WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 4 ορμόνες που επηρεάζουν τη λίμπιντό σου (και πότε πρέπει να ανησυχήσεις)


JTeam

28 Σεπτεμβρίου 2022

Οι 4 ορμόνες που επηρεάζουν τη λίμπιντό σου (και πότε πρέπει να ανησυχήσεις)
pexels
Από τη στιγμή που κατανοήσεις όλους τους βιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιθυμία σου για σεξ, όλα θα γίνουν πολύ πιο βατά

Είναι ένα από εκείνα τα θέματα που ελάχιστοι νιώθουν άνετα να συζητούν (παρόλο που δεν θα έπρεπε). Για να μπούμε στο θέμα, ας το ορίσουμε καλύτερα ως την «σεξουαλική μας διάθεση». Η λεγόμενη λίμπιντο δεν επηρεάζεται μόνο από ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες αλλά και από βιολογικούς. To πόσο σεξ κάνουμε λοιπόν στην καθημερινότητα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες μας.

Παρόλο που δεν μπορείς να ελέγξεις τα επίπεδά τους, το να γνωρίζεις τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου, μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τον βαθμό της ερωτικής σου επιθυμίας. Οι ορμόνες που επηρεάζουν λοιπόν, τη λίμπιντό σου είναι τέσσερις.

Κορτιζόλη

Η ορμόνη του στρες είναι από εκείνες που επηρεάζουν περισσότερο την όρεξή μας για σεξ. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του άγχους που βιώνουμε καθημερινά, παίζουν μεγάλο ρόλο στο αν θέλουμε ή όχι, να κάνουμε έρωτα. Κάπως έτσι, ακόμη και όταν το στρες αρχίζει να υποχωρεί, το σώμα μας συνεχίζει να παράγει κορτιζόλη. Αυτό δεν του επιτρέπει να παράγει κι άλλες ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, που ενισχύουν τη λίμπιντο με αποτέλεσμα το στρες να γίνεται χρόνιο.

Οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα αναπτύσσουν και συντηρούν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, για παράδειγμα με τη ρύθμιση της περιόδου. Ωστόσο, επηρεάζουν εξίσου τη λίμπιντο καθώς τα χαμηλά οιστρογόνα μειώνουν την όρεξη μας για σεξ, τα οποία δείχνουν τον δρόμο προς την εμμηνόπαυση.

Τεστοστερόνη

Είναι γνωστή περισσότερο ως ανδρική ορμόνη αλλά παίζει μεγάλο ρόλο εξίσου στο γυναικείο σώμα, από την υγεία στα κόκκαλα μιας γυναίκας μέχρι τη λίμπιντό της. Όσο μεγαλώνει μάλιστα, τόσο περισσότερο η συγκεκριμένη ορμόνη παρουσιάζει πτώση, επηρεάζοντας τη σεξουαλική της επιθυμία. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης που παρατηρούνται περισσότερο στις γυναίκες με πολυκυστικές, οδηγούν σε χαμηλή λίμπιντο μαζί με μια σειρά πολλών ακόμη συμπτωμάτων.

Ορμόνες του θυρεοειδούς

Όταν ο θυρεοειδής μιας γυναίκας είναι υπερδραστήριος ή το αντίθετο, μπορεί να προκαλέσει πολλά σκαμπανεβάσματα στην σεξουαλική της επιθυμία. O θυρεοειδής σου αδένας παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό, (επηρεάζοντας την ενέργεια και τη διάθεσή σου), οπότε αν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις σεξουαλικές σου ανάγκες.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Στην πραγματικότητα ποτέ, αλλά οι ειδικοί καταλήγουν πως ο μοναδικός λόγος που θα έπρεπε να ανησυχήσεις για τη μειωμένη σου λίμπιντο, είναι όταν αυτό αρχίσει να επηρεάζει τη σχέση με τον σύντροφό σου και επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που νιώθεις. Αν έχει αρχίσει να σου στερεί τη χαρά και οι αλλαγές που παρατηρείς πια, είναι τεράστιες σε σχέση με πριν, καλύτερα να συμβουλευτείς έναν ειδικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.