Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η άσκηση προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πόσο συχνά, ποια είδη και ούτω καθεξής, αλλά όπως με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τον αρκετό ύπνο και τη διαχείριση του άγχους, η τακτική άσκηση είναι μια αρκετά αδιαμφισβήτητη πράξη για την υποστήριξη της υγείας και της ευεξίας.
Μάλιστα σε αντίθεση με τη δίαιτα και την απώλεια βάρους, υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα και η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και σχετίζεται με μεγαλύτερη μακροζωία.
Ωστόσο, όπως υπάρχει ένα σημείο όπου η υγιεινή διατροφή γίνεται ανθυγιεινή, έτσι υπάρχει και ένα σημείο όπου η άσκηση γίνεται επίσης ανθυγιεινή. Η υπερβολική άσκηση και η ψυχαναγκαστική άσκηση εμφανίζονται όταν παύει να είναι επιλογή και γίνεται υποχρέωση ή όταν κάποιος ασκείται σε σημείο τραυματισμού. Όταν η άσκηση επηρεάζει τη σωματική ή ψυχική σας υγεία, τότε η σχέση σας με τη γυμναστική δεν είναι υγιής.
Μερικές φορές η γραμμή μεταξύ υγιούς και ανθυγιεινής άσκησης μπορεί να είναι θολή, επειδή αυτό που είναι υγιές για ένα άτομο μπορεί να είναι ανθυγιεινό για κάποιον άλλο. Ο καθένας έχει τη δική του μοναδική σχέση με την άσκηση και τους δικούς του στόχους.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος είναι αθλητής, το να ξυπνά όταν είναι ακόμα σκοτάδι και να ακολουθεί ένα άκαμπτο, καθημερινό πρόγραμμα προπόνησης, είναι πολύ διαφορετικό από κάποιον που κάνει το ίδιο με στόχο την απώλεια ή τη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Και φυσικά, διαφορετικά σώματα έχουν διαφορετικές ικανότητες - το να σπρώχνει κανείς το σώμα του να ξεπεράσει τις τρέχουσες ικανότητές του σε σημείο τραυματισμού είναι επιβλαβές. Επειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, είναι αρκετά αδύνατο να χαράξουμε άκαμπτες γραμμές για να πούμε ότι η άσκηση είναι υγιής ή ανθυγιεινή.
Έχετε υγιή σχέση με την άσκηση;
Διαφορετικά σώματα έχουν διαφορετικές ικανότητες και αυτό αλλάζει με τη ζωή. Η υγιής άσκηση περιλαμβάνει το σεβασμό των ορίων και των ικανοτήτων του σώματός σας.
Αν όμως δεν είστε σίγουροι αν οι συνήθειες άσκησης σας προάγουν ή βλάπτουν την υγεία; Εδώ είναι μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας:
- Ασκείστε ακόμα και όταν είστε άρρωστοι ή έχετε πυρετό;
- Εάν δεν μπορείτε να ασκηθείτε, φοβάστε ότι θα πάρετε βάρος;
- Γυμνάζεστε σε κακές καιρικές συνθήκες;
- Χάνετε προγραμματισμένες εκδηλώσεις με την οικογένεια/τους φίλους σας για την άσκηση;
- Αισθάνεστε ένοχοι που χάσατε μια μέρα γυμναστικής;
- Ασκείστε παρόλο που ο γιατρός σας έχει συμβουλέψει να ξεκουραστείτε;
Εάν απαντήσατε ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό που κάνετε είναι λάθος ή κακό ή ότι πρέπει να σταματήσετε να ασκείστε. Ωστόσο, είναι κάτι που θα ήταν καλό να περιεργαστείτε και να το σκεφτείτε.
Μια από τις αγαπημένες μου ερωτήσεις είναι αν θα γυμναζόσασταν με τον ίδιο τρόπο ή με την ίδια συχνότητα/ένταση, εάν νιώθατε άνετα με το σώμα σας. Αυτό βοηθά να φτάσουμε στον πυρήνα του εάν ασκείστε για αυτοφροντίδα ή επειδή έχετε εμμονή.
Ο αντίκτυπος της ανθυγιεινής άσκησης
Επειδή η άσκηση θεωρείται γενικά καλή, οι κίνδυνοι της υπερβολική άσκησης σπάνια συζητούνται. Επιπλέον, επειδή η κουλτούρα μας εξυμνεί τις μαχητικές, έντονες ρουτίνες άσκησης, με τη νοοτροπία «χωρίς πόνο, κανένα κέρδος», η υπερβολική άσκηση θεωρείται συχνά ως πειθαρχία.
Ένα πράγμα όμως που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η άσκηση είναι στρεσογόνος παράγοντας. Παρά το γεγονός ότι η γυμναστική συζητείται συχνά ως ανακούφιση από το άγχος (και μην με παρεξηγείτε, η άσκηση μπορεί να είναι ένα φανταστικό εργαλείο για αυτό), ωστόσο λειτουργεί βιολογικά ως στρεσογόνος παράγοντας στο σώμα.
Η άσκηση, ιδιαίτερα η έντονη, αυξάνει προσωρινά τα επίπεδα κορτιζόλης. Είναι λίγο περίπλοκο, αλλά ουσιαστικά αυτές οι βραχυπρόθεσμες εκρήξεις κορτιζόλης (γνωστός και ως στρες) είναι ευεργετικές και βοηθούν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας όταν το σώμα σας ξεκουράζεται για αποκατάσταση. Όταν όμως τα επίπεδα κορτιζόλης είναι χρόνια υψηλά από ψυχολογικό στρες, έλλειψη ύπνου, έλλειψη αρκετή/κακής διατροφής, χρόνιες ασθένειες κ.λπ., δεν έχετε το ίδιο αποτέλεσμα μετά από την άσκηση.
Η μη υγιής σχέση με την άσκηση δεν αφορά μόνο τον σωματικό τραυματισμό - μερικές φορές η άσκηση μπορεί να έχει και ψυχικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, ενώ μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, για άλλους μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά ψυχοφθόρο. Είναι όμως φυσιολογικό να εξαιρεθείτε από κάτι που δεν σας φαίνεται καλά ψυχικά.
Εν κατακλείδι όσο αφορά τη γυμναστική, είναι σημαντικό να αποφασίσετε με ποια (αν υπάρχει) άσκηση θέλετε να ασχοληθείτε και γιατί. Εξάλλου η σωματική δραστηριότητα προσφέρει τόσα πολλά οφέλη που όλοι αξίζει να έχουν πρόσβαση, αρκεί να μην ασχολείστε με έναν ανθυγιεινό τρόπο, ο οποίος σας στερεί αυτά τα οφέλη.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.