WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ελκώδης κολίτιδα: Τι να τρώτε και τι όχι για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Αυγούστου 2022

Ελκώδης κολίτιδα: Τι να τρώτε και τι όχι για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα
pexels
Μια προσαρμοσμένη διατροφή για την ελκώδη κολίτιδα μπορεί να σας προσφέρει κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Η Ελκώδης κολίτιδα είναι νόσημα που ανήκει στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Αν και η αιτιολογία δεν είναι γνωστή, φαίνεται πως υπάρχει γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με έντονη διέγερση του ανοσολογικού συστήματος, που στρέφεται εναντίον κυττάρων του παχέος εντέρου.

Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί διάρροια, πόνο στην κοιλιά, και αιματηρές κενώσεις. Αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν επειδή το παχύ έντερο εμφανίζει φλεγμονή και έλκη. Επομένως μια εστιασμένη διατροφή για την ελκώδη κολίτιδα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Όσοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή παλεύουν με έξαρση ελκώδους κολίτιδας μπορούν να τεθούν σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα ή σε δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες προκειμένου να διαχειριστούν τα συμπτώματα.

Ωστόσο, οι δίαιτες ελκώδους κολίτιδας είναι συχνά εξατομικευμένες για κάθε άτομο, επομένως μπορεί να χρειαστεί κάποια ιατρική επίβλεψη για να βρείτε το σωστό διατροφικό πρότυπο για εσάς.

Διατροφή και ελκώδης κολίτιδα: τι να τρωτέ σε μια έξαρση

Συχνά συνιστάται μια δίαιτα χαμηλών υπολειμμάτων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας. Τα «υπολείμματα» περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, οι οποίες περιορίζονται σε 10-15 γραμμάρια ημερησίως, αλλά η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα διαφέρει από τη δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Η δίαιτα χαμηλών υπολειμμάτων περιέχει τις ακόλουθες τροφές:

  • Φρούτα και λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες όπως πεπόνι και μπανάνες, καθώς και βραστά φρούτα

  • Άπαχη πρωτεΐνη όπως λευκό κρέας, αυγά και τόφου

  • Εκλεπτυσμένα δημητριακά όπως λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και πλιγούρι βρώμης

  • Μαγειρεμένα λαχανικά χωρίς κουκούτσι και πέτσα όπως αγγούρι, πατάτα

Ενώ μια δίαιτα χαμηλών υπολειμμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη σε μια έξαρση, καλύτερα να μιλήσετε με έναν ειδικό πριν επιχειρήσετε να μειώσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, γιατί είναι σημαντικές για την υγεία σας,

Επίσης είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ειδικά εάν έχετε πολλή διάρροια. Πίνετε πολλά υγρά, αλλά αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Θα μπορούσατε να πάρετε από του στόματος άλατα εάν χάνετε πολλά υγρά.

Διατροφή και ελκώδης κολίτιδα: τι πρέπει να αποφύγετε σε μια έξαρση

Μια μελέτη στο περιοδικό Advances in Nutrition διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του εντέρου, κάτι που αποτελεί ήδη πρόβλημα για όσους πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα. Μια ανασκόπηση στο Mediators of Inflammation υποδεικνύει ότι η αναστάτωση που προκαλείται στο τοίχωμα του εντέρου από την ελκώδη κολίτιδα μπορεί επίσης να αυξήσει τη διαπερατότητα του εντέρου και ως εκ τούτου, συνιστάται η μείωση των τροφίμων που επηρεάζουν την εντερική διαπερατότητα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης.

Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μια καμία συγκεκριμένη δίαιτα που να βοηθά τους ανθρώπους με ελκώδη κολίτιδα. Μερικοί διαπιστώνουν ότι ορισμένες τροφές προκαλούν συμπτώματα ή έξαρση, αλλά άλλοι όχι.

Ο καθένας είναι διαφορετικός και αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Δεν υπάρχει ενιαία δίαιτα που να λειτουργεί για όλους. Ενώ η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας, δεν αντικαθιστά την ιατρική θεραπεία.

Παρόλα αυτά κάποια τρόφιμα που μερικές φορές επιδεινώνουν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πικάντικες ή λιπαρές τροφές, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τροφές που περιέχουν γλουτένη και γαλακτοκομικά τρόφιμα. Τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, γλυκαντικά ή αλκοόλ μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Δίαιτες εξάλειψης

Μια δίαιτα αποβολής μπορεί να σας διευκολύνει να αναγνωρίσετε τις τροφές που προκαλούν το έναυσμα. Αυτό γίνεται μόνο με ιατρική επίβλεψη και ο στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν τροφές που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, ορισμένους τύπους σακχάρων όπως σορβιτόλη ή μαννιτόλη, τροφές με ζάχαρη όπως κέικ και αρτοσκευάσματα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλκοόλ και πικάντικα τρόφιμα.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Μια άλλη μέθοδος που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων και να σημειώνετε τυχόν συσχετίσεις μεταξύ της διατροφής σας και των συμπτωμάτων σας.

Σημειώστε τι τρώτε και πίνετε, και την ώρα. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα έντυπο ημερολόγιο τροφίμων, ένα σημειωματάριο, το τηλέφωνό σας ή μια εφαρμογή. Συμπεριλάβετε όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε και σημειώστε τυχόν συμπτώματα που είχατε και την ώρα. Τέλος προσπαθήστε να κρατήσετε το ημερολόγιο για μερικές εβδομάδες και δείτε αν παρατηρήσετε κάποια μοτίβα.