WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καθαρισμός του εντέρου: Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές;


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιουλίου 2022

Καθαρισμός του εντέρου: Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές;
unsplash
Ο καθαρισμός του εντέρου χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των αποβλήτων από το έντερο ή το κόλον. Συχνά χρησιμοποιούνται ορισμένα φυτικά προϊόντα, δίαιτες «αποτοξίνωσης» και άλλοι μέθοδοι όπως έκπλυση του παχέος εντέρου.

Όμως ο καθαρισμός του εντέρου δεν συνιστάται για απώλεια βάρους, πρόληψη ασθενειών ή για να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να βοηθήσει. Επίσης ορισμένα προϊόντα καθαρισμού και δίαιτες μπορεί να έχουν ακόμη και αρνητικές παρενέργειες.

Το σώμα σας δεν χρειάζεται καθαρισμό του εντέρου για να αφαιρέσει τα κόπρανα ή τις τοξίνες, αφού οργανισμός έχει τους κατάλληλους μηχανισμούς και όργανα για να τις διώξει από μόνος του. Γι αυτό και ο καθαρισμός του εντέρου δεν συστήνεται, εκτός και εάν προετοιμάζεστε για χειρουργική επέμβαση εντέρου ή κολονοσκόπηση, όπου φυσικά θα σας έχει πρώτα συμβουλέψει ο γιατρός για το τι πρέπει να κάνετε.

Επίσης εάν θέλετε να έχετε ένα υγιές πεπτικό σύστημα, μπορείτε να το πετύχετε μόνο μέσω των διατροφικών σας επιλογών, όπως η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με άλλες συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής.

Έτσι λοιπόν μην επιχειρήσετε να καθαρίσετε το έντερό σας, εκτός εάν συνιστάται από τον γιατρό σας. Μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές και να διαχειριστείτε το βάρος σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.