WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να σταματήσετε να τρώτε όταν βαριέστε


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Ιουνίου 2022

Πώς να σταματήσετε να τρώτε όταν βαριέστε
Μήπως έχετε πιάσει τον εαυτό σας να πηγαίνει πέρα ​​δώθε στην κουζίνα όταν νιώθετε ότι βαριέστε;

Όταν τρώτε λόγω πλήξης είναι μια συνηθισμένη διατροφική συμπεριφορά, μια συμπεριφορά που θα τολμούσα να πω ότι σχεδόν όλοι είχαν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονται ότι τρώνε λόγω ανίας και ότι προσπαθούν να το σταματήσουν.

Το φαγητό λόγω της πλήξης είναι ένα είδος συναισθηματικής διατροφής. Ακριβώς όπως μπορείτε να στραφείτε στο φαγητό για να καταπραΰνετε το στρες ή το άγχος ή για να νιώσετε καλύτερα όταν αισθάνεστε απογοητευμένοι, έτσι μπορείτε επίσης να στραφείτε στο φαγητό για να καταπολεμήσετε την ανία.

Πώς όμως θα καταφέρετε να σταματήσετε να τρώτε όταν βαριέστε;

Φροντίστε να τρώτε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μερικές φορές το φαγητό λόγω πλήξης, γίνεται επειδή τελικά πεινάτε πραγματικά. Και επειδή η πείνα μπορεί να παρουσιαστεί ως κόπωση ή δυσκολία συγκέντρωσης, δεν είναι ασυνήθιστο να μπερδεύουμε το φαγητό λόγω πείνας με αυτό λόγω ανίας.

Εάν λοιπόν προσπαθείτε να σταματήσετε να τρώτε κάθε φορά που νιώθετε ότι βαριέστε, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά όλη την ημέρα. Αν και η ποσότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο, και από μέρα σε μέρα, γενικά καλό είναι να τρώτε κάτι κάθε 3-4 ώρες, είτε ένα γεύμα με λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, είτε ένα σνακ με δύο διαφορετικές ομάδες τροφίμων.

Αν πεινάτε, φάτε κάτι που σας χορταίνει

Εάν αναγνωρίζετε ότι πραγματικά αισθάνεστε πεινασμένοι ή αν έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες από την τελευταία φορά που φάγατε, προσπαθήστε να φάτε κάτι που πραγματικά σας χορταίνει.

Προσδιορίστε τις ευάλωτες ώρες που τρώτε λόγω πλήξης

Κοιτάξτε και εντοπίστε τις ώρες που είναι πιο πιθανό να τρώτε επειδή βαριέστε. Για παράδειγμα μπορεί να είναι:

  • Όταν ολοκληρώνετε βαρετές εργασίες ή κάτι κουραστικό στη δουλειά
  • Το βράδυ πριν τον ύπνο
  • Όταν ο σύντροφος σας λείπει

Όταν γνωρίζετε τις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας που είστε πιο ευάλωτοι στο φαγητό, είναι πιο εύκολο να προγραμματίσετε κάτι εκ των προτέρων για να παρέχετε στον εαυτό σας άλλες διεξόδους εκτός από το φαγητό.

Δημιουργήστε μια λίστα με άλλες τεχνικές ή δραστηριότητες εκτός του φαγητού

Ουσιαστικά, μια λίστα με άλλες τεχνικές ή δραστηριότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε ένα άβολο συναίσθημα, είναι πολύ χρήσιμη. Το φαγητό μπορεί να είναι ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκή σας, αλλά όπως δεν θα περιμένατε από ένα κλειδί να διορθώσει οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά στο σπίτι σας, έτσι πρέπει να γεμίσετε την εργαλειοθήκη μας με άλλα εργαλεία. Ορίστε μερικές ιδέες:

  • Έχετε μια λίστα με μερικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε, όπως ένα βιντεοπαιχνίδι, σταυρόλεξα και άλλα
  • Βγείτε έξω για μια βόλτα.
  • Παρακολουθήστε ξανά ένα επεισόδια από μια παλιά αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή.
  • Καλέστε έναν φίλο με τον οποίο δεν έχετε μιλήσει εδώ και καιρό.
  • Έχετε μια λίστα με τις οικιακές εργασίες που θέλατε να κάνετε.

Εξασκηθείτε στο ενσυνείδητο φαγητό

Πόσες φορές έχετε φάει λόγω πλήξης, αλλά το συνειδητοποιήσατε μόνο εκ των υστέρων; Είναι όμως δύσκολο να αλλάξετε μια συμπεριφορά που δεν συνειδητοποιείτε ότι κάνετε. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και των ενσυνείδητων διατροφικών δεξιοτήτων μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε ασχολείστε με το φαγητό λόγω ανίας, ώστε να έχετε την ευκαιρία να σταματήσετε να τρώτε όταν βαριέστε.

Συγχωρείστε τον εαυτό σας όταν τελικά φάγατε λόγω ανίας

Θυμηθείτε, το φαγητό λόγω πλήξης είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη διατροφική συμπεριφορά. Εάν ξεκινήσει να βλάπτει αντί να βοηθάει, μπορεί να είναι μια συμπεριφορά που ίσως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Αλλά ως άνθρωποι, σχεδόν σίγουρα θα στραφείτε στο φαγητό ως τρόπο αντιμετώπισης της πλήξης. Το κλειδί είναι το αποδεχτείτε και να βρείτε εναλλακτικές εάν θελήσετε να το αντιμετωπίστε, και όχι να τα επικρίνετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.