WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι ασφαλές να πίνετε υγρή χλωροφύλλη;


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Ιουλίου 2022

Είναι ασφαλές να πίνετε υγρή χλωροφύλλη;
pexels
Οι άνθρωποι στο TikTok ισχυρίζονται ότι η υγρή χλωροφύλλη κάνει τα πάντα, από την ενίσχυση της ενέργειας, τη μείωση της ερυθρότητας του δέρματος μέχρι και την αποτοξίνωση του σώματος.

Τώρα τελευταία όλο και πιο πολλές διατροφικές τάσεις γίνονται δημοφιλείς στο TikTok, από το μηλόξυδο έως videoς που δείχνουν τι τρώνε κάποιοι μέσα στην ημέρα. Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις είναι η χλωροφύλλη, που πωλείται σε υγρή μορφή.

Μπορεί να δείτε τους θαυμαστές του συμπληρώματος να το στροβιλίζουν σε νερό και να ισχυρίζονται ότι κάνει τα πάντα, από την τόνωση της ενέργειας έως τη μείωση της ερυθρότητας του δέρματος και την αποτοξίνωση του σώματος . Αν λοιπόν μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε την υγρή χλωροφύλλη, διαβάστε πρώτα μερικά πράγματα που την αφορούν και που καλό είναι να γνωρίζετε.

Η χλωροφύλλη κάνει τα φυτά πράσινα

Ίσως θυμάστε από το μάθημα της βιολογίας ότι η χλωροφύλλη είναι η πιο άφθονη χρωστική ουσία στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που τρώμε. Τα πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι είναι πλούσιες φυσικές πηγές χλωροφύλλης. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι ωμό σπανάκι παρέχει 23,7 mg χλωροφύλλης, περίπου τη μισή ποσότητα που περιέχεται σε 15 σταγόνες των υγρών συμπληρωμάτων.

Όμως σύμφωνα με το CDC, μόλις το 9% των Αμερικανών τρώνε τις ελάχιστες συνιστώμενες ποσότητες λαχανικών καθημερινά. Η αύξηση της πρόσληψής σε τουλάχιστον 3 φλιτζάνια (αν και συνήθως προτείνω πέντε) και η επιλογή πράσινων λαχανικών, παρέχει όχι μόνο χλωροφύλλη αλλά και μεγάλη ποικιλία άλλων σημαντικών βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση περισσότερων πράσινων φυτών είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε αυτή τη χρωστική ουσία χωρίς να χρειάζεστε συμπλήρωμα.

Τα συμπληρώματα με χλωροφυλλίνη

Επειδή η φυσική χλωροφύλλη δεν είναι πολύ σταθερή, τα περισσότερα συμπληρώματα χλωροφύλλης περιέχουν στην πραγματικότητα χλωροφυλλίνη , ένα ημι-συνθετικό μείγμα υδατοδιαλυτών αλάτων που προέρχονται από χλωροφύλλη.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες μελέτες σχετικά με τη χρήση της χλωροφυλλίνης σε ζώα και σε εργαστηριακά κύτταρα, αλλά όχι πολύ σε ανθρώπους. Μια παλαιότερη μελέτη σε ασθενείς σε οίκο ευγηρίας διαπίστωσε ότι τα δισκία χλωροφυλλίνης βοήθησαν στον έλεγχο των οσμών του σώματος και των κοπράνων, μείωσαν τη χρόνια δυσκοιλιότητα και τον μετεωρισμό. Επίσης δεν παρατηρήθηκαν τοξικές ή άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλά υπήρχαν περιορισμοί στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ομάδας ελέγχου, του μικρού αριθμού των υποκειμένων της μελέτης (μόλις 62 συμμετέχοντες) και καμία σύγκριση με μια αλλαγή που βασίζεται στη διατροφή.

Επίσης ενώ η τοπική χρήση της χλωροφύλλης έχει μελετηθεί σε άτομα με ακμή, οι μελέτες σε ανθρώπους δεν είναι διαθέσιμες για να υποστηρίξουν πολλά από τα αποτελέσματα που οι άνθρωποι συνδέουν με τα συμπληρώματα χλωροφυλλίνης. Αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη περιλαμβάνουν την υγεία του δέρματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την απώλεια βάρους.

Η ιδανική δόση και οι πιθανές παρενέργειες είναι άγνωστες

Η έλλειψη έρευνας για οποιοδήποτε συμπλήρωμα σημαίνει απουσία γνώσης σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, την ακριβή ποσότητα χρήσης και τις πιθανές παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις. Ενώ ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι ωφέλιμα σε μία μορφή ή ποσότητα, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα όταν λαμβάνονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Για παράδειγμα, ο ψευδάργυρος βοηθά στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, αλλά η υπερβολική ποσότητα ψευδάργυρου μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, να καταστέλλει την ανοσοποιητική λειτουργία και να μειώσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL που προστατεύει την καρδιά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ένα άλλο παράδειγμα. Είναι προστατευτικά στις ποσότητες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά όταν λαμβάνονται σε μορφή συμπληρώματος, μπορούν να λειτουργήσουν ως προοξειδωτικά και ενδεχομένως να αυξήσουν τους κινδύνους για την υγεία.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τη χλωροφυλλίνη, το Natural Medicines Comprehensive Database (NMCD) αναφέρει ότι το συμπλήρωμα έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε δόσεις έως και 300 mg ημερησίως για έως και τρεις μήνες. Αλλά αυτό ήταν κυρίως για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε αφλατοξίνες , δηλητηριώδεις ουσίες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων.

Το NMCD σημειώνει ότι ενώ δεν έχουν αναφερθεί γενικές ανεπιθύμητες ενέργειες, δεν έχει διεξαχθεί διεξοδική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ασφάλειας της χλωροφυλλίνης. Ορισμένες γνωστές πιθανές ήπιες επιδράσεις περιλαμβάνουν αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως (και επομένως αυξημένο κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος), χαλαρά κόπρανα και πράσινα ούρα ή κόπρανα.

Εν κατακλείδι να πω πως δεν είμαι κατά των συμπληρωμάτων, αλλά είμαι προσεκτική με την υγρή χλωροφύλλη απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε λόγω έλλειψης έρευνας. Το συμπλήρωμα μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις και δεν υπάρχει καθορισμένη ιδανική δόση ή διάρκεια χρήσης. Οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιταμίνες και φυτικά προϊόντα είναι επίσης άγνωστες. Και εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε , έχετε αυτό υπόψη: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κάποιο συμπλήρωμα χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Εάν χρησιμοποιούσατε υγρή χλωροφύλλη και νιώθετε ότι βλέπετε οφέλη, μιλήστε με το γιατρό σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, με βάση την προσωπική κατάσταση υγείας και το ιστορικό σας. Και αν ψάχνετε για οφέλη με περισσότερη επιστημονική υποστήριξη, το καλύτερο είναι να καταναλώνετε φρέσκα λαχανικά και όχι τη χλωροφύλλη σε συμπλήρωμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.