Πώς η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο και την ψυχική μας υγεία
Τζουλιάννα Καρνέζη
4 Σεπτεμβρίου 2022
Ενώ η διατροφή δεν είναι το παν από την άποψη της ψυχικής υγείας, η αυξανόμενη έρευνα αρχίζει να υποστηρίζει πώς οι παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής επηρεάζουν πραγματικά τον εγκέφαλο. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να αλλάξουν τη γνώση, την ανθεκτικότητά σας και πολλά άλλα.
Πώς επηρεάζει, λοιπόν, η διατροφή ειδικά τον εγκέφαλό σας; Όλα καταλήγουν σε μια λέξη: νευροδιαβιβαστές.
Τι είναι οι νευροδιαβιβαστές;
Το νευρικό σας σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς νευροδιαβιβαστές και ουσιαστικά είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί. Η ισορροπία των νευροδιαβιβαστών μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση, τη μνήμη, τη χαλάρωση και πολλά άλλα. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να παρέχουν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή αυτών των νευροδιαβιβαστών.
Επομένως, η διατροφή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές και τον εγκέφαλό σας; Απολύτως. Υπάρχουν πολλοί νευροδιαβιβαστές με διαφορετικούς ρόλους στο σώμα, αλλά οι κοινώς γνωστοί περιλαμβάνουν τη ντοπαμίνη, το GABA, τη σεροτονίνη και την επινεφρίνη.
Θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου
Πολλά είναι τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, αλλά θα ήθελα να τονίσω τα πιο σημαντικά.
Η βιταμίνη Β6 είναι στην πραγματικότητα 100 φορές πιο συγκεντρωμένη στον εγκέφαλο παρά στο αίμα. Συγκεκριμένα, η Β6 μπορεί να επηρεάσει τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη (έτσι μπορεί να αλλάξει τη διάθεση, τη συγκέντρωση, τον ύπνο και το άγχος). Ορισμένες πηγές Β6 περιλαμβάνουν σολομό, κοτόπουλο, βοδινό κρέας, πατάτες και μπανάνες.
Τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στα θαλασσινά εμπλέκονται στη σύνθεση της σεροτονίνης . Ομοίως, η βιταμίνη D, η βιταμίνη του ήλιου, παίζει επίσης ρόλο στη σύνθεση της σεροτονίνης. Αυτό είναι ίσως το πιο συχνά συσχετισμένο θρεπτικό συστατικό με την ψυχική ευεξία, λόγω της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.
Άλλα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν ορισμένα αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη (που βρίσκεται κυρίως στη γαλοπούλα, αλλά και σε άλλες ζωικές πρωτεΐνες, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς) και ο ψευδάργυρος (σε οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μαύρη σοκολάτα).
Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου
Το ανθρώπινο έντερο και το μικροβίωμα είναι τόσο περίπλοκα (και συναρπαστικά). Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου έχει κερδίσει την προσοχή τα τελευταία χρόνια. Πλέον έχουμε διαπιστώσει ότι το έντερο μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει το έντερο.
Τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να παράγουν νευροδιαβιβαστές, επομένως το υγιές και περιβάλλον στο έντερο υποστηρίζεται μέσω των τροφών που τρώτε.
Παρόλο που απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα, υπάρχει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τους παράγοντες του τρόπου ζωής και την εγκεφαλική/ψυχική υγεία. Αυτό και μόνο μπορεί να μας δώσει περισσότερα εργαλεία για να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.