GREEN

Καταναλώνουμε σχεδόν 5 γραμμάρια πλαστικού κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

1 Απριλίου 2022

Καταναλώνουμε σχεδόν 5 γραμμάρια πλαστικού κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα
Jon Tyson on Unsplash
Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης που μας προβληματίζει

Όσο κλείνουμε τα μάτια στην κλιματική αλλαγή και το πρόβλημα που προκαλεί το πλαστικό στον πλανήτη μας, επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις του στην υγεία μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι καταναλώνουμε περίπου 5 γραμμάρια πλαστικών μορίων κάθε εβδομάδα – κι αν αυτό μοιάζει λίγο, καλό είναι να γνωρίζουμε πως ζυγίζει όσο μία πιστωτική κάρτα.

Τα μόρια πλαστικού εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της τροφών που πωλούνται σε πλαστικό περιτύλιγμα, από το θαλασσινό αλάτι, ακόμη κι από το πόσιμο νερό. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, τα νανοπλαστικά (το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα 0,001 χιλιοστά) έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου – με λίγα λόγια, το καταστρέφουν.

Εκτός από τις επιπτώσεις των νανοπλαστικών και των μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης ανακάλυψε επίσης με ποιον τρόπο αυτά τα μόρια εισέρχονται στον ιστό του εντέρου.

Αυτό που συμβαίνει, είναι μία ανοσολογική απόκριση και φλεγμονή, με στοιχεία να δείχνουν ότι τα νανοπλαστικά «ενεργοποιούν χημικές οδούς που σχετίζονται με το σχηματισμό του καρκίνου».

Πίνοντας 1,5 έως 2 λίτρα νερού την ημέρα από πλαστικά μπουκάλια, βάζουμε στο σώμα μας 90 χιλιάδες μόρια πλαστικού τον χρόνο. Κι αν επιλέξουμε νερό βρύσης αντί για εμφιαλωμένο, δε θα λυθεί το πρόβλημα – απλώς θα επιβαρύνουμε το σώμα μας με 40 χιλιάδες μόρια πλαστικού ετησίως.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αντίκτυπος του πλαστικού στην υγεία μας ενδέχεται να είναι μη αναστρέψιμος, κι αυτό είναι επικίνδυνο κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.