WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 οφέλη για την υγεία από τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Ιουλίου 2022

6 οφέλη για την υγεία από τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος
pexels
Το κρέας είναι νόστιμο και μπορεί να είναι και θρεπτικό, αλλά υπάρχουν οφέλη όταν τρώτε λιγότερο από αυτό.

Μπορεί να τρώτε κρέας σε κάθε γεύμα, αλλά υπάρχουν ορισμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεαστούν —ή ακόμη και να προκληθούν— από αυτή τη συνεχή κατανάλωση κρέατος.

Η περικοπή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, όπως οι αγελάδες, οι χοίροι και τα κοτόπουλα, έχει οφέλη που ίσως δεν είχατε ποτέ σκεφτεί. Αν και μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να εξαλείψουν τελείως το κρέας από τη διατροφή τους, όμως ακόμη και η απλή μείωση της ποσότητας κρέατος που καταναλώνετε είναι μια ευκαιρία να γίνετε πιο υγιείς.

Εδώ είναι επτά οφέλη από την κατανάλωση λιγότερου κρέατος.

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σχετικά με το πότε κάποιος θα αναπτύξει καρκίνο (γενετική, τρόπος ζωής, χρήση ναρκωτικών, επαγγελματικοί κίνδυνοι κ.λπ.), τα επεξεργασμένα κρέατα επισημαίνονται συγκεκριμένα από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ως καρκινογόνα. Εάν πιστεύετε ότι το οικογενειακό σας ιστορικό ή άλλοι παράγοντες μπορεί να σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, η μείωση της ποσότητας του επεξεργασμένου κρέατος που τρώτε θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Τα άτομα που καταναλώνουν κρέας έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση. Αυτό σημαίνει ότι η αρτηριακή τους πίεση είναι τακτικά πολύ πάνω από το υγιές εύρος. Ο κίνδυνος για τα άτομα που τρώνε κρέας είναι έως και 14 τοις εκατό υψηλότερος, σε σχέση με τους χορτοφάγους και τους vegans, σύμφωνα με τα National Institutes of Health. Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Έτσι η μείωση της ποσότητας κρέατος, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης.

Χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα

Χέρι-χέρι με την επιδημία της παχυσαρκίας πηγαίνει ο διαβήτης τύπου 2. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αναπτύξει την πάθηση λόγω κυρίως επιλογών τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Οι άνθρωποι που απέχουν από την κατανάλωση κρέατος έχουν κατά 74% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Κοιμάστε καλύτερα

Καλύτερη ποιότητα ύπνου σημαίνει ότι μπορείτε να κοιμάστε με λιγότερες ενοχλήσεις (ροχαλητό, ξύπνημα κ.λπ.), αλλά και να έχετε περισσότερη ενέργεια όταν ξυπνάτε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συνήθης κατανάλωση κρέατος συνδέεται με λιγότερο ύπνο και χαμηλότερης ποιότητας ύπνου.

Αύξηση της γονιμότητας

Λόγω των πλεονεκτημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, η μείωση της πρόσληψης κρέατος μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας λειτουργεί καλύτερα συνολικά. Αυτό περιλαμβάνει βελτιωμένη γονιμότητα στις γυναίκες. Οι ωοθήκες και η μήτρα μιας γυναίκας λειτουργούν καλύτερα όταν μειώνεται η πρόσληψη κρέατος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Frontiers in Public Health.

Λιγότερο κρέας, περισσότερη υγεία

Η μείωση της πρόσληψης κρέατος δεν χρειάζεται να είναι δραστική. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε ορίζοντας μία ημέρα την εβδομάδα ως ημέρα «χωρίς κρέας». Δώστε προσοχή στο πώς σας επηρεάζει η έλλειψη κρέατος εκείνες τις μέρες (κοιμάστε καλύτερα, έχετε καλύτερη μνήμη, ανεβασμένη διάθεση κ.λπ.). Μπορεί να φαίνεται σαν μια μεγάλη αλλαγή στην αρχή, αλλά είναι ένα μικρό τίμημα για μια πιο υγιή ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.