WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Αυγούστου 2022

Ποιες τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης
pexels
Η κατάθλιψη επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους. Η ιατρική θεραπεία και η παροχή συμβουλών μπορούν συχνά να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ευημερία ενός ατόμου.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ωστόσο η κατανάλωση περισσότερων από ορισμένες τροφές και λιγότερη ή καθόλου από κάποιες άλλες, μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε ορισμένες τροφές και θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι ωφέλιμα και μερικά που καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη είναι οι διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου, οι οποίες θα καθορίσουν τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνει.

Μια μελέτη το 2017 διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα των ατόμων με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη βελτιώθηκαν όταν έλαβαν διατροφικές συμβουλευτικές συνεδρίες και έκαναν μια πιο υγιεινή διατροφή για 12 εβδομάδες.

Η διατροφή επικεντρώθηκε σε φρέσκα και ολόκληρα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιόρισε επίσης τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τηγανητά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του πρόχειρου φαγητού. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης και του άγχους , βελτιώθηκαν αρκετά ώστε να επιτευχθούν κριτήρια ύφεσης σε περισσότερο από το 32% των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση ή στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αλλάζοντας τη διατροφή τους.

Σελήνιο

Η αύξηση της πρόσληψης σεληνίου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους, κάτι που μπορεί να βοηθήσει να γίνει η κατάθλιψη πιο διαχειρίσιμη. Το σελήνιο υπάρχει σε μια ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων τα προϊόντα ολικής αλέσεως, βραζιλιάνικα φιστίκια, μερικά θαλασσινά, στο συκώτι κ.α.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Οι άνθρωποι λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D μέσω της έκθεσης στον ήλιο, αλλά οι διατροφικές πηγές είναι επίσης σημαντικές.

Τροφές που έχουν βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, μοσχαρίσιο συκώτι και το αυγό.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα αποτελέσματα ορισμένων μελετών έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στις καταθλιπτικές διαταραχές. Ωστόσο, οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης και των εγκεφαλικών ασθενειών ενισχύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου και διατηρώντας το περίβλημα που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα.

Καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν τα ψάρια κρύου νερού, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και το σκουμπρί, τον λιναρόσπορο, τους σπόρους chia, τα καρύδια κ.α.

Αντιοξειδωτικά

Οι βιταμίνες Α ( βήτα καροτίνη ), C και Ε περιέχουν ουσίες που ονομάζονται αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι τα απόβλητα των φυσικών σωματικών διεργασιών που μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα.

Εάν το σώμα δεν μπορεί να αποβάλει αρκετές ελεύθερες ρίζες, μπορεί να αναπτυχθεί οξειδωτικό στρες και στη συνέχεια μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος και κατάθλιψη.

Η κατανάλωση τροφών που παρέχουν αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους σε άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Τα φρέσκα, φυτικά τρόφιμα, όπως τα μούρα, είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά το σώμα να αντιληφθεί τη γεύση, αλλά επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει την κατάθλιψη.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να είναι χαμηλότερα σε άτομα με κατάθλιψη και ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει τα αντικαταθλιπτικά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα προϊόντα ολικής αλέσεως, στρείδια, βοδινό, κοτόπουλο και χοιρινό, στα φασόλια, στους ξηρούς καρπούς και σπόρους κολοκύθας

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη επιτρέπει στο σώμα να αναπτυχθεί και να επισκευαστεί, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει άτομα με κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα το σώμα χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται τρυπτοφάνη για να δημιουργήσει τη σεροτονίνη , την ορμόνη της «καλής διάθεσης».

Η σεροτονίνη φαίνεται να παίζει ρόλο στην κατάθλιψη, αλλά ο μηχανισμός είναι πολύπλοκος και το πώς ακριβώς λειτουργεί παραμένει ασαφές. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να είναι ευεργετική.

Ορισμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αλκοόλ

Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ του αλκοόλ και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ένα άτομο μπορεί να πίνει ως τρόπο για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, αλλά το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει νέες κρίσεις κατάθλιψης και άγχους.

Η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές, όπως ατυχήματα, οικογενειακά ζητήματα, απώλεια εργασίας και κακή υγεία.

Ακόμη και εκείνοι που περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα έχουν υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το και το πρόχειρο φαγητό, μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες και χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά. Και μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν πολύ συχνά γρήγορο φαγητό έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, από εκείνους που τρώνε κυρίως φρέσκα προϊόντα.

Trans λιπαρά

Τα trans λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και επίσης να βλάψουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τις κατάλληλες θεραπείες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, και αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.