WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιουλίου 2022

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα
unsplash
Τι γνωρίζουμε για τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα;

Τα περισσότερα από τα πλαστικά που παράγονται παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων και ποτών. Κατά τη χρήση του, ωστόσο, το πλαστικό φθείρεται και σπάει σε μικρά θραύσματα που ονομάζονται μικροπλαστικά. Στο σημερινό άρθρο ξηγούμε τους πιθανούς κινδύνους των μικροπλαστικών, πώς μολύνονται τα τρόφιμα με αυτά και τρόπους μείωσης της έκθεσης.

Το 2016 παρήχθησαν τόνοι πλαστικών, εκ των οποίων 60% προμήθευε τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών για τη συσκευασία τροφίμων. Αυτά τα πλαστικά περιέχουν μια σειρά από χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων σταθεροποιητών, λιπαντικών και πλαστικοποιητών.

Η έκθεση σε ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η θερμότητα, προκαλεί το πλαστικό να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια που ονομάζονται μικροπλαστικά, τα οποία μπορούν να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα.

Τα μπουκάλια νερού μιας χρήσης, τα δοχεία για μεταφορά, τα κουτιά τροφίμων και τα περιβλήματα αποθήκευσης είναι παραδείγματα κοινών συσκευασιών τροφίμων με βάση το πλαστικό που περιέχουν μικροπλαστικά.

Επιπλέον η θέρμανση τω τροφίμων σε πλαστική συσκευασία, οι μεγάλοι χρόνοι αποθήκευσης και ο τύπος πλαστικής συσκευασίας που χρησιμοποιεί ένα άτομο επηρεάζουν την ποσότητα των μικροπλαστικών και των επιβλαβών χημικών τους που μεταναστεύουν στα τρόφιμα.

Οι κίνδυνοι των μικροπλαστικών

Τα μικροπλαστικά χρησιμοποιούνται για να δώσουν στα πλαστικά τις επιθυμητές τους ιδιότητες, όπως η διαφάνεια, η ευελιξία και η ανθεκτικότητα. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν ταξινομήσει πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες ως τοξικές και επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Παρακάτω, θα συζητήσουμε μερικούς από τους κινδύνους των μικροπλαστικών με περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαταραχή των ορμονών

Οι επιστήμονες θεωρούν τουλάχιστον 15 από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για την κατασκευή πλαστικών συσκευασιών ότι είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι εξωγενείς ουσίες που η χημική δομή τους μοιάζει με εκείνη των φυσικών ορμονών του οργανισμού. Γι’ αυτό μπορούν να τις «μιμηθούν» ανατρέποντας έτσι την φυσιολογική - ομαλή λειτουργία τους, οδηγώντας σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Αυξανόμενος κίνδυνος χρόνιας νόσου

Η έρευνα συνεχίζει να καταδεικνύει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε μικροπλαστικά που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου και καρδιακών παθήσεων .

Επίσης η έρευνα επισημαίνει ότι η έκθεση στα μικροπλαστικά που υπάρχουν στα τρόφιμα προκαλεί τόσο μεγάλη βλάβη στην υγεία ενός ατόμου και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων στον ίδιο βαθμό με το να ακολουθεί μια μη ισορροπημένη διατροφή.

Βλάβη της υγείας του ανοσοποιητικού

Μια ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι η αυξημένη φλεγμονή που προκαλείται από την έκθεση σε μικροπλαστικά οδηγεί σε κακή υγεία του εντέρου και, κατ' επέκταση, σε εξασθενημένη ανοσία.

Το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία, με70–80% των ανοσοκυττάρων του σώματος να βρίσκονται στο έντερο. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε κατάσταση επηρεάζει την υγεία του εντέρου παρεμβαίνει και στην υγεία του ανοσοποιητικού.

Πόση έκθεση βιώνουμε;

Τα μικροπλαστικά είναι άφθονα στο περιβάλλον και αυτό αποδίδεται στη μαζική παγκόσμια παραγωγή πλαστικών και στην εκτεταμένη ρύπανση. Έρευνες δείχνουν ότι ένας μέσος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να καταναλώνει πάνω 50.000 σωματίδια μικροπλαστικών μόνο από τρόφιμα ανά έτος. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε περίπου 90.000 σε όσους καταναλώνουν τακτικά εμφιαλωμένο νερό με βάση το πλαστικό και σε 120.000 όταν εξετάζεται η εισπνοή μικροπλαστικών από μη τροφικές πηγές.

Πώς να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση

Ενώ μπορεί να μην είναι δυνατή η εξάλειψη της έκθεσής σας σε μικροπλαστικά, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε την ποσότητα μικροπλαστικών με τα οποία έρχεστε σε επαφή και καταναλώνετε.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

Περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Η έρευνα συνδέει την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων - όπως χάμπουργκερ, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, τηγανητές πατάτες, παγωτό και κονσέρβες - με υψηλότερα επίπεδα φθαλικών μικροπλαστικών στο σώμα. Αυτή η επίδραση είναι πιο έντονη στα παιδιά.

Η λύση: Επιλέξτε πιο συχνά ολόκληρα τρόφιμα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και περιορίστε ή αποβάλετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων μικροπλαστικών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα στο σώμα.

Επιλέξτε οικολογική συσκευασία

Χρήση οικολογικής συσκευασίας μειώνειτην έκθεση και τη μετανάστευση μικροπλαστικών στα τρόφιμα.

Χρησιμοποιήστε γυάλινα ή ανοξείδωτα μπουκάλια νερού

Η έκθεση σε μικροπλαστικά είναι σχεδόν 2–3 φορές υψηλότερη σε άτομα που βασίζονται στην πρόσληψη υγρών από πλαστικά μπουκάλια νερού σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν εναλλακτικά μπουκάλια νερού.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμότητα και οι μεγαλύτεροι χρόνοι αποθήκευσης μπορεί να αυξάνουν τη μετανάστευση μικροπλαστικών από τη συσκευασία στα τρόφιμα και το νερό.

Η λύση: Αντικαταστήστε τα μπουκάλια νερού μιας χρήσης ή που περιέχουν BPA με γυάλινα ή ανοξείδωτα για να μειώσετε την έκθεση σε μικροπλαστικά.

Η έκθεση στα μικροπλαστικά μέσω των τροφίμων είναι υψηλή, αλλά μπορείτε να την ελαχιστοποιήσετε κάνοντας τις κατάλληλες αλλαγές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.