WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το γάλα αμυγδάλου


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιουνίου 2022

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το γάλα αμυγδάλου
Τα γάλατα αμυγδάλου διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ποιότητα, το κόστος και τα θρεπτικά συστατικά, επομένως πρέπει να κάνετε μια ενδελεχή έρευνα για να βρείτε το κατάλληλο για εσάς.

Το γάλα αμυγδάλου έχει γίνει η πιο δημοφιλής επιλογή γάλακτος φυτικής προέλευσης, με πωλήσεις σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων μόνο το 2020 στην Αμερική. Αλλά μπορεί να αναρωτιέστε πόσο υγιεινό είναι.

Καταρχάς να επισημάνουμε πως δεν υπάρχει ένας τρόπος να παρασκευαστεί το γάλα αμυγδάλου. Και γι' αυτό, η διατροφική αξία του γάλακτος αμυγδάλου είναι διαφορετική για κάθε προϊόν. Συνολικά, ωστόσο, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες στο μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου (φτιαγμένο μόνο από φιλτραρισμένο νερό και αμύγδαλα) είναι αρκετά χαμηλή ανά φλιτζάνι, επομένως το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό που λαμβάνετε είναι τα υγιεινά λιπαρά.

Αλλά και αυτό μπορεί να διαφέρει πολύ από προϊόν σε προϊόν, ανάλογα με το πόσα αμύγδαλα περιέχει ένα συγκεκριμένο γάλα (γιατί ναι, η αναλογία νερού προς αμύγδαλα μπορεί να διαφέρει από μάρκα σε μάρκα). Με απλά λόγια, ορισμένα προϊόντα περιέχουν περισσότερα αμύγδαλα από άλλα, κάτι που είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τα πιθανά οφέλη του ροφήματος για την υγεία.

Συνήθως οι πιο απλές εκδόσεις χωρίς ζάχαρη περιέχουν μόνο δύο συστατικά: νερό και αμύγδαλα. Αλλά εάν ένα προϊόν είναι ενισχυμένο, τότε η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.

Ορισμένες μάρκες γάλακτος αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένες με ασβέστιο, το οποίο μπορεί να καλύψει ή να υπερβεί την ποσότητα που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα. Επίσης μπορείτε να βρείτε και προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνες D και B12.

Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες προσθέτουν πρωτεΐνη στο γάλα αμυγδάλου, κυρίως πρωτεΐνη μπιζελιού, που προέρχεται από κίτρινα μπιζέλια. Το αν αυτά τα προϊόντα εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις ως γάλα αμυγδάλου είναι αντικείμενο συζήτησης.

Ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι επιλέγουν το φυτικό γάλα είναι επειδή αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, είτε λόγω αλλεργίας είτε λόγω της επιθυμίας να ακολουθήσουν μια φυτική διατροφή. Αλλά και τα δύο γάλατα είναι πολύ διαφορετικά διατροφικά. Ένα φλιτζάνι αγελαδινό γάλα παρέχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια υδατάνθρακες και από 0 γραμμάρια λίπους στο άπαχο έως 8 γραμμάρια στο πλήρες γάλα. Το αγελαδινό γάλα παρέχει επίσης περίπου το 25% της ημερήσιας αξίας για ασβέστιο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να λαμβάνετε το ασβέστιο σας από τα γαλακτοκομικά για να αναπτύξετε γερά οστά, είτε ως παιδί είτε ως ενήλικας.

Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν σημειώσει ότι η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων συμβάλλει σε περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αερίων θερμοκηπίου, της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Όσο για το ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου η ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης ποικίλλει επίσης ανάλογα με τη μάρκα. Ένα φλιτζάνι μπορεί να προσφέρει έως και 12 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης, που ισοδυναμεί με 3 κουταλάκια του γλυκού - αυτό είναι το ήμισυ του συνιστώμενου ημερήσιου ανώτατου ορίου για πρόσθετη ζάχαρη για τις γυναίκες, με βάση τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας .

Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να περιέχει ανεπιθύμητα συστατικά

Εάν αναποδογυρίσετε το δοχείο σε ορισμένα προϊόντα, μπορεί να βρείτε ανεπιθύμητα πρόσθετα—συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών κόμμεα, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, ρυθμιστές ιξώδους κλπ. Αλλά και πάλι, δεν υπάρχει τυπική σύνθεση, γι' αυτό η ανάγνωση της ετικέτα των τροφίμων που μας δίνε πληροφορίες για τα συστατικά είναι το κλειδί.

Η καλύτερη συμβουλή μου είναι να αναζητήσετε μάρκες με απλά, αναγνωρίσιμα συστατικά. Το αν μια μερίδα γάλα αμυγδάλου ισοδυναμεί με μια πραγματική μερίδα αμύγδαλου εξαρτάται από το προϊόν. Αλλά ακόμη και οι λιγότερο συμπυκνωμένες επιλογές μπορούν να προσφέρουν κάποια οφέλη, όπως να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις τροφές με βάση τα ζώα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γάλα αμυγδάλου

Μπορείτε να ενσωματώσετε το γάλα αμυγδάλου της επιλογής σας σε σχεδόν οτιδήποτε. Προσθέστε το στον καφέ, τα smoothies, το πλιγούρι βρώμης και τη βρώμη και χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε πουτίγκα chia και παγωτό φυτικής προέλευσης. Το μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρά πιάτα όπως σούπες, σάλτσες, πουρέ από κουνουπίδι ή πατάτες. Μπορείτε ακόμη να το πιείτε μόνο του, ζεστό ή παγωμένο, ή μαζί με κουρκουμά ή ζεστό με κακάο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.