WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 πράγματα που επηρεάζουν το σάκχαρό σας (και δεν είναι η τροφή)


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Σεπτεμβρίου 2022

6 πράγματα που επηρεάζουν το σάκχαρό σας (και δεν είναι η τροφή)
pexels
Σήμερα θέλω να μιλήσω για το τι επηρεάζει το σάκχαρό σας. Όταν ρωτάω τους ανθρώπους για το τι επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου τους, η πρώτη απάντηση είναι συνήθως η «ζάχαρη» ή οι «υδατάνθρακες». Αν και είναι δυο παράγοντες που επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα, ωστόσο δεν είναι οι μοναδικοί.

Στο σημερινό άρθρο θα εστιάσω στους παράγοντες εκτός από τα τρόφιμα που επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα, καθώς είναι ένα αρκετά μεγάλο θέμα. Η λίστα δεν είναι σε καμία περίπτωση περιεκτική, αλλά ελπίζω ότι θα σας δώσω λίγη τροφή για σκέψη σχετικά με το τι άλλα πράγματα εκτός από το φαγητό επηρεάζουν το σάκχαρό σας.

Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα ορμονών στο σώμα για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα - ενώ η ινσουλίνη το βοηθά να πέφτει, υπάρχουν επίσης και άλλες ορμόνες που προκαλούν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς το να έχεις πολύ χαμηλό σάκχαρο μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Για το λόγο αυτό, το συκώτι αποθηκεύει τη ζάχαρη για να απελευθερωθεί όταν το σώμα σας τη χρειάζεται. Υπάρχουν ορμόνες που προκαλούν την απελευθέρωση γλυκόζης και άλλοι παράγοντες που μπορούν να κάνουν το σώμα σας περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητο στην ινσουλίνη και αυτοί οι παράγοντες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για τα επίπεδα σακχάρου.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα;

Ασθένεια και μόλυνση

Όταν αρρωστήσετε ή έχετε μια μόλυνση, το σώμα σας χρησιμοποιεί διαφορετικές ορμόνες και σήματα για να προσπαθήσει να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν απελευθέρωση σακχάρου από το συκώτι σας και καθιστούν την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να αποκτήσει ενέργεια για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Στρες

Όταν είμαστε υπό στρες, υπάρχουν διάφορες ορμόνες που απελευθερώνονται. Οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την απόκριση του στρες είναι η επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη, ο οποίες προκαλούν το συκώτι σου να απελευθερώνει γλυκόζη και επίσης επιβραδύνει την παραγωγή ινσουλίνης, αυξάνοντας τα επίπεδα σάκχαρου στο αίμα, έτσι ώστε αν χρειαζόταν να φύγετε ή να παλέψετε, θα είχετε διαθέσιμη ενέργεια για να γίνει αυτό.

Επίσης μια ορμόνη που προκαλείται από το χρόνιο (συνεχές) στρες που ονομάζεται κορτιζόλη κάνει το σώμα σας πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη και αναγκάζει το συκώτι σας να απελευθερώνει περισσότερο σάκχαρο, αυξάνοντας τα επίπεδα του στο αίμα.

Δεν λέω ότι για να βοηθήσετε στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας, πρέπει να ζήσετε μια ζωή χωρίς άγχος γιατί ας το παραδεχτούμε - αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά η εύρεση τρόπων που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος σας, μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη.

Εμμηνορροϊκός κύκλος

Υπάρχουν ορισμένες φάσεις στον κύκλο σας όπου το σώμα σας γίνεται πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Γενικά, αυτό είναι ακριβώς πριν από την περίοδό σας (κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης), οπότε αν παρατηρήσετε ότι το σάκχαρό σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ίσως αυτός είναι ο λόγος.

Η ώρα της ημέρας

Βασικά ακριβώς πριν ξυπνήσετε (μεταξύ ~ 3-6 π.μ.) υπάρχει μια αύξηση στην αντίσταση στην ινσουλίνη και μια απελευθέρωση γλυκόζης από το ήπαρ, που πιστεύεται ότι προκαλείται από τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης και της κορτιζόλης.

Κακός/ανεπαρκής ύπνος

Η στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, επομένως η ινσουλίνη στο σώμα σας δεν λειτουργεί το ίδιο καλά. Έχω ακούσει από πολλούς ότι όταν δεν κοιμούνται αρκετά, τα επίπεδα σάκχαρού τους είναι υψηλότερα την επόμενη μέρα.

Κίνηση

Όταν κινήστε, είτε πρόκειται για περπάτημα, χορό, καθάρισμα, κηπουρική ή οτιδήποτε άλλο, στην πραγματικότητα βοηθά την ινσουλίνη να λειτουργεί καλύτερα και μειώνει τα επίπεδα σάκχαρου στο αίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσετε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή να κάνετε πραγματικά έντονη σωματική δραστηριότητα, αλλά μάλλον, εάν είστε σε θέση να βρείτε έναν τρόπο να ενσωματώσετε την κίνηση στη ζωή σας με ευχάριστο τρόπο, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα.

Ελπίζω ότι το σημερινό άρθρο σας βοήθησε και σας έδωσε μια ιδέα για μερικούς από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρό σας, έτσι ώστε να καταλάβετε ότι εμπλέκονται πολλά περισσότερα εκτός από το φαγητό. Μπορεί να είναι εύκολο να πιστέψετε ότι η εστίαση μόνο στη διατροφή μπορεί να «διορθώσει» τα επίπεδα σακχάρου, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ευθύνεται μόνο αυτό.

Την επόμενη φορά που τα επίπεδα σακχάρου σας είναι διαφορετικά από αυτά που περιμένατε, δείτε ποιοι άλλοι παράγοντες εκτός από το φαγητό θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.