βιταμίνη D3 καθώς η χοληκαλσιφερόλη αποτελεί τη φυσική μορφή και έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τα επίπεδα της ολικής βιταμίνης D αποτελεσματικότερα. Η συνιστώμενη δόση εξαρτάται από το βαθμό ανεπάρκειας ή έλλειψής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.