WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια για το μηλόξυδο και την επίδραση που έχει στην υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιουνίου 2022

Όλη η αλήθεια για το μηλόξυδο και την επίδραση που έχει στην υγεία μας
Τι μπορεί να συμβεί αν βάλετε το μηλόξυδο στη διατροφή σας;

Μιλούσα στο τηλέφωνο με μια φίλη μου τις προάλλες και μου έλεγε για το τρέχον διατροφικό της σχήμα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το τελετουργικό του να πίνει μηλόξυδο κάθε πρωί για να «βοηθήσει στην πέψη». Φυσικά δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη φορά που ακούω αυτήν την καθημερινή πρακτική, που με ώθησε να μοιραστώ μερικές πληροφορίες μαζί σας.

Εάν πληκτρολογήσετε «the benefits of ACV» στο google, θα βρείτε τα ακόλουθα: Το μηλόξυδο βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνει το λίπος στην κοιλιά, διευκολύνει τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, σκοτώνει τα βακτήρια, μειώνει τη φλεγμονή και ακόμη προλαμβάνει (ή θεραπεύει) τον καρκίνο. Φυσικά η επιστημονική μου πλευρά ήταν δύσπιστη και γι αυτό αποφάσισα να εμβαθύνω όσο αφορά το τι πραγματικά ισχύει για το μηλόξυδο. Ας δούμε όλα όσα ανακάλυψα.

Διαχείριση βάρους και μηλόξυδο

Υπήρξε μια μελέτη για τη διερεύνηση των επιδράσεων του μηλόξυδου και της απώλειας βάρους σε ανθρώπους. Αυτή η μελέτη εξέτασε τους παχύσαρκους Ιάπωνες συμμετέχοντες που κατατάχθηκαν σε διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της κατάποσης 15 mL ξιδιού και 30 mL ξυδιού ή εικονικού φαρμάκου, σε περίοδο 12 εβδομάδων. Τώρα, προτού συζητήσουμε τα αποτελέσματα, θέλω να ξέρετε ότι αυτή η μελέτη ήταν κακώς σχεδιασμένη καθώς οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους την πρόσληψή τους και, πιστέψτε με εκ πείρας, οι περισσότεροι δεν θα αναφέρουν όλη την αλήθεια.

Ενώ η ομάδα που κατανάλωσε το 30ml μηλόξυδο έχασε το μεγαλύτερο βάρος (1,9kg) ,έναντι 15ml μηλόξυδο (1,2kg) και έναντι της ομάδας εικονικού φαρμάκου (αμετάβλητο), αυτό που εντοπίστηκε ήταν ότι όταν διέκοψαν το μηλόξυδο είχαν ανακτήσει το βάρος που είχαν χάσει. Φυσικά ως διαιτολόγοι, ενθαρρύνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής που προάγουν τη βιώσιμη απώλεια βάρους και την υγεία.

Ορισμένες θετικές επιδράσεις στην απώλεια βάρους παρατηρήθηκαν σε μελέτες σε ζώα, ωστόσο αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να τα μεταφράσουμε στην πράξη, καθώς το ανθρώπινο σώμα είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό ενός ποντικιού.

Μια θετική επίδραση που είχε το μηλόξυδο ήταν στην καταστολή της όρεξης και στον αυξημένο κορεσμό. Αλλά περιμένετε… Ο λόγος που βοήθησε στην καταστολή της όρεξης ήταν επειδή η κατάποση του συνέβαλε σημαντικά στη ναυτία. Τώρα δεν ξέρω για εσάς, αλλά θα προτιμούσα να κρατήσω αυτά τα επιπλέον κιλά και να μην έχω ναυτία.

Σημειώστε ότι από τότε που πραγματοποιήθηκε αυτή η ιαπωνική μελέτη το 2009, δεν έχουν υπάρξει αξιόπιστες μελέτες που να δείχνουν ότι το μηλόξυδο βοηθά στην απώλεια βάρους. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι παρόλο που μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό (μέσω της ναυτίας - όχι ευχαριστώ!), χρειάζεται πολλή περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να επιβεβαιωθεί εάν υπάρχουν ευνοϊκά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Jenny.Gr
Unsplash

Βελτίωση της πέψης και μηλόξυδο

Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη, ούτε καν σε ζωικά μοντέλα. Συγγνώμη, αλλά αν πιστεύετε ότι το μηλόξυδο σας βοηθά να αφομοιώσετε και να απορροφήσετε καλύτερα την τροφή σας (όπως αναφέρει ο Δρ Google και πολλοί άλλοι), η βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι αυτό δεν ισχύει. Αυτό που βλέπω συχνά στην πράξη είναι ο βαθύς αντίκτυπος του φαινομένου «placebo». Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι επειδή λαμβάνουν μια συγκεκριμένη θεραπεία (π.χ. μηλόξυδο) βιώνουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τώρα μην με παρεξηγείτε, είμαι μεγάλη θαυμάστρια του φαινομένου εικονικού φαρμάκου, αν σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, γιατί να σταματήσετε; Απλά να έχετε επίγνωση της έρευνας – η γνώση είναι δύναμη.

Αποτοξίνωση και μηλόξυδο

Τώρα, αν δεν έχετε ακούσει για «δίαιτες αποτοξίνωσης» αυτές τις μέρες, μάλλον ζείτε σε ένα πηγάδι (ένα πηγάδι που θα ήθελα να ζήσω μερικές φορές). Μόλις έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στο google και ανακάλυψα ένα συγκεκριμένο «πρόγραμμα αποτοξίνωσης με μηλόξυδο». Αυτό το πρόγραμμα ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση μηλόξυδου θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των επικίνδυνων τοξινών από το σώμα. Όποιος καταλαβαίνει τον τρόπο λειτουργίας του σώματος, θα καταλάβει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς λάθος. Ένα άτομο με υγιές συκώτι και νεφρούς θα είναι σε θέση να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα του, ανεξάρτητα από την κατανάλωση τροφής ή ποτού.

Ένα από τα αγαπημένα μου έγγραφα που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα (το βρίσκετε εδώ), δείχνει ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία δίαιτα, χάπι ή συμπλήρωμα που να μπορεί να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Επομένως, εξοικονομήστε τα χρήματά σας σε δίαιτες αποτοξίνωσης, συμπληρώματα ή φίλτρα και προσπαθήστε να εφαρμόσετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μηλόξυδο

Όταν ήμουν άρρωστη με αμυγδαλίτιδα, μια κοινή θεραπεία που συνιστούσαν οι γνωστοί μου (με τις καλύτερες δυνατές προθέσεις - ευχαριστώ όλους) ήταν να κάνω γαργάρες με μηλόξυδο λόγω των υποτιθέμενων αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του που επρόκειτο να «σκοτώσουν τα βακτήρια στις αμυγδαλές μου». Τώρα πρέπει να είμαι ειλικρινής, ένιωθα αρκετά άσκημα και ήμουν πρόθυμη να δοκιμάσω οτιδήποτε για να βοηθήσω τον φτωχό μου λαιμό, παρόλο που βαθιά μέσα μου ήξερα ότι ήταν μια άλλη σύσταση της Δρ. Google.

Η έρευνα για τις αντιβακτηριακές επιδράσεις του μηλόξυδου έχει επικεντρωθεί στα βακτήρια που βρίσκονται στα τρόφιμα. Ο τρόπος όμως με τον οποίο το ξύδι σκοτώνει τα βακτήρια στα τρόφιμα είναι πολύ διαφορετικός από την ικανότητά του να σκοτώνει τα βακτήρια στο σώμα μας. Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το μηλόξυδο θα έχει αντιβακτηριδιακή δράση στο ανθρώπινο σώμα.

Μέχρι σήμερα, η συσχέτιση μεταξύ του μηλόξυδου και της αντιβακτηριδιακής του λειτουργίας στο ανθρώπινο σώμα δεν έχει ακόμη μελετηθεί. Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι τα δισκία από μηλόξυδο έχει βρεθεί ότι προκαλούν τραυματισμό του οισοφάγου. Τώρα είμαι πολύ χαρούμενη που δεν άρχισα να κάνω γαργάρες ή να καταπίνω μηλόξυδο για να σκοτώσω τα βακτήρια στο λαιμό μου.

Jenny.Gr
Unsplash

Φλεγμονή και μηλόξυδο

Τα δεδομένα που εξετάζουν τα οφέλη του μηλόξυδου στη φλεγμονή είναι περιορισμένα. Υπάρχει επί του παρόντος μια μελέτη σε ζώα που εξετάζει την κολίτιδα (μια φλεγμονώδης κατάσταση του εντέρου) σε ποντίκια, ωστόσο αυτό δεν έχει διερευνηθεί σε ανθρώπους. Επομένως, δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να υπονοήσουμε ότι η κατανάλωση μηλόξυδου θα μειώσει οποιαδήποτε φλεγμονή στο σώμα μας.

Καρκίνος και μηλόξυδο

Το φυλάω για το τέλος γιατί έπρεπε να έχω ένα μεγάλο, καλό, παλιό LOL όταν εξέτασα μερικούς από τους ισχυρισμούς ότι το μηλόξυδο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και μπορεί επίσης να θεραπεύσει τον καρκίνο. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Η πλειοψηφία της έρευνας έγινε σε εργαστηριακές μελέτες ή μελέτες σε ζώα (οι περιορισμοί αυτού επεξηγήθηκαν νωρίτερα). Οι δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους έδειξαν μικτά αποτελέσματα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ξύδι συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (ειδικά για τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης) και η άλλη μελέτη έδειξε μειωμένο κίνδυνο (ειδικό για τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου).

Αυτό που είναι αντιφατικό είναι ότι η μελέτη που ανέφερα πιο πάνω τόνισε ότι το μηλόξυδο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του οισοφάγου, γεγονός που κάνει αυτό το θέμα πολύ μπερδεμένο για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Μας δείχνει επίσης ότι μια μικρή μελέτη δεν αρκεί για να κάνουμε τέτοιους γενικευμένους ισχυρισμούς σχετικά με τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου και το μηλόξυδο. Σημειώστε επίσης ότι οι μελέτες που αναφέρθηκαν εξέτασαν έναν αριθμό διαφορετικών ξυδιών από την οικογένεια των ξυδιών και όχι ειδικά για το μηλόξυδο.

Καθώς και οι δύο αυτές μελέτες είχαν αντίθετα αποτελέσματα και δεν υπάρχουν άλλες μελέτες που να εξέταζαν τον καρκίνο και την πρόσληψη μηλόξυδου, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι το μηλόξυδο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου ή μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο.

Συνοπτικά, οι περισσότεροι ισχυρισμοί υγείας σχετικά με το μηλόξυδο δεν υποστηρίζονται σωστά από την τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία. Ο μόνος τεκμηριωμένος ισχυρισμός είναι ότι μπορεί να επιβραδύνει τη γαστρική κένωση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον γλυκαιμικό έλεγχο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, όπως η επιλογή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο συνδυασμός πρωτεΐνης ή λίπους με τους υδατάνθρακες, το μαγείρεμα και η ψύξη αμυλούχων τροφών για να αυξήσετε την ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου και πολλά άλλα. Το μηλόξυδο δεν είναι η μόνη λύση.

Τώρα δεν λέω να το κόψετε αν σας αρέσει η γεύση, καλό είναι όμως να το αραιώσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου των δοντιών σας ή την καύση της επένδυσης στον οισοφάγο σας. Και να θυμάστε… Επειδή η τελευταία instagram influencer ξεκινά τη μέρα της με μηλόξυδο, δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό. Όσον αφορά στην υγεία σας, να είστε δύσπιστοι και να μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.