WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 σημάδια που δείχνουν ότι δεν κοιμάστε αρκετά


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Σεπτεμβρίου 2022

6 σημάδια που δείχνουν ότι δεν κοιμάστε αρκετά
pexels
Η έλλειψη ύπνου έχει δυσάρεστες συνέπειες πέρα ​​από τους μαύρους κύκλους στα μάτια ή το αίσθημα κόπωσης την επόμενη μέρα.

Αν και τα συμπτώματα της αϋπνίας μπορεί να είναι διακριτικά, ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει ο ανεπαρκής ύπνος στην υγεία και την ευεξία σας μπορεί να είναι επιζήμιος. Μια νέα πανεθνική έρευνα που διεξήχθη έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς δεν κοιμούνται αρκετά .

Η συγκεκριμένη έρευνα βρήκε ότι ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει 44 λεπτά στο κρεβάτι κάνοντας πράγματα εκτός από το να προσπαθεί να κοιμηθεί:

  • Το 59% τοις εκατό είναι στο διαδίκτυο.

  • Το 57% παρακολουθεί τηλεόραση.

  • Το 52% ξοδεύει το χρόνο του κοιτώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως ακόμα κι αν σας αρέσει να χαζεύετε στο διαδίκτυο, αυτή η συνήθεια ακριβώς πριν από τον ύπνο μπορεί να σας εμποδίσει να αποκοιμηθείτε. Επιπλέον, το μπλε φως που εκπέμπεται από τηλεοράσεις, τηλέφωνα, υπολογιστές μπορεί να καταστείλει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο και μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για να σας πάρει ο ύπνος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να στριφογυρίζετε πολλές φορές στο κρεβάτι πριν χαλαρώσετε τελικά.

6 σημάδια ότι δεν κοιμάσαι αρκετά

Δεν έχετε ενέργεια

Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να είναι αποτέλεσμα έλλειψης ύπνου. Ακόμη και απλές εργασίες μπορεί να φαίνονται πολύ δύσκολες όταν αισθάνεστε ατονία. Επιπλέον, αν η λύση για να έχετε ενέργεια είναι να πίνετε πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα, τότε μπορεί να σας εμποδίζει να κοιμηθείτε καλά το βράδυ.

Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε

Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μνήμη σας. Η επιστήμη έχει δείξει ότι είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε και να πάρετε αποφάσεις όταν δεν κοιμάστε σωστά. Είτε εργάζεστε σε ένα γραφείο, είτε εργάζεστε από το σπίτι, η έλλειψη ύπνου θα κάνει τη συγκέντρωση πιο δύσκολη.

Τα ιατρικά σας προβλήματα επιδεινώνονται

Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Εάν έχετε υπέρταση, η αρτηριακή σας πίεση πιθανότατα θα πέσει ενώ κοιμάστε. Ενώ όσο περισσότερο είστε ξύπνιοι, τόσο περισσότερο η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να παραμείνει αυξημένη.

Εάν έχετε διαβήτη , η κανονικότητα στον κύκλο του ύπνου σας θα μπορούσε να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πιο σταθερά. Από την άλλη μεριά ο μειωμένος ύπνος θα μπορούσε να επηρεάσει το σωματικό σας βάρος, επηρεάζοντας τα επίπεδα ορμονών . Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών λόγω ανεπαρκούς ύπνου μπορούν να δημιουργήσουν ασταθείς διατροφικές συνήθειες που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση και το σάκχαρό σας.

Νιώθετε κυκλοθυμικοί, κατάθλιψη ή θυμό

Αν και η αϋπνία μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας διαταραχής όπως η κατάθλιψη , μπορεί επίσης να αισθανθείτε κατάθλιψη από την έλλειψη ύπνου. Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη υπομονή και να σας κάνει να μην θέλετε να κοινωνικοποιηθείτε. Μπορεί ακόμη και να θυμώνετε πιο εύκολα και να δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε στρεσογόνες καταστάσεις.

Κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι καλός εάν είστε βρέφος ή εάν κλείσετε τα μάτια σας για 20 λεπτά για να αισθάνεστε ανανεωμένοι, αλλά ένας τυπικός ενήλικας δεν χρειάζεται να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αρρωσταίνετε πιο συχνά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου θα μπορούσε να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και να σας κάνει πιο δύσκολη την καταπολέμηση της ασθένειας.

Η σύνδεση φαγητού-ύπνου

Ορισμένες τροφές πρακτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, ενώ άλλες σας κρατούν ξύπνιούς. Το τυρί, τα κεράσια, το ακτινίδιο, τα αμύγδαλα και το χαμομήλι έχουν αποδειχθεί ότι διευκολύνουν τον ύπνο, ενώ η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφιμα και τα λιπαρά ή ζαχαρούχα σνακ μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους. Δεν χρειάζεται να πάτε για ύπνο πεινασμένοι, καθώς η κοιλιά που γουργουρίζει μπορεί επίσης να σας κρατήσει ξύπνιους. Ωστόσο, εάν απολαμβάνετε ένα βραδινό σνακ, προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων και αποφύγετε να τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα, από τον διαλογισμό μέχρι τις οπτικοποιήσεις. Διαφορετικές τεχνικές θα λειτουργήσουν για διαφορετικούς ανθρώπους, επομένως δοκιμάστε μερικές για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Προσπαθήστε επίσης να ορίσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και να διατηρείτε το δωμάτιό σας σε θερμοκρασία που νιώθετε άνετα. Συνιστάται επίσης η ελαχιστοποίηση του χρόνου μπροστά στην οθόνη, κλείνοντας τις συσκευές σας δύο ώρες πριν τον ύπνο. Αλλά για ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε τις συσκευές σας τουλάχιστον 30 λεπτά πριν κοιμηθείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.