WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια για τις αφροδισιακές τροφές: Ποιες είναι και, τελικά, λειτουργούν;


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Οκτωβρίου 2022

Όλη η αλήθεια για τις αφροδισιακές τροφές: Ποιες είναι και, τελικά, λειτουργούν;
pexels
Οι αφροδισιακές τροφές θεωρούνται εδώ και καιρό σύμμαχοι της σεξουαλικής ζωής. Ας δούμε τι είναι και αν όντως λειτουργούν.

Εδώ και πολλά χρόνια διάφορες παραδόσεις που σχετίζονται με τα αφροδισιακά τρόφιμα έχουν καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο και προκύπτουν από την ιδέα ότι υπάρχουν τροφές ικανές να επηρεάσουν τις ψυχοσωματικές πτυχές και να προάγουν τη σεξουαλική ευεξία.

Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος και, παρόλο που οι άνθρωποι πάντα γοητεύονταν από τους μύθους, εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με την πραγματική λειτουργία αυτών των τροφών στο σώμα.

Ας μάθουμε λοιπόν όλη την αλήθεια για τις αφροδισιακές τροφές, τι είναι και αν όντως λειτουργούν.

Αφροδισιακές τροφές: Τι είναι και πώς λειτουργούν

Το φαγητό και το σεξ θεωρούνταν ανέκαθεν δύο από τις κύριες απολαύσεις της ζωής, τόσο πολύ που τα ανθρώπινα όντα είχαν από καιρό την τάση να αναζητούν σημεία επαφής μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων.

Πράγματι, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι αυτές οι δύο πτυχές έχουν πολλά κοινά. Σήμερα, όπως και παλαιότερα, είναι φυσικό να συνδέουμε τα τρόφιμα με ορισμένες αισθήσεις ή ιδιότητες με βάση το σχήμα, τα χρώματα ή τις γεύσεις. Για παράδειγμα, οι προκάτοχοί μας συνέδεσαν το πιπέρι και το τσίλι με την παραγωγή της ζέστης στο σώμα, τις τροφές πλούσιες σε σπόρους με τη γονιμότητα και τα φρούτα που έμοιαζαν με τα ανδρικά γεννητικά όργανα με τον ανδρισμό .

Αν και αυτές οι πεποιθήσεις δεν έχουν επιστημονική βάση, ωστόσο βασίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά στο συστατικό, ενώ αργότερα άρχισαν να εξετάζουν και την ψυχοσυναισθηματική πτυχή που προκαλεί στον οργανισμό η κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται ότι οι αφροδισιακές τροφές χωρίζονται σε δύο μακρο-κατηγορίες: τις διεγερτικές, αυτές που προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, του καρδιακού ρυθμού και της σωματικής εενέργεις, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της λίμπιντο και της σεξουαλικής επιθυμίας και εκείνες που βοηθούν στην ορμονική απόδοση και συνδέονται με την αποτελεσματικότητα του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ποιες είναι οι αφροδισιακές τροφές;

Υπάρχουν πολλές τροφές που θεωρούνται αφροδισιακές για τις ιδιότητες που μόλις αναφέραμε. Ας όμως τις πιο γνωστές αφροδισιακές τροφές.

  • Σοκολάτα , χάρη στην διεγερτική της δύναμη και τα οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα

  • Τα στρείδια, πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μέταλλα, διεγείρουν την παραγωγή ορμονών

  • Το χαβιάρι θεωρείται αφροδισιακό, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητάς του σε ψευδάργυρο

  • Τα σπαράγγια και το αβοκάντο θεωρούνταν πάντα αφροδισιακά λόγω του σχήματός τους

  • Οι σπόροι του γλυκάνισου βοήθησαν στην ενίσχυση της σεξουαλικής επιθυμίας, σύμφωνα με τους Έλληνες και τους Ρωμαίους

  • Τα σύκα πιστεύεται ότι ήταν φρούτα που βοηθούσαν τη γονιμότητα

  • Τα αμύγδαλα οφείλουν τις αφροδισιακές τους ιδιότητες στον πλούτο των θρεπτικών συστατικών

  • Η πιπεριά τσίλι είναι γνωστή για τις επιδράσεις της στον οργανισμό: αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και την παροχή αίματος.

  • Το τζίντζερ έχει διεγερτικές ιδιότητες

  • Το ginseng θεωρείται αφροδισιακό τρόφιμο χάρη στην δυναμωτική και διεγερτική του δύναμη

  • Το ρόδι και τα μούρα είναι γνωστά ως αφροδισιακά τρόφιμα επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά

Λειτουργούν πραγματικά οι αφροδισιακές τροφές;

Σε περισσότερες περιπτώσεις, οι συγκεκριμένες τροφές θεωρούνται ως αφροδισιακές εξαιτίας της μυθοπλασίας που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές. Ωστόσο, κάποιες έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα, αν και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για τη δράση τους στη σεξουαλικότητα .

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι αφροδισιακές τροφές περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Είτε λοιπόν βοηθούν τη σεξουαλική ζωή είτε όχι, η τακτική λήψη τους σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι καλό για τη γενική ευημερία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.