WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη φαγούρα από άγχος


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Οκτωβρίου 2022

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη φαγούρα από άγχος
pexels
Ας δούμε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η διατροφή στην εμφάνιση και τη θεραπεία της φαγούρα στο σώμα από άγχος.

Ο κνησμός είναι ένα από τα σήματα που στέλνει το νευρικό σύστημα και εμφανίζεται σε περίπτωση ανισορροπίας στο σώμα.

Εάν αυτό συμβαίνει σε συνδυασμό με μια ιδιαίτερα δύσκολη ή ταραχώδη περίοδο, ονομάζεται φαγούρα λόγω του άγχους. Μέσω αυτής της διαταραχής το σώμα μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο ζωής μας, γι' αυτό καλό είναι να παρέμβουμε για να ανακουφίσουμε αυτή την ενόχληση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βαλβίδα απελευθέρωσης μέσω της οποίας εμφανίζεται η ανισορροπία είναι το δέρμα, προκαλώντας ερεθισμό, απολέπιση και δερματίτιδα στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος.

Συχνά πρόκειται για ψυχοσωματικές διαταραχές, δηλαδή για διαταραχές που, αν και προέρχονται από τον ψυχισμό, εκδηλώνονται σε σωματικό επίπεδο. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μερικές φορές η προέλευση του προβλήματος μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες που δεν είναι αποκλειστικά ψυχολογικοί, όπως, για παράδειγμα, η μη ισορροπημένη διατροφή .

Τι είναι η φαγούρα στο σώμα από άγχος: Αιτίες και συμπτώματα

Όταν εμφανίζεται ο κνησμός από το άγχος με αλλεργικές αντιδράσεις και δερματίτιδα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο που μπορεί, μέσω ειδικών αναλύσεων, να αποκλείσει την παρουσία άλλων τύπων παθολογιών και να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι η διαταραχή προκαλείται από ψυχοσωματική υπερένταση του οργανισμού, είναι σκόπιμο να καθοριστεί εάν εκτός από το άγχος, παίζει επίσης ρόλο η διατροφή. Στην πραγματικότητα, οι διατροφικές ελλείψεις και γενικά η διαταραγμένη διατροφή μπορεί να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την φαγούρα από άγχος

Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και τα trans λιπαρά, καθώς και το ανεπαρκές επίπεδο ενυδάτωσης είναι συχνά στοιχεία που συμβάλλουν στην επιδείνωση της διαταραχής.

Η αναιμία μπορεί επίσης να είναι ένα έναυσμα για φαγούρα. Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ευνοήσει την έναρξη της φλεγμονής του δέρματος και να προκαλέσει δυσφορία.

Εάν υποψιάζεστε ότι η διατροφή είναι μία από τις αιτίες του κνησμού, τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, για να διαπιστώσετε (ή να αποφύγετε) την παρουσία τυχόν τροφικών δυσανεξιών και διατροφικών ελλείψεων.

Επίσης να σημειώσουμε πως μερικές φορές ο κνησμός και η εμφάνιση δερματίτιδας δεν προκαλούνται από στρεσογόνες καταστάσεις στο σώμα αλλά από πιο σύνθετα προβλήματα, στενά συνδεδεμένα με τη διατροφή. Αυτή είναι η περίπτωση αλλεργιών σε ορισμένα τρόφιμα ή σοβαρών δυσανεξιών.

Για παράδειγμα ένα από τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης, είναι η εμφάνιση δερματικού εξανθήματος και έντονου κνησμού. Και ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να εξαλειφθούν εντελώς από τη διατροφή τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Ο κνησμός και η δερματίτιδα λόγω άγχους συνήθως επηρεάζουν περιοχές του σώματος όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια και τα χέρια. Αλλά η εμφάνιση εξανθημάτων, κηλίδων, ξηρού δέρματος και απολέπισης στα πόδια και τα βλέφαρα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλλει. Μερικές φορές μπορεί να υποχωρήσει σε λίγες μέρες ή να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Καταπολέμηση της φαγούρας στο σώμα από άγχος με τη διατροφή

Η επαρκής και η ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φαγούρας από άγχος. Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα θεωρούνται φυσικά αντιφλεγμονώδη, ενώ άλλα διεγείρουν την απελευθέρωση κυτοκινών που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή.

Επιπλέον, μπορεί να είναι χρήσιμο να αφαιρέσετε προσωρινά ορισμένες τροφές και να προσπαθήσετε να καταλάβετε εάν η ενόχληση εμφανίζεται μόνο όταν καταναλώνονται συγκεκριμένα τρόφιμα. Μεταξύ των τροφών που συνήθως προτείνονται να καταναλώνονται είναι:

  • Ωμέγα3 . Ανάμεσα στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα είναι το λινέλαιο και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και το σκουμπρί.

  • Φλαβονοειδή. Πρόκειται για φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως τα βατόμουρα, το μπρόκολο και τα μήλα. Το πράσινο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή.

  • Ψευδάργυρος. Ανάμεσα στις τροφές που περιέχουν υψηλό ποσοστό ψευδαργύρου είναι οι σπόροι όπως αυτοί της κολοκύθας, τα φύκια, τα αμύγδαλα και τα μπιζέλια.

  • Προβιοτικά. Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί χρήσιμοι για το έντερο και περιέχονται σε τροφές όπως το ξινολάχανο, το γιαούρτι ή σε ροφήματα όπως το κεφίρ.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή, είναι δυνατή και η λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων, κατόπιν συμβουλής γιατρού ή διατροφολόγου, διαιτολόγου.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των τροφών που γενικά δεν συνιστώνται είναι:

  • Μπαχαρικά: Η υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια που βρίσκονται σε αυτά μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση ερεθισμών.

  • Τρόφιμα που θεωρούνται φλεγμονώδη: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να αυξήσουν την αίσθηση κνησμού.

Επίσης όταν ο κνησμός συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα , όπως υπερβολική αδυναμία, ωχρότητα και δυσκολία στη διατήρηση της συγκέντρωσης, μπορεί να οφείλεται, όπως ανέφερα και παραπάνω, σε μια μορφή σιδηροπενικής αναιμίας, δηλαδή σε έλλειψη σιδήρου στο σώμα.

Αυτό συμβαίνει όταν το αίμα δεν μπορεί να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο, προκαλώντας πόνο στο δέρμα και φαγούρα. Οι κλινικές εξετάσεις και οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν στην εξακρίβωση της παρουσίας αυτής της ανεπάρκειας.

Σε αυτή την περίπτωση θα είναι σκόπιμο να ενσωματώσετε στη διατροφή τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως σπανάκι, όσπρια, ξηρούς καρπούς, συκώτι και κρόκο αυγού.

Είδαμε λοιπόν ότι η φαγούρα από άγχος μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και θα μπορούσε να είναι ο κώδωνας κινδύνου μιας μη βέλτιστης ψυχοσωματικής κατάστασης.

Ένας λιγότερο αγχωτικός τρόπος ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.

Τη θεραπεία αυτών των παθήσεων, ωστόσο, δεν συνιστάται πάντα να την κάνετε μόνοι σας. Αντίθετα, καλό είναι να απευθυνθείτε τόσο σε δερματολόγους όσο και σε ειδικούς σε θέματα διατροφής, υιοθετώντας μια επιστημονική προσέγγιση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.