WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υδατάνθρακες: Πρέπει να τους φοβάσαι αν έχεις διαβήτη; Όχι απαραίτητα


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Σεπτεμβρίου 2022

Υδατάνθρακες: Πρέπει να τους φοβάσαι αν έχεις διαβήτη; Όχι απαραίτητα
pexels
Η εξάλειψη των υδατανθράκων τείνει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που προτείνονται στη διαχείριση του διαβήτη. Όμως αυτή είναι μια εντελώς λάθος τακτική. Γι' αυτό και παρακάτω θα λύσουμε τη σύγχυση που επικρατεί ανάμεσα στους υδατάνθρακες και τον διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια πολύπλοκη χρόνια ασθένεια. Και αν την έχετε, γνωρίζετε ήδη όλα όσα απαιτούνται για να διατηρήσετε ρυθμισμένο το σάκχαρό σας. Υπάρχει επίσης πολλή παραπληροφόρηση, η οποία μπορεί να κάνει τη διαδικασία του φαγητού ακόμα πιο δύσκολη και μπερδεμένη.

Πολλοί διαβητικοί έχουν συνηθίσει στην ιδέα να έχουν ένα «βιβλίο κανόνων» για το τι επιτρέπεται ή και τι δεν πρέπει να τρώνε, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τελείως την επαφή με τα τρόφιμα που τους χαρίζουν ευχαρίστηση.

Ένας από τους πιο διαιωνισμένους μύθους όσον αφορά τη διαχείριση του διαβήτη, είναι ότι διαβητικοί πρέπει να κόψουν τους υδατανθράκες. Και αυτό συμβαίνει γιατί η κουλτούρα της διατροφής τους έχει δαιμονοποιήσει εδώ και χρόνια, γεγονός που μπερδεύει ακόμα περισσότερο εκείνους που πάσχουν από διαβήτη.

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά που πρέπει να καταναλώνουμε και που είναι απαραίτητα για να είμαστε υγιείς. Οι πηγές υδατανθράκων περιλαμβάνουν:

  • Αμυλούχα λαχανικά και όσπρια (καθώς και μικρότερες ποσότητες σε μη αμυλούχα λαχανικά)
  • Φρούτα
  • Γαλακτοκομικά
  • Σιτηρά
  • Ζάχαρη, όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή επιτραπέζια ζάχαρη

Όλα αυτά διασπώνται σε ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος για να παρέχουν στο σώμα σας καύσιμα. Στην πραγματικότητα, είναι η αγαπημένη πηγή καυσίμου του σώματός σας.

Τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά είναι η πρωτεΐνη και το λίπος, και ανάλογα με τη δεκαετία, κάθε μακροθρεπτικό είχε την ευκαιρία να δοξαστεί ή να δαιμονοποηθεί. Αυτό καθιστά ακόμη πιο πολύπλοκη την κατανόηση της επιστήμης της διατροφής, αφήνοντας τους ανθρώπους μπερδεμένους. Τα μέσα ενημέρωσης είναι επίσης γεμάτα παραπληροφόρηση, κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι οι μπανάνες είναι το «χειρότερο φρούτο» και ότι τα καρότα και οι ντομάτες έχουν «πολλή ζάχαρη».

Ωστόσο, ο συνολικός περιορισμός των υδατανθράκων για τους διαβητικούς αλλα και τους υγιείς μπορεί να μην είναι απαραίτητος.

Μια ερευνητική μελέτη έδειξε ότι μια φυτική διατροφή με 64% των θερμίδων από υδατάνθρακες έδειξε βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο στους διαβητικούς. Σε μια άλλη μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 2 που ακολούθησαν μια δίαιτα βασισμένη κυρίως σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως που περιείχαν το 70% των θερμίδων από υδατάνθρακες, εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στο σάκχαρό τους και σε άλλους δείκτες υγείας.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος θνησιμότητας μακροπρόθεσμα όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι υπερβολική ή καθόλου. Αντίθετα, η πιο ευνοϊκή πρόσληψη υδατανθράκων για βέλτιστη υγεία βρίσκεται ακριβώς στη μέση, με το 50-55% των ημερήσιων θερμίδων σας. Αυτή είναι μια κοινή σύσταση και συνήθως ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για εξατομικευμένη προσαρμογή.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορούν να επιδιώξουν ένα υγιεινό πρότυπο γευμάτων για να βοηθήσουν στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα τους, το οποίο μπορεί να είναι το ίδιο πρότυπο γεύματος για κάποιον που δεν έχει διαβήτη. Τα Standards of Diabetes Care που προτείνονται για τη διατροφική θεραπεία για άτομα με διαβήτη περιλαμβάνουν:

  • Ποικιλία, μετριοπάθεια και ισορροπία, για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και την επίτευξη των στόχων του σακχάρου στο αίμα.
  • Την αντιμετώπιση των ατομικών διατροφικών αναγκών με βάση τις προσωπικές και πολιτιστικές προτιμήσεις, την παιδεία για την υγεία, την πρόσβαση των ατόμων σε υγιεινά τρόφιμα, την προθυμία και την ικανότητα να κάνουν αλλαγές στη συμπεριφορά και τα εμπόδια στην πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών.
  • Τη διατήρησης της ευχαρίστησης του φαγητού παρέχοντας μη επικριτικά μηνύματα σχετικά με τις επιλογές τροφίμων.

Εάν λοιπόν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει διαβήτη ή προδιαβήτη, επανεξετάστε τις συμβουλές που περιορίζουν τους υδατάνθρακες, γιατί είναι ξεπερασμένες. Διαβητικός ή όχι, να θυμάστε αυτό: τρώμε φαγητό, όχι θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.