Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της απώλειας βάρους και της απώλειας λίπους
Τζουλιάννα Καρνέζη
4 Σεπτεμβρίου 2022
Εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να χάσετε κιλά, πιθανότατα γνωρίζετε τα εμπόδια που έρχονται με το ταξίδι. Παρακάτω, αναλύουμε τα βασικά στοιχεία της σύστασης του σώματος, τη διαφορά μεταξύ απώλειας λίπους και απώλειας βάρους και τι πραγματικά συμβαίνει όταν ο αριθμός στη ζυγαριά παραμένει στάσιμος.
Σύνθεση σώματος και βάρος
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στο βάρος. Εδώ είναι μερικοί από τους σημαντικότερους.
Μυϊκή μάζα
Οι σκελετικοί μύες αποτελούν το 30% έως 40% του συνολικού σωματικού βάρους. Αυτός ο τύπος μυός (σε αντίθεση με τον καρδιακό ή τον λείο μυ) μας βοηθά να εκτελούμε κρίσιμες λειτουργίες, όπως το περπάτημα και το τρέξιμο, το μάσημα και η αναπνοή. Οι σκελετικοί μύες προστατεύουν επίσης τις αρθρώσεις μας.
Νερό
Το νερό αποτελεί τα δύο τρίτα του σωματικού μας βάρους, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κυτταρικής υγείας, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και την υποστήριξη της υγιούς πέψης.
Τα τρόφιμα που τρώμε, τα ποτά που πίνουμε και τα φάρμακα που παίρνουμε μπορούν να επηρεάσουν το πόσο επιπλέον νερό συγκρατεί το σώμα μας. Έχετε ποτέ παρατηρήσει μια άνοδο της ζυγαριάς το πρωί μετά την κατανάλωση αλμυρού φαγητού; Αυτό σημαίνει το σώμα κρατά επιπλέον νερό για να αντισταθμίσει τα υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα νατρίου. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στον εμμηνορροϊκού κύκλου σχετίζονται επίσης με αυξημένη κατακράτηση νερού.
Ποσοστό λίπους
Διαβάστε αυτό: Το ποσοστό λίπους είναι σημαντικό για την υγεία. Χρειαζόμαστε επαρκής ποσότητα λιπώδους ιστού για την προστασία των οργάνων μας και για να μας κρατήσει ζεστούς. Το λίπος υποστηρίζει επίσης την αναπαραγωγική υγεία. Έχοντας πολύ λίγο σωματικό λίπος μπορεί να δώσει μήνυμα στο σώμα ότι δεν είναι ασφαλές να έχει ωορρηξία ή να φέρει ένα μωρό. Ως εκ τούτου, ένας «λιποβαρής» μπορεί να έχει απώλεια περιόδου και να είναι μην μπορεί να τεκνοποιήσει.
Το μέσο εύρος σωματικού λίπους για υγιείς γυναίκες είναι περίπου 25% έως 31% του συνολικού σωματικού βάρους και για έναν άντρα είναι 18-24%. Το μόνο πρόβλημα; Μια τυπική ζυγαριά δεν θα σας πει τίποτα για τη σύσταση του σώματός σας. Για να μετρήσετε τη σύσταση του σώματος, θα χρειαστεί να αγοράσετε μια ζυγαριά σωματικού λίπους ή να απευθυνθείτε σε ένα ιατρείο με εξειδικευμένο εξοπλισμό που μετρά το ποσοστό άλιπης μάζας σώματος έναντι της ποσοστιαίας μάζας λίπους.
Απώλεια βάρους έναντι απώλειας λίπους
Η απώλεια βάρους και η απώλεια λίπους δεν είναι το ίδιο. Ενώ η απώλεια βάρους αναφέρεται στην απώλεια σε οτιδήποτε (συμπεριλαμβανομένου του βάρους του νερού και της μυϊκής μάζας), η απώλεια λίπους αναφέρεται συγκεκριμένα - το μαντέψατε -στην απώλεια λίπους.
Και εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και αναφέρω πως όταν μιλάμε για απώλεια λίπους εννοούμε το σπλαχνικό λίπος το πιο είναι επικίνδυνο και μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που έχουν βάρος μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Άρα όπως καταλαβαίνουμε δεν αναφερόμαστε στο λίπος που είναι ορατό με το μάτι, ούτε στο ότι θα πρέπει όλοι να έχουν φέτες κοιλιακούς.
Από την άλλη μεριά το λίπος που αποθηκεύεται στο υποδόριο, κάτω από δέρμα, φαίνεται να είναι πιο υγιές, διότι τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται σε αριθμό και όχι σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερη παραγωγή κυτκοκινών και λιποκινών.
Εάν λοιπόν θέλετε να χάσετε βάρος είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στην απώλεια λίπους-σπλαχνικού κυρίως- έναντι της απώλειας κιλών, καθώς η απώλεια βάρους μπορεί να σημαίνει λιγότερη άλιπη μάζα ή λιγότερη μυϊκή μάζα. Γιατί έχει σημασία αυτό; Οι μύες είναι μεταβολικά ενεργοί, που σημαίνει ότι καίνε ελαφρώς περισσότερες θερμίδες σε ηρεμία σε σύγκριση με το λίπος. Και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, είναι να επιβραδύνουμε τον μεταβολισμό μας χάνοντας μυϊκή μάζα.
Γιατί χάνετε πόντους αλλά δεν χάνετε βάρος;
Οι μύες είναι πιο πυκνοί από το λίπος, επομένως η απόρριψη λίπους ενώ ταυτόχρονα χτίζετε μυϊκή μάζα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε πόντους, ακόμα κι αν η ζυγαριά παραμένει στάσιμη.
Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που η ζυγαριά (ή ο ΔΜΣ) δεν είναι ο καλύτερος δείκτης υγείας. Το βάρος σας δεν δίνει καμία ένδειξη για την ποσότητα μυών σε σχέση με το λίπος που έχετε.
Επίσης ο περιορισμός των θερμίδων και γενικά οι αυστηρές δίαιτες προκαλούν μείωση του μεταβολικού μας ρυθμού και καθώς συμβαίνει αυτό, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να χάσουμε κιλά, ακόμα κι αν διατηρήσουμε τις συνήθειες που αρχικά μας βοήθησαν να χάσουμε βάρος. Γι αυτό και η συμβουλή μου είναι να μην ακολουθείτε κάποια δίαιτα, αλλά να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να αποκτήσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό.
Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε;
Η σχέση σας με τη ζυγαριά είναι προσωπική. Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν συνιστώ να ανεβαίνουν στη ζυγαριά κάθε μέρα. Για κάποιους, μπορεί να είναι χρήσιμο, για άλλους, βλαβερό. Απλώς θυμηθείτε: Οι καθημερινές διακυμάνσεις του βάρους γενικά δεν έχουν νόημα (θυμάστε για το αλμυρό φαγητό για το οποίο μιλήσαμε;) και το να ανεβαίνετε στη ζυγαριά κάθε πρωί μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άγχος.
Εάν έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών, σας συνιστώ να παραλείψετε εντελώς τη ζύγιση. Συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία υγείας για να αποκτήσετε βιώσιμες διατροφικές συνήθειες και να νιώθετε όμορφα μέσα και έξω.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.