WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια διατροφή βοηθά στην καταπολέμηση της ουρολοίμωξης;


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Ιουλίου 2022

Ποια διατροφή βοηθά στην καταπολέμηση της ουρολοίμωξης;
pexels
Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε τη φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων οργάνων που χρησιμεύουν στην παραγωγή των ούρων, τη μεταφορά τους, την αποθήκευση και την απέκκρισή τους.

Σύμφωνα με το National Kidney Foundation, μια στις πέντε γυναίκες βιώνουν μια ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και ενώ η συγκεκριμένη λοίμωξη εμφανίζεται και στα δύο φύλα, δημιουργεί πολύ συχνά πρόβλημα στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μικρότερη ουρήθρα, κάτι που καθιστά πολύ εύκολη την πρόσβαση των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη. Αν και το ουροποιητικό σύστημα μπορεί και καταπολεμά τα βακτήρια, ωστόσο όταν η άμυνα του οργανισμού αποδυναμώνεται, δημιουργούνται οι ουρολοιμώξεις.

Εάν λοιπόν είστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις), μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry, διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα που τρώμε, ή μάλλον, τα μικρά μόρια που δημιουργούνται, όταν έχουμε χωνέψει τις τροφές καθώς και η οξύτητα των ούρων μας, επηρεάζουν το πόσο τα καλά βακτήρια μπορούν ή δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

Σε περαιτέρω μελέτες αποκαλύφθηκαν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους τα ούρα μερικών ανθρώπων μπορούσαν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια: (1) Ορισμένες ενώσεις από τη διατροφή, που προέρχονταν από τα τρόφιμα που κατανάλωναν ή ως υποπροϊόντα της πέψης, βοηθήσανε στη καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων. (2) τα ούρα τους είχαν υψηλότερο pH, που σημαίνει ότι ήταν πιο κοντά στο ουδέτερο, σχεδόν όπως το νερό.

Ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσουν, να καταπολεμήσετε μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικών, βοηθάνε στη καταπολέμηση των βακτηρίων, άρα και στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Τις πολυφαινόλες θα τις πάρετε αν τρώτε: χυμό από cranberry, μούρα ή χυμό βατόμουρου, καφέ, μαύρο τσάι και σοκολάτα. Εντάξτε επίσης στη ζωή σας τα προβιοτικά, τα οποία επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα με «καλά» βακτήρια.

Επιπλέον οι τροφές και τα ποτά που μειώνουν το pH των ούρων σας, είναι καλό να αποφεύγονται. Άρα, καλό είναι να μην προτιμάτε τις πρωτεϊνικές δίαιτες και τα ποτά που περιέχουν φωσφορικό οξύ, όπως αναψυκτικά και να μη παίρνετε μεγάλες δόσεις της βιταμίνης C, που συνήθως υπάρχουν στα συμπληρώματα.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε την περιττή χρήση των αντιβιοτικών, γατί μπορεί να μειώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να γίνετε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις. Τέλος, ο γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση και ανάλογα θα ζητήσει εξετάσεις ή και μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβίωση για να ξεκινήσει η θεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.