WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 ενδείξεις ότι η αυξημένη λίμπιντο είναι σημάδι ψυχολογικού τραύματος


JTeam

24 Μαρτίου 2022

6 ενδείξεις ότι η αυξημένη λίμπιντο είναι σημάδι ψυχολογικού τραύματος
pexels
Η υπερσεξουαλική συμπεριφορά θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα PTSD (μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής) ή άλλων ψυχικών προβλημάτων

Το τραύμα έχει πολλές μορφές και τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε καν να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποια συμπεριφορά μας είναι συνδεδεμένη με το παρελθόν και αυτό που μας είχε συμβεί κάποτε. Πολλές φορές εκδηλώνεται με τη μορφή της αυξημένης ερωτικής επιθυμίας, με τη χρήση μη ασφαλών μεθόδων και το αίσθημα του ανικανοποίητου μετά την πράξη.

Σύμφωνα με έρευνα του 2021 στο Journal of Affective Disorders, η υπερσεξουαλική συμπεριφορά μπορεί να είναι αντίδραση σε κάποια μετατραυματική εμπειρία και συνδέεται συνήθως με τη μετατραυματική διαταραχή στρες και την κατάθλιψη. Οπότε αυτό που θεωρούσαμε μέχρι χθες απλά ως αυξημένη λίμπιντο, μπορεί να συμβολίζει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το παρελθόν και κάποια τραυματική εμπειρία.

«Ένα άτομο με PTSD βρίσκει το σεξ πιο ερεθιστικό και προκλητικό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα επειδή έχει επηρεαστεί πολύ από το τραύμα», σύμφωνα με τη θεραπεύτρια, Allison Kent. Ωστόσο, το να θέλει κάποιος να κάνει πολύ σεξ, δεν είναι πάντα σημάδι κάποιου τραύματος. Παρακάτω, θα ανακαλύψεις τις διαφορές.

Βάζεις πάνω απ' όλα το σεξ

Αν βάζεις πάντα σε προτεραιότητα το σεξ, τότε σύμφωνα με τους ειδικούς, ελέγχεις δύσκολα τις σκέψεις σου και τις πράξεις σου. Λειτουργείς πάντα παρορμητικά όταν η επιθυμία στρέφεται στην ερωτική πράξη και δεν σε ενδιαφέρει τίποτα άλλο.

Νιώθεις άσχημα μετά την ερωτική πράξη

Είναι ένα από τα πιο μεγάλα σημάδια τραύματος. «Οι άνθρωποι με τραυματικές εμπειρίες χρησιμοποιούν συχνά το σεξ ως έναν τρόπο για να διαχειριστούν την αίσθηση της συναισθηματικής τους ανασφάλειας», σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή, Jacob Brown.

Υιοθετείς ριψοκίνδυνη συμπεριφορά

Όταν επιλέγεις να έχεις πολλούς παρτενέρ χωρίς καμία προστασία, τότε μάλλον είναι ένα ακόμη σημάδι. Η υπερσεξουαλικότητα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, «ένα είδος απόδρασης από το χρόνιο στρες» κι έτσι φτάνεις να υιοθετείς συμπεριφορές ακραίες που δεν δείχνουν κανέναν σεβασμό πρώτα από όλα στον εαυτό σου.

Χρησιμοποιείς το σεξ για να ελέγξεις τις σκέψεις σου ή τις πράξεις των άλλων

Τα άτομα με μετατραυματική εμπειρία χρησιμοποιούν το σεξ ως μέσο για να ελέγξουν τις σκέψεις τους ή τις πράξεις των άλλων παρά ως έναν τρόπο για να αναπτύξουν μεταξύ τους περισσότερη οικειότητα. Πολλοί άνθρωποι σύμφωνα με τους επιστήμονες, θέλουν να έχουν την αίσθηση του ελέγχου στο σώμα και τις σχέσεις τους μέσα από την ερωτική πράξη. Άλλοι το χρησιμοποιούν για να νιώθουν ότι τους αγαπούν, άλλοι ως μέσο χειραγώγησης αλλά και ως ένα είδος απόδρασης ή επίλυσης προβλημάτων.

Έχεις εθισμό με το σεξ

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην απόλαυση και τον εθισμό στη σεξουαλική πράξη. Αν το σεξ έχει γίνει σαν τον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, τότε αυτό σημαίνει ότι μάλλον έχεις φτάσει στο σημείο να μη νιώθεις καμία ευχαρίστηση από το σεξ. Πολλές φορές μάλιστα, ο εθισμός στο σεξ προέρχεται από κάποιο τραύμα που κάνει το άτομο που τον βιώνει, να νιώθει ανασφάλεια με το σώμα του.

Δυσκολεύεσαι να κάνεις ουσιαστικές σχέσεις

Όταν κάποιος διαχωρίζει το συναίσθημα από το σεξ, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να υποδηλώνει παρελθοντική σεξουαλική κακοποίηση. Αγχώνεσαι για το ενδεχόμενο ότι μπορεί να έρθεις πιο κοντά με κάποιον και θες πάντα να τον θέτεις σε απόσταση επειδή φοβάσαι το συναισθηματικό δέσιμο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.