UPDATE #NOW

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τα μικροπλαστικά στο σώμα μας - Θα πάρει 10-15 χρόνια μέχρι να καταλάβουμε τον κίνδυνο


JTeam

14 Απριλίου 2022

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τα μικροπλαστικά στο σώμα μας - Θα πάρει 10-15 χρόνια μέχρι να καταλάβουμε τον κίνδυνο
Pexels.com
Ξέρουμε ότι τα μικροπλαστικά είναι παντού, ότι καταλήγουν στο ανθρώπινο σώμα από το νερό, το φαγητό, ακόμα και από τον αέρα, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς επηρεάζουν την υγεία μας

Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί τους τελευταίους μήνες σε ανθρώπινους πνεύμονες, στο αίμα, ακόμα και σε πλακούντα ασθενών, γεγονός ανησυχητικό που κάνει τους επιστήμονες να αισθάνονται αβεβαιότητα. Σύμφωνα με τον Δρ. Dick Vethaak, καθηγητή στο Vrije Universiteit Amsterdam, η επιστημονική κοινότητα έχει μόλις αρχίσει να συνειδητοποιεί τις συνέπειες που θα μπορούσε το φαινόμενο να εχει. «Για μένα το πιο ανησυχητικό κομμάτι είναι ότι στις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αυξημένη συγκέντρωση μικροπλαστικών. Θα πάρει 10 ή 15 χρόνια μέχρι να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και αν αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο»

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μικρότερα από 5mm και μεγαλύτερα από 1μm. Με την παραγωγή πλαστικού να αυξάνεται περίπου 8,4% κάθε χρόνο από το 1950 μέχρι το 2015, τα μικροπλαστικά έχουν φτάσει παντού, από το χιόνι στο Έβερεστ μέχρι την Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη. Τα μικρότερα σωματίδια ανησυχούν τους επιστήμονες περισσότερο, καθώς μπορούν να περάσουν μέσα από προστατευτικές μεμβράνες και να φτάσουν βαθιά στο ανθρώπινο σώμα.

Η έρευνα της Δρ. Sadofsky από το Hull York Medical School στην Αγγλία αφορά την παρουσία πλαστικού στο αναπνευστικό σύστημα. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ιστού από τους πνεύμονες 13 ασθενών κατά τη διάρκεια χειρουργείου και με τη βοήθεια ισχυρού οξέος αποσύνθεσαν τον οργανικό ιστό και κράτησαν τα συνθετικά σωματίδια. Έπειτα ανέλυσαν ό,τι είχε μείνει για να διαπιστώσουν αν είναι πλαστικό και τι τύπου. Έντεκα από τους 13 ασθενείς είχαν όντως μικροπλαστικά στους πνεύμονές του.

Μελέτες σε ζωικούς ιστούς έχουν μέχρι στιγμής δείξει ότι τα μικροπλαστικά μπορούν σε υψηλή συγκέντρωση να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα, φλεγμονές και οξειδωτικό στρες. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στο αν έχουμε εκτεθεί, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε και το τι αυτό σημαίνει. «Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο» λέει ο Δρ. Kannan, περιβαλλοντικός χημικός στο NYU School of Medicine που ανακάλυψε ότι τα μωρά εκτίθενται στα μικροπλαστικό 15 φορές περισσότερο από τους ενήλικες.