Δίαιτα Ζώνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πιο διάσημη και πολυδιαφημισμένη δίαιτα
Τζουλιάννα Καρνέζη
12 Αυγούστου 2022
Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν οι κατάλληλες μέθοδοι για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας δημιουργούνται συνέχεια καινούρια διατροφικά προγράμματα. Κάποια όμως από αυτά δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις του ΠΟΥ και συνεπώς χαρακτηρίζονται ως ανορθόδοξα.
Τι είναι η δίαιτα ζώνης
Πρόκειται για μία πρωτεϊνική δίαιτα, η οποία δεν περιλαμβάνει πολλά λίπη. Παρουσιάστηκε μόλις το 1996 στην αγορά και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως στην Αμερική αλλά και σε άλλα κράτη.
Δημιουργός της είναι ο Barry Sears, ερευνητής του ΜΙΤ στον τομέα της φαρμακευτικής. Η δίαιτα της ζώνης βασίζεται στη θεωρία ότι η παχυσαρκία οφείλεται στην αυξημένη έκκριση ινσουλίνης. Έτσι ο Sears προτείνει μια δίαιτα που αποτελείται από 30% πρωτεΐνες, 40% υδατάνθρακες και 30% λίπος.
Η δίαιτα ζώνης υπόσχεται απώλεια βάρους μέχρι και 5 κιλά την εβδομάδα, αλλά και μείωση των κινδύνων εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως διαβήτη, καρκίνο και καρδιακή νόσο και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η βασική δίαιτα διαρκεί δυο εβδομάδες, αλλά ο Sears την προτείνει για όλη μας τη ζωή.
Η δίαιτα ζώνης έχει 3 στάδια
Στο πρώτο στάδιο η διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, 8 ποτήρια νερό και μείωση των αμυλούχων τροφών. Είναι σημαντικό να υπάρχουν σνακ μεταξύ του πρωινού και του βραδινού και να καταναλώνεται λιγότερη τροφή στα κυρίως γεύματα. Επιτρέπεται η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων άπαχης πρωτεΐνης.
Στο δεύτερο στάδιο το σώμα αρχίζει να συνηθίζει τη σύσταση των γευμάτων (40:30:30). Πρόκειται για το στάδιο εκείνο, κατά το οποίο ξεκινά η απώλεια λίπους, καθώς ο οργανισμός σας συνηθίζει την προτεινόμενη φόρμουλα ποσοστιαίας σύστασης των γευμάτων και είστε πλέον σε θέση να την εφαρμόσετε κανονικά με τη βοήθεια ενός θερμιδομετρητή.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι να προμηθευτείτε έναν θερμιδομετρητή, ο οποίος θα περιέχει και τη σύσταση των τροφίμων σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη και βάσει αυτού να υπολογίζετε κάθε φορά τη σύσταση των γευμάτων σας σε όλα τα ανωτέρω στοιχεία.
Στο τρίτο στάδιο οι υδατάνθρακες του ημερήσιου διαιτολογίου σας έχουν κύρια πηγή προέλευσης τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ παράλληλα μπορείτε να τους λαμβάνετε κι από άλλες πηγές, όπως από το ψωμί, μειώνοντας όμως σημαντικά τη συχνότητα χρησιμοποίησής τους με απώτερο σκοπό να μη σας δημιουργήσει πρόβλημα η παντελής τους έλλειψη.
Χρησιμοποιείτε δηλαδή τους υδατάνθρακες ως συμπληρωματικό – συνοδευτικό των γευμάτων σας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι υδατάνθρακες αυτοί που λειτουργούν συμπληρωματικά των υπολοίπων δεν πρέπει να ξεπερνούν το ¼ των υδατανθράκων κάθε γεύματος.
Τροφές που αποφεύγονται είναι: υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως ζυμαρικά, πατάτες, καρότο, μπανάνες και τροφές με κορεσμένα και trans λιπαρά.
Τροφές που συνιστώνται: Κοτόπουλο χωρίς δέρμα, γαλοπούλα, ψάρι, ασπράδια αυγών, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και τα καλά λιπαρά.
Η δίαιτα ζώνης τονίζει επίσης τη σημασία του ωραρίου, για παράδειγμα το πρωινό πρέπει να λαμβάνεται μια ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα και έπειτα ανάμεσα στα γεύματα να μεσολαβούν 4 με 5 ώρες.
Τέλος το γεγονός ότι είναι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, η οποία μειώνει το αίσθημα της πείνας και σε συνδυασμό με το ότι τα αποτελέσματα είναι γρήγορα εμφανή, την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική στους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά τα μειονεκτήματά της είναι περισσότερα.
Καταρχάς η δίαιτα στην αρχική της μορφή είναι υποθερμιδική, γεγονός που μπορεί να προξενήσει αδυναμία, κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης. Επίσης τα ποσοστά των θρεπτικών συστατικών που προτείνει είναι διαφορετικά από αυτά που προτείνουν οι διεθνείς οργανώσεις υγείας (50-55% υδατάνθρακες, 15-20% πρωτείνη και 30% λίπος) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Επιπλέον στις δίαιτες, όπως στη συγκεκριμένη, όπου υπάρχει ανεπαρκείς πρόσληψη υδατανθράκων ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών, ο οργανισμός αρχίζει να μεταβολίζει τη μυϊκή μάζα για να πάρει γλυκόζη, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το pΗ του αίματος, και όλο αυτή διαδικασία έχει βλαβερές συνέπειες για το άτομο.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές που υιοθετούμε μια αυστηρή δίαιτα για γρήγορη απώλεια κιλών, καταλήγουμε στην επανάκτηση των κιλών.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.